Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa

Balanç d'una nevada històrica al Prepirineu i sectors del Pirineu

query_builder   7 febrer 2018 14:46

event_note Nota de premsa

Balanç d'una nevada històrica al Prepirineu i sectors del Pirineu


  • Entre diumenge i dilluns es van acumular més de 50 cm al fons d’algunes valls i fins a 1 metre a cotes altes
  • La precipitació va ser abundant arreu del país, amb més de 50 mm a bona part del litoral, prelitoral i Pirineu, amb màxims de més de 100 mm
 
Entre el diumenge 4 i el dimarts 6 de febrer de 2018 s’ha produït un episodi de pluja i neu abundant a Catalunya, amb acumulacions de precipitació de més de 50 mm a gran part del litoral, prelitoral, Pirineu i Prepirineu, així com a diversos sectors de la Catalunya Central. La nevada ha caigut fins a fons de vall al Pirineu i Prepirineu, amb gruixos històrics de més de mig metre de neu nova a moltes poblacions entre 1.000 i 1.500 m d’altitud, sobretot del Prepirineu i vessant sud de la serralada.
 
Fora del Pirineu, entre diumenge i dilluns la neu va agafar a la serralada prelitoral i als altiplans de l’interior a partir d’uns 700 m, amb gruixos superiors als 20 cm a les parts altes dels Ports, el Montseny, Guilleries i Collsacabra. En alguns moments la neu va caure fins a cotes al voltant dels 400 m, com és el cas d’Osona i la Garrotxa durant la nit de diumenge a dilluns, o de les comarques de l’extrem sud dimarts al matí.
 
 
Precipitació molt persistent
 
Les grans acumulacions de pluja i neu al llarg de l’episodi han sigut possibles gràcies a la gran persistència de la precipitació, ja que en molts sectors va ploure o nevar de manera continuada entre 24 i 48 hores des de diumenge al matí i fins dimarts, amb una depressió en superfície gairebé estacionària entre el País Valencià i les Balears. Els mapes següents mostren la posició de la depressió a diversos nivells la nit de diumenge a dilluns:
Mapa
A l’esquerra, la topografia de 500 hPa (uns 5.500 m d’altura) mostra la baixa freda que al llarg de l’episodi va creuar molt lentament la península Ibèrica. Al centre, la topografia de 850 hPa (uns 1.500 m d’altura), bon indicador de la cota de neu,  mostra l’aire més fred present a l’interior de la península (-2/-4 ºC a aquest nivell) i la depressió impulsant aire més temperat sobre la costa catalana (0/+2 ºC). A la dreta, el mapa de pressió en superfície mostra la posició de la baixa centrada al País Valencià, provocant vent humit del sud-est sobre Catalunya.
 
La depressió no es va començar a retirar cap al Mediterrani fins dimarts, impulsant vent entre llevant i gregal que va desplaçar la precipitació cap al sud del Principat, amb una baixada de la cota de neu fins als 300 o 400 m a les Terres de l’Ebre.
 
 
Nevada excepcional a sectors del Prepirineu i del vessant sud del Pirineu
 
Al Pirineu i Prepirineu la nevada es va allargar durant prop de 48 hores entre diumenge i dimarts al matí, amb una cota en general entre els 600 i els 800 m, arribant doncs en molts casos fins a fons de vall.
 
El gruix màxim de neu acumulada ha superat els 50 cm a partir de 1.000 o 1.200 m d'altitud a bona part del Prepirineu i vessant sud del Pirineu. D’est a oest, i com a exemples, poblacions del Ripollès (Molló o Planoles, al voltant dels 1.150 m), la Cerdanya (Puigcerdà o Das, a uns 1.200 m), l’Alt Berguedà (Vallcebre o Saldes, entre 1.100 i 1.200 m), l’Alt Urgell (Tuixén, a 1.200 m), el Pallars Jussà (coll de Comiols, a 1.100 m) o l’Alta Ribagorça (Viu de Llevata, a 1.250 m).
 
La taula següent recull alguns dels gruixos de neu mesurats a poblacions del Pirineu i del Prepirineu:
Mapa
En alguns casos es tracta d’una nevada sense precedents, com a mínim en les últimes dècades, com és el cas de Das (Cerdanya). En aquesta població situada a 1.200 m d’altitud, els 70 cm de neu acumulada entre diumenge i dilluns superen molt clarament els 49 cm mesurat el 8 de març de 2010.
 
En canvi, per sota dels 1.000 metres els gruixos han estat inferiors, i en general s’han produït algunes nevades més importants aquestes últimes dècades. La més recent i destacada, novament la del 8 de març de 2010.
 
 
Fins a un metre de neu nova
 
Per sobre dels 1.500 o 1.700 m s’ha arribat a mesurar fins a prop d’un metre de neu nova al Prepirineu i al vessant sud del Pirineu. Si bé al voltant dels 1.500 m resulten gruixos molt excepcionals, a les cotes més altes (per sobre de 1.800 m) hi ha precedents relativament recents de nevades d’aquesta magnitud. Per exemple, durant un llarg episodi de l’11 al 15 de març de 2011 o bé entre el 26 i el 28 de gener de 2006.
 
La taula següent recull els gruixos mesurats per les estacions automàtiques d’alta muntanya i els col·laboradors de la XOM en indrets a més de 1.500 d’altitud:
taula
Neu fora del Pirineu
 
En general la cota de neu s’ha situat entre els 600 i els 900 a bona part del país, fet que ha permès que la nevada afectés les parts altes de la serralada prelitoral. A més a més, en alguns casos la cota de neu va baixar transitòriament, com ara durant la nit de diumenge a dilluns, quan la neu va agafar a partir d’uns 400 m a Osona i la Garrotxa. D’altra banda, dimarts la cota de neu es va situar al voltant dels 300 o 400 m a l’interior de les Terres de l’Ebre i al Priorat. Els gruixos de neu més destacats fora del Pirineu han estat, segons dades de les estacions automàtiques:
 
-       34 cm de neu nova al Puig Sesolles (1.668 m, Vallès Oriental), al Montseny
-       29 cm al PN dels Ports (1.055 m), al Baix Ebre
 
Al llarg de l’episodi els col·laboradors de la XOM han informat, entre molts altres gruixos, de 21 cm a Pinós (930 m, el Solsonès), 20 cm a Sant Bartomeu del Grau (870 m, Osona), 14 cm al Tossal de la Baltasana (1.200 m a les muntanyes de Prades, Baix Camp), 10 cm a Horta de Sant Joan (488 m, la Terra Alta), 6 cm a Pujalt (770 m, Anoia), 5 cm a Olot (440 m, la Garrotxa) o 3 cm a Vic (491 m, Osona).
 
Tots aquests gruixos es poden veure reflectits al mapa de gruix de neu nova de l’episodi, elaborat a partir de les dades dels col·laboradors de la XOM i les estacions meteorològiques automàtiques:
Mapa
Més de 50 mm de precipitació a bona part de Catalunya
 
La precipitació acumulada ha superat els 50 mm a gran part del litoral, prelitoral, Pirineu i Prepirineu, així com a diversos sectors de la Catalunya Central, amb màxims superiors als 100 mm al voltant del massís del Garraf i en alguns punts del Montseny i del Pirineu. En canvi, la precipitació ha estat menys abundant (inferior als 20 mm) a cavall de la Segarra i l’Urgell, a l’oest del Segrià i, novament, en alguns punts de les Terres de l’Ebre i de l’Alt Empordà.
 
El mapa següent mostra la precipitació acumulada entre el diumenge 4 i el dimarts 6 de febrer de 2018. S’ha obtingut a partir de les dades de 280 pluviòmetres, dels quals 178 pertanyen a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i 102 a la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM):
Mapa
 
La taula següent recull les estacions de la XEMA i de la XOM que entre el diumenge 4 i el dimarts 6 de febrer de 2018 han recollit més de 75 mm:
Taula
Acumulacions de pluja excepcionals al febrer
 
El febrer és un dels mesos més secs de l’any a bona part de Catalunya, amb mitjanes climàtiques de precipitació mensual inferiors a 50 mm a bona part del país i fins i tot per sota de 30 mm a bona part de la depressió Central. La precipitació acumulada al llarg de l’episodi, bàsicament entre diumenge i dilluns, ha superat la mitjana climàtica de febrer a dos terços de les estacions de la XEMA.
 
