Empresa i Treball

Logo FUE

La Finestreta Única Empresarial, entre les quatre millors iniciatives regionals de l'administració pública dels European Public Sector Awards 2017

query_builder   22 novembre 2017 16:15

event_note Nota de premsa

La Finestreta Única Empresarial, entre les quatre millors iniciatives regionals de l'administració pública dels European Public Sector Awards 2017

  • L’European Institute of Public Administration (EIPA) reconeix els projectes més innovadors i reeixits per donar resposta als reptes que afronta la gestió pública europea
  • La FUE ja està implantada actualment al 97% dels municipis de Catalunya i permet gestionar 529 tràmits relacionats amb l’activitat econòmica
Imatge de la cerimònia d'entrega dels premis
Imatge de la cerimònia d'entrega dels premis
La Finestreta Única Empresarial (FUE), impulsada per la Generalitat de Catalunya, ha estat reconeguda com una de les quatre millors iniciatives regionals de l’administració pública europea als European Public Sector Awards (EPSA) d’enguany. Ha estat en una cerimònia celebrada avui a Maastricht (Holanda). Amb els Premis EPSA, l’European Institute of Public Administration (EIPA) reconeix les iniciatives més reeixides impulsades des del sector públic per donar resposta als reptes que afronta aquest sector arreu del continent. Enguany, en concret, el lema dels premis era “Un sector públic innovador. Solucions noves per a reptes complexes”.
 
La FUE ha estat finalista del seu àmbit conjuntament amb d’altres tres projectes: un sobre la implantació d’una zona de baixes emissions a Anvers (Bèlgica); un sobre integració de joves immigrants a Salzburg (d’Àustria, que ha estat el guanyador), i un altre sobre una nova organització d’un departament governamental a Creta (Grècia). Les altres dues categories dels premis s’enfocaven a bones pràctiques a nivell municipal i estatal.
 
Josep Solà, director general de Serveis del departament d’Empresa i Coneixement, considera que aquest reconeixement “demostra la importància d’impulsar un projecte com la Finestreta Única”, en tant que “millora el funcionament de l’administració però sobretot ajuda a dinamitzar l’economia del país”. I és que el director considera que “facilitar la vida als emprenedors i les companyies d’aquest país és una garantia per impulsar el seu progrés”. A la cerimònia dels Premis EPSA, Solà ha estat acompanyat de Cristina Pruñonosa, gerent de l’Oficina de Gestió Empresarial (la unitat que ha impulsat el projecte). 
 
EPSA és un espai d'aprenentatge europeu de transferència de coneixements sobre com les administracions públiques d'Europa poden innovar i al mateix temps augmentar la seva eficàcia i eficiència, sent exemples inspiradors per a la construcció de capacitats d'innovació en el sector públic. En aquest marc, el juliol passat, aquest organisme ja va distingir i certificar la FUE i altres 33 projectes d’entre els 145 presentats, com a “bones pràctiques públiques”, que han trobat noves solucions per a una sèrie de reptes complexos com per exemple la incertesa econòmica, el baix creixement econòmic, l'atur elevat, els nivells de migració sense precedents, la manca de confiança en el govern, la seguretat o el canvi climàtic, entre d'altres.
 
FUE: 97% dels municipis i 529 tràmits
 
La Finestreta Única Empresarial, que impulsa l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE) del Departament d’Empresa i Coneixement, té per objectiu facilitar i oferir de forma integrada les gestions i els tràmits administratius que han de fer les empreses, els professionals i els autònoms que volen exercir qualsevol activitat econòmica a Catalunya, amb les diferents administracions públiques, tant l’estatal, l’autonòmica com la local.
 
Actualment, la FUE està implantada al 97% dels municipis catalans (915) i properament disposaran del servei 13 municipis més, cobrint ja el 77% de la població del país. Entre els 19 ajuntaments pendents d’adhesió hi trobem Barcelona que amb 1,6 milions d’habitants és el consistori més gran de Catalunya tant en població com en activitat econòmica. Sense Barcelona, la població del país que encara no pot gaudir de la FUE és tan sols d’unes 125.000 persones.
 
D’altra banda, la FUE permet gestionar 529 tràmits relacionats amb l’activitat econòmica: un 40% dels quals a més es poden també completar íntegrament pel canal electrònic. A més, també cal destacar que la implantació de la FUE ha contribuït a invertir les preferències de les empreses pel que fa a la gestió electrònica dels tràmits. Mentre el 2014 es gestionaven un 37% dels expedients per via electrònica i un 63% en presencial, el 2016 s’ha invertit la tendència i la gestió electrònica dels expedients representa el 72% del total.   
 
La Finestreta Única Empresarial és un projecte que implica nombrosos actors i compta amb la participació i implicació dels diferents departaments de la Generalitat, les Diputacions, les entitats municipalistes, cadascun dels ajuntaments que han col·laborat i, especialment, del consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC), que ha facilitat les solucions tecnològiques al món local. Cal destacar que la FUE participa en el projecte Europeu Interreg PURE COSMOS, amb altres socis europeus amb la finalitat d’impulsar la competitivitat de les PIMEs.

1  

Imatges

Imatge de la cerimònia d'entrega de premis

Imatge de la cerimònia d'entrega de premis 281

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa en català

Nota de premsa en català
PDF | 31

Press Release in English

Press Release in English
PDF | 30