Salut

El director del CatSalut inaugura els nous espais d'atenció a la salut mental i addiccions per a adults i de l'ICO

Es posa en marxa la Unitat Integrada de Psiquiatria Hospitalària d'Adults del Barcelonès Nord i el Baix Maresme

query_builder   9 febrer 2018 12:12

event_note Nota de premsa

Es posa en marxa la Unitat Integrada de Psiquiatria Hospitalària d'Adults del Barcelonès Nord i el Baix Maresme

·         L’Hospital Germans Trias comptarà amb un nou dispositiu d’atenció d’urgències psiquiàtriques i una nova àrea d’hospitalització psiquiàtrica
 
·         A més, es presenta la Unitat d’Atenció Continuada Oncològica de l’ICO, que ofereix atenció especialitzada a pacients oncològics
Inauguració de la nova Unitat Integrada de Psiquiatria Hospitalària d'Adults del Barcelonès Nord i el Baix Maresme i de la Unitat d'Atenció Continuada Oncològica de l'ICO-Badalona
El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, ha inaugurat avui les noves urgències psiquiàtriques i una nova unitat d’hospitalització per a adults que requereixen atenció en salut mental i addiccions, creada per l’Hospital Germans Trias i el Centre Dr. Emili Mira (CAEM). Es tracta de la Unitat Integrada de Psiquiatria Hospitalària d’Adults al Barcelonès Nord i el Baix Maresme, que donarà cobertura a un total de 322.488 persones, i que entrarà en funcionament el proper dilluns dia 12 de febrer.
 
La creació d’aquesta nova unitat implica el trasllat de les urgències psiquiàtriques del CAEM a l’Hospital Germans Trias, on s’han dut a terme arranjaments importants per poder adaptar els espais a les necessitats dels pacients psiquiàtrics. L’hospitalització psiquiàtrica dels pacients d’aquest territori en fase aguda de la malaltia serà compartida entre el CAEM i l’Hospital Germans Trias.
 
La Unitat Integrada de Psiquiatria Hospitalària d’Adults permetrà oferir una atenció hospitalària integral als pacients que presenten una possible patologia psiquiàtrica aguda. Alhora, també es disminueix l’estigma associat als problemes de salut mental ja que s’atendrà aquests pacients en un centre hospitalari en les mateixes condicions que la resta de problemes de salut. Aquest servei permetrà disminuir els reingressos hospitalaris i millorar la qualitat de l’atenció rebuda.
 
La creació de la Unitat Integrada de Psiquiatria Hospitalària d’Adults, amb el treball col·laboratiu i la suma de l’experte
sa dels professionals de l’Hospital Germans Trias (Institut Català de la Salut) i el CAEM (Parc de Salut  Mar), permetrà cobrir tota la cartera de serveis del pacient psiquiàtric hospitalitzat del Barcelonès Nord i el Baix Maresme­. Aquesta unitat disposarà d’un servei d’urgències i una unitat d’aguts de 14 llits. Per fer-ho possible, el Departament de Salut hi destinarà 3M€ anuals.
 
La salut mental i les addicions, prioritat del Departament
La salut mental i les addicions són una prioritat per al Departament de Salut, i així es recull a les Estratègies de salut mental i addiccions 2016-2020. Aquesta estratègia va acompanyada d’un històric increment pressupostari del Govern de la Generalitat amb una inversió addicional de 70 M€ l’any 2017. El 72% dels recursos addicionals del 2017 s’han destinat a l’atenció comunitària, amb els quals s’han contractat més de 650 professionals dedicats a l’atenció a la salut mental; més de la meitat amb perfils de psicologia, infermeria i educació social.
 
A través d’aquesta estratègia el Departament garanteix l’equitat territorial en l’atenció a les urgències i l’hospitalització, i desenvolupa un model d’atenció comunitària en salut mental treballant amb els centres de salut mental del territori de referència per garantir la continuïtat assistencial.
 
Els nous espais de l‘ICO i la Unitat d’Atenció Continuada Oncològica
El director del CatSalut també ha visitat els nous espais de l‘Institut Català d’Oncologia (ICO) a l’Hospital germans Trias. A la tercera planta es troba la Unitat d’Atenció Continuada Oncològica (UACO), una experiència que està en funcionament des del novembre passat i que s’emmarca en el Pla nacional d’urgències de Catalunya (PLANUC) amb l’objectiu d’oferir una atenció continuada especialitzada i d’alta qualitat a pacients oncològics, evitant que hagin d’acudir sempre a les urgències hospitalàries.
 
El desplegament de la UACO s’està fent de manera progressiva i s’ha començat  per prioritzar els pacients que acudeixen a consultes externes i a l’hospital de dia, i s’anirà ampliant als que truquen al servei ICO24h, a les gestores de casos de les unitats funcionals oncològiques, o als que provenen del servei d’urgències de l’hospital. Des del mes de novembre ha atès 365 visites i la destinació de la majoria de les altes (84%) ha estat el domicili propi.
 
A la quarta planta de l’edifici s’ha realitzat una reforma integral, amb una inversió corresponent a les obres de 1.684.925 euros. Aquesta planta té una superfície de 1.250 m², dels quals 250 m² corresponen a espais comuns de les dues entitats: uns 200 m² per a l’Hospital de Dia de trastorns de la conducta alimentària (TCA), gestionada per l’ICS, i uns 800 m² per a diferents espais de l’ICO:
 
·         Servei de suport integral (SSI). Servei que agrupa els professionals de les diferents disciplines que donen suport al pacient oncològic i la seva família durant tot el procés de la malaltia i molt especialment en l’etapa més avançada. Està integrat per cures pal·liatives, treball social, psicooncologia, i dietètica i nutrició.
·         Servei d’oncologia mèdica. Servei altament especialitzat i de referència a l’àrea del Barcelonès Nord i Maresme, que compta amb una àrea d’hospitalització, hospital de dia, unitats funcionals i laboratori.
·         Unitat de salut laboral. Unitat dedicada a la prevenció, promoció i vigilància de la salut dels treballadors.
·         Unitat d’Investigació clínica (UIC) oncohematològica. Unitat que gestiona i realitza els assajos clínics (AACC) i treballs dels grups cooperatius de tot l’ICO Badalona.
·         Dipòsit de farmàcia d’oncohematologia.
·         Altres espais. Àrea de treball de qualitat, formació i docència; sala de juntes; sala de videoconferències; office; gestió de recursos; consell genètic i Àrea de Direcció.

3  

Imatges

Habitació de l'àrea d'hospitalització per a adults amb necessitats d'atenció a la salut mental i addiccions (Hospital Germans Trias i CAEM)

Habitació de l'àrea d'hospitalització per a adults amb necessitats d'atenció a la salut mental i addiccions (Hospital Germans Trias i CAEM) 224

Nou espais per a les urgències psiquiàtriques (Hospital Germans Trias i CAEM)

Nou espais per a les urgències psiquiàtriques (Hospital Germans Trias i CAEM) 207

Nova àrea de la Unitat d'Atenció Continuada Oncològica (ICO-Badalona)

Nova àrea de la Unitat d'Atenció Continuada Oncològica (ICO-Badalona) 379

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia