Direcció General de Comunicació

Govern

Llum verda a la nova estructura del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, que preveu la reobertura de les delegacions a l'exterior

El Departament es compromet a desplegar amb caràcter immediat la presència institucional, tant a Europa com a la resta del món

query_builder   19 juny 2018 14:18

event_note Nota de premsa

Llum verda a la nova estructura del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, que preveu la reobertura de les delegacions a l'exterior

El Departament es compromet a desplegar amb caràcter immediat la presència institucional, tant a Europa com a la resta del món

  • Aquest Decret de reestructuració mostra la determinació per recuperar i incrementar la capacitat d’acció i representació institucional a l’exterior
 
  • També preveu la posada en marxa de les delegacions per mitjà de decrets específics i dels nomenaments corresponents
El Govern ha aprovat el Decret de reestructuració del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, que preveu, entre d’altres novetats, la reobertura de les delegacions del Govern a l’exterior, i la incorporació de l’Àrea de Processos Electorals i Consultes Populars sota la Direcció General de Participació Ciutadana.
 
L’objectiu principal de la nova estructura del Departament és reparar els efectes de l’aplicació de l’article 155 i garantir i desplegar l’acció exterior de Catalunya, així com també impulsar polítiques de transparència, fomentar la participació ciutadana i coordinar les relacions institucionals i amb el Parlament.
 
En línies generals, el Decret estableix que el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència compta amb l’estructura de: la Secretaria General, la Secretaria d’Acció Exterior i de la Unió Europea, i la Secretaria de Transparència i Govern Obert.
 
En primer lloc, la Secretaria General del Departament vetllarà per la supervisió, coordinació i seguiment de les relacions institucionals. D’ella dependrà, entre d’altres, la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament, i Comissió Bilateral Generalitat-Estat.
 
Desplegament immediat de la presència institucional a l’exterior
 
Les funcions i l’estructura de la Secretaria d’Acció Exterior i de la Unió Europea es mantenen tal i com recull el Decret 170/2014, de 23 de desembre, i la resta de normativa vigent.
 
Aquesta Secretaria té per objectius principals dirigir, impulsar i coordinar l’acció exterior del Govern de la Generalitat de Catalunya i la seva representació a l’exterior, així com coordinar i impulsar la política i les actuacions del Govern derivades de la pertinença de Catalunya a la Unió Europea. Per tant, en depenen la Direcció General de Relacions Exteriors, la Direcció General d’Afers Multilaterals i Europeus, la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament i les delegacions del Govern a l’exterior.
 
El Decret de reestructuració fa referència expressa a les delegacions a l’exterior que restaran associades orgànicament a la Secretaria d’Acció Exterior i de la Unió Europea. A partir d’aquest moment es procedirà a la posada en marxa de les delegacions per mitjà de decrets específics per a cada cas i dels nomenaments corresponents.
 
El Departament d’Acció Exterior assumeix el compromís de desplegar amb caràcter immediat i  la màxima potència la presència institucional, tant a Europa com a la resta del món, i davant les instàncies multilaterals més significatives.
 
Continuïtat en la Secretaria de Transparència i Govern Obert
La Secretaria de Transparència i  Govern Obert continuarà dirigint i impulsant les polítiques de transparència dins de l’Administració de la Generalitat i el Pla de Govern Obert de la Generalitat, així com les estratègies per garantir el compliment de la normativa d’accés a la informació pública per part dels departaments. D’aquesta Secretaria en depèn la Direcció General de Transparència i Dades Obertes i la Direcció General de Participació Ciutadana. D’aquesta darrera en depèn la Sub-direcció General de Qualitat Democràtica i incorpora l’Àrea de Processos Electorals i Consultes Populars.
 
Entitats i òrgans adscrits
Resten adscrits al Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència les entitats i òrgans següents: l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública i el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis de Catalunya. El Departament continuarà gestionant la relació amb l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed).
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia