L’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció ha identificat com a prioritaris 8 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, on promou de manera intensa aquesta mesura de protecció
Xerrada acolliments
L’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (ICAA) segueix treballant per aconseguir famílies d’acollida per a 100 infants de 0 a 6 anys que actualment viuen en centres residencials d’acció educativa, malgrat podrien conviure en família. En base a la procedència d’aquests infants, l’ICAA ha definit 8 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona com a prioritaris, amb qui ha establert estratègies de col·laboració en la promoció d’aquesta mesura de protecció.
 
En aquest context, Biblioteques de Barcelona ha programat 5 sessions informatives sobre l’acolliment familiar en equipaments de la ciutat. Aquest dimarts 5 de juny, a les 19h, la Biblioteca Vila de Gràcia acollirà al tercera xerrada d’aquest cicle. Les properes sessions tindran lloc a la Biblioteca Xavier Benguerel, de Vila Olímpica (23 d’octubre) i a la Biblioteca Montserrat Abelló, de Les Corts (3 de desembre), també a les 19h. La Biblioteca Sant Antoni- Joan Oliver i la Biblioteca Sagrada Família- Josep M. Ainaud de Lasarte ja han celebrat sessions similars. Així mateix, el conjunt de biblioteques de la ciutat tenen a disposició de la ciutadania fulletons informatius sobre l’acolliment familiar.
 
Aquesta actuació s’emmarca en el pla estratègic per promoure l’acolliment familiar dissenyat per l’ICAA que té com a objectiu, entre d’altres, crear una cultura de l’acolliment familiar al nostre país.
 
Els municipis que l’ICAA ha identificat com a prioritaris i amb quals s’està treballant són: Barcelona, Badalona, Mataró, l’Hospitalet del Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà de Llobregat, Sant Boi del Llobregat i Sant Vicenç dels Horts.
 
L’acolliment familiar, la mesura de protecció preferent
L’acolliment familiar és una mesura de protecció a la infància i l’adolescència  i alhora un gest compromès de famílies que proporcionen un entorn de comprensió, acompanyament i estima a un infant que ho necessita durant un temps determinat. La Llei 14/2010, sobre els drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, apunta que sempre que sigui possible les mesures d’acolliment tenen preferència respecte les altres, recomanació que deriva de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l’Infant. 
 
Actualment a Catalunya hi ha més de 600 famílies acollidores que acullen més de 1.000 infants, tot i així hi ha un centenar de nens de 0 a 6 anys que segueixen vivint en centres, són grups de germans o infants amb malalties greus i diversitat funcional.