• Han enviat una carta a Felip VI en la qual l’insten a escoltar “sense apriorismes ni prejudicis” i ajudar a “facilitar un procés d’obertura, modernització i prevalença democràtica”
  • Quim Torra insta el monarca a mantenir una trobada aquest divendres amb motiu de la seva visita a Catalunya
  • Els tres presidents asseguren que la inauguració dels Jocs Mediterranis és “una oportunitat que ens brinda la història per reparar i recosir allò que la violència, la repressió i la persecució contra l’1-O van provocar”
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, i els presidents Carles Puigdemont i Artur Mas han enviat avui una carta conjunta al rei Felip VI en la qual subratllen que “cal obrir una etapa de negociació que acabi sempre per donar la paraula a la ciutadania de Catalunya”. I insten el monarca a escoltar-los “sense apriorismes ni prejudicis” i ajudar a “facilitar un procés d’obertura, modernització i prevalença democràtica”.
 
És per aquest motiu que consideren que la inauguració dels Jocs Mediterranis a Tarragona “és una oportunitat que ens brinda la història per reparar i recosir allò que la violència, la repressió i la persecució contra el referèndum de l'1 d'octubre van provocar”. Tots tres també li fan notar que el primer d'octubre, en què hi va haver una “violència policíaca desmesurada i inacceptable contra ciutadans que volien expressar pacíficament el seu vot”, “és i serà un dia molt especial per a la majoria dels catalans”.
 
Per això, li demanen que “aprofiti aquest moment i no deixi perdre l'ocasió”. “Aquesta setmana vindreu a Catalunya i us volem rebre amb la voluntat d'obrir una etapa de diàleg, negociació, reconeixement, respecte democràtic, modernitat institucional i respecte pels drets civils i polítics i les llibertats fonamentals”, conclouen.
 
 
“He de poder explicar-vos com se sent una gran part del poble de Catalunya”
 
En aquest sentit, i en un post scriptum, el president Quim Torra ofereix al rei “la mà oberta per fer, d’aquest diàleg, l'enginy que mogui les relacions entre Catalunya i Espanya”, perquè “hem de parlar; he de poder explicar-vos tot el que hem escrit amb els presidents Mas i Puigdemont”. Torra afegeix que per a ell, com a president de Catalunya, “és un deure moral” i demana al rei que trobi una estona en la seva visita a Catalunya aquest divendres per reunir-s'hi. “No us demano que renuncieu a res sinó que us empareu en la lectura més oberta i democràtica de la Constitució i en el rol que se li confereix al cap d'Estat”, assegura, i subratlla: “ He de poder explicar-vos com se sent una gran part del poble de Catalunya”.
 
En aquesta mateixa línia, Quim Torra, Carles Puigdemont i Artur Mas insisteixen al rei que escolti el clam dels catalans i que sigui “el cap d’un Estat que respecti les voluntats dels ciutadans expressades a les urnes”. Assenyalen també que “coneixem les limitacions constitucionals que us impedeixen exercir segons quines accions”, però també “les facultats constitucionals que us permeten d’exercir determinades funcions, entre les quals destaquen arbitrar i moderar entre poders de l’Estat”.
 
 
El 3 d’octubre, “una ferida considerable”
 
La carta també adverteix a Felip VI que en la compareixença que va fer el 3 d’octubre passat va “obrir una ferida considerable a molts ciutadans que no s'haurien pensat mai que el cap de l'Estat donaria la seva aprovació a la violenta repressió de la policia contra ciutadans completament pacífics”. “De debò que no hauríeu de situar-vos per damunt d'uns interessos particulars i mirar de ser una veu de conciliació i de defensa del diàleg?”, l’interpel·len.
 
Els presidents Torra, Puigdemont i Mas obren la seva missiva, “una carta que preferiríem no haver hagut d’escriure”, recordant unes paraules del rei, del 1990, en què va dir que ‘Catalunya és la que els catalans volen que sigui’. I li expressen que haurien desitjat que la figura del monarca, com la de tantes institucions estatals, “hagués quedat al marge de la pugna política entre ciutadans de l’Estat espanyol”, perquè, “una monarquia constitucional moderna i europea ha d’aspirar a la igualtat, la justícia, la llibertat, la fraternitat, sense cap renúncia” i, sobretot, “a la democràcia entesa de manera genuïna i autèntica”. “Això és – afegeixen- entendre que els poders emanen del poble i no a l’inrevés”, i, per tant, “que la voluntat de la ciutadania