Aquest matí s’ha presentat al Palau Macaya de Barcelona el premi Cesba per a barris que té per finalitat difondre i capitalitzar les eines i metodologies desenvolupades pel projecte CESBA MED per qualificar la sostenibilitat d’àrees urbanes.  El premi s’ha presentat en el transcurs de la Jornada “Polítiques, mètodes i eines per a àrees urbanes”.
La Jornada forma part  del projecte europeu CESBA MED, en el qual el Departament de Territori i Sostenibilitat  participa com a soci i té per objectiu principal la creació d’un sistema d’avaluació que permeti identificar les àrees urbanes que són d’intervenció prioritària per baixa sostenibilitat.
 
Aquest projecte s’emmarca dins del Programa de cooperació mediterrània Interreg Med, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional.
 
La Jornada ha comptat amb l’assistència del  Subdirector general d’Arquitectura, Planificació d’Habitatge i Millora Urbana el Departament de Territori i Sostenibilitat, Josep Casas i Miralles,  i amb els representants dels diversos països socis del projecte CESBA. Casas ha destacat que “el premi CESBA per barris és una gran oportunitat d’obtenir el reconeixement de les experiències adquirides amb la Llei de Barris en temes de sostenibilitat a nivell europeu”, així mateix també ha assenyalat que “el premi pot servir com a referència  en l’elaboració de nous instruments estratègics com el Pla Territorial Sectorial d’Habitatge (PTSH) que és el marc orientador per a l’aplicació de les polítiques d’habitatge a Catalunya”.
 
 Durant la Jornada s’han tractat diversos aspectes de la integració de la sostenibilitat  en les polítiques urbanes de la Mediterrània i s’ha presentat el premi Cesba per barris al qual hi podran accedir totes aquelles àrees urbanes (ciutats, districtes, barris, etc)  que compleixin, com mínim, 3 dels següents requisits:
 
- Tenir els límits ben definits (carrers, elements naturals, límits legals, etc.)
- Superfície entre 40.000m2 i 160.000m2
- Àrea que pugui ser creuada a peu en 10-15 minuts
- Agrupació de 5-15 edificis
- Entre 200 i 1.500 habitants
 
Totes les àrees urbanes que prenguin part al premi rebran un certificat de participació, i les guanyadores podran publicar els seus projectes al Llibre CESBA MED de Bones Pràctiques de les Àrees Urbanes Mediterrànies Sostenibles, a més de poder participar a la conferència World Sustainable  Build Award (SBE) que es durà a terme a Göteborg del 9 a l’1 1de juny de 2020, entre d’altres reconeixements.
 
El projecte Cesba compta amb 12 socis, dos d’ells catalans, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Sant Cugat i vol millorar l’eficiència energètica  com a estratègia clau per  reduir l’impacte ambiental dels edificis públics.  L’aplicació de mesures d’eficiència energètica a escala de barri o similar ha demostrat que  aquest enfocament permet obtenir millores més significatives i a un cost més efectiu que si es treballa a escala d’edifici.
 
Diversos projectes europeus han treballat en aquesta qüestió i han proposat diferents metodologies, eines i indicadors. CESBA MED avaluarà 10 d’aquestes metodologies i seleccionarà les solucions més accessibles i operatives. En base als resultats d’aquest procés d’avaluació es desenvoluparà un marc comú d’avaluació de la sostenibilitat a escala urbana i es definirà un procés innovador de presa de decisions per donar suport al desenvolupament de plans d’eficiència energètica pels edificis públics en el context de l’àrea urbana on estan ubicats.
 
Els 12  socis del projecte
 
Dos socis del projecte són catalans: l’Ajuntament de Sant Cugat i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que a més a més, és el responsable de la fase de capitalització del projecte. La resta de socis són:
 
•       Ajuntament de Torí (Itàlia), que és el soci líder
•       IISBE Itàlia (Itàlia)
•       Ajuntament d’Udine (Itàlia)
•       Envirobat BDM (França)
•       Rhônealpenergie (França)
•       Universitat de Malta (Malta)
•       Observatori Nacional d’Atenes (Grècia)
•       ECO-Gozo Agency (Malta)
•       Institut de l’Energia Hrvoje Pozar (Croàcia)
•       CESBA (Association of Common European Sustainable Built Environment Assessment)
 
Zones pilot a Catalunya
 
El barri del Monestir, a  Sant Cugat del Vallès i l’Illa Eficient (illa d’edificis formada pels carrers Gran Via, Viladomat, Diputació i Calàbria), a Barcelona són les dues àrees en que es farà una prova de càlcul dels indicadors i del model resultants del projecte CESBA-MED per tal d’unificar-los i simular els diferents models de presa de decisions més aplicable a Catalunya.
 
Per desenvolupar  aquesta prova  s’ha creat un Comitè Local Català de CESBA-MED, integrat per propietaris i gestors d’edificis públics, autoritats locals , autoritats regionals,  urbanistes, organitzacions d’arquitectes i enginyers, agències d’energia, organitzacions d’ensenyament, operadors del sistema d’avaluació  i organitzacions  de recerca i universitats.

1  

Imatges

Foto

Foto 1390

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 58