D’altra banda, diverses estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades no havien registrat cap dia de febrer tan plujós com diumenge 4 o el dilluns 5. És el cas de Vallirana (Baix Llobregat), instal·lada l’octubre de 1995, que del total de 130,7 mm de l’episodi, 69,2 mm van caure dilluns, superant clarament el que fins ara era el dia més plujós en un mes de febrer: 38,6 mm el 25 de febrer de 2003.
 
Hi ha sectors del Garraf i l’Alt Penedès que feia més de 4 anys que no registraven un dia tan plujós com el dilluns 5. Concretament, a les estacions de Canyelles (60,6 mm), Canaletes (56,7 mm) o Sant Pere de Ribes – PN del Garraf (54,3 mm) no hi plovia tant en un sol dia  des del 18 de novembre de 2013, quan es van recollir 64,2 mm, 57,2 mm i 71,5 mm, respectivament.
 
 
Xàfecs locals acompanyats de tempesta
 
Al llarg de l’episodi, la precipitació ha estat en general feble i molt continuada, però entre diumenge a la tarda i dilluns es van produir alguns xàfecs localment intensos. Només una estació de la XEMA, la de Mont-roig del Camp  (Baix Camp), va superar el llindar de Situació Meteorològica de Perill per intensitat de precipitació (més de 20 mm en 30 minuts), amb 29,0 mm diumenge a les 15.20 h. La precipitació màxima en 1 minut va ser de 2,6 mm, un registre destacable a ple hivern. D’altra banda, i malgrat que l’estació no va mesurar cap ratxa de vent destacat, es té constància de la formació d’un petit tornado al terme de Mont-roig, a la urbanització de Miami Platja.
 
Altres valors destacats de precipitació màxima en 1 minut, en aquest cas del dilluns dia 5, van ser els 1,7 mm en minut de Torredembarra (Tarragonès) o bé 1,5 mm de Barcelona – Zona Universitària (Barcelonès).
 
 
Tempestes sobretot al mar
 
Entre diumenge i dilluns, la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) va registrar un total de 945 llamps núvol-terra, dels quals només 52 van caure sobre territori català, ja que la majoria es van produir mar endins. La comarca més afectada va ser l’Alt Penedès, amb 21 llamps núvol-terra. El dimarts 6 de febrer encara es van registrar 515 llamps núvol-terra, sobretot de matinada, tots sobre el mar.
 
El mapa següent mostra la distribució espacial i temporal dels llamps al llarg del diumenge 4 i el dilluns 5 de febrer de 2018:
Mapa Llamps
Predicció pels pròxims dies
 
La predicció per dijous 8 de febrer indica un episodi de neu a cotes baixes. La precipitació s’iniciarà a primera hora del matí a la zona del litoral i prelitoral central, mentre que de cara a la tarda es desplaçarà cap al sud i a partir del vespre minvarà fins a desaparèixer. La cota de neu serà d’uns 200 metres, tot i que no es descarta que en moments de xàfec es puguin veure flocs de neu o neu granulada fins a nivell de mar. Es podran acumular més de 2 cm per sobre de 400 metres.
 
Divendres no s’esperen precipitacions, tot i que l’ambient serà molt fred, amb glaçades que podran ser entre moderades i fortes a l’interior i febles i puntuals al litoral.
 
A causa d’aquesta predicció el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Perill per neu i per fred.
 
Els models a mitjà termini indiquen un nou episodi de precipitació amb neu a cotes baixes que afectaria Catalunya de cara a dissabte 10 de febrer, amb una temperatura que es mantindrà molt baixa tot el cap de setmana.
 
 
7 de febrer de 2018

8  

Imatges

Mapa WRF

Mapa WRF 76

Taula grup neu

Taula grup neu 39

Taula gruix neu alta muntanya

Taula gruix neu alta muntanya 41

Mapa GN 4-6 febrer

Mapa GN 4-6 febrer 287

Mapa PPT 4-6 febrer

Mapa PPT 4-6 febrer 232

Taula precipitació

Taula precipitació 64

Mapa Llamps 4-5 febrer

Mapa Llamps 4-5 febrer 211

Foto

Foto 260

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 775

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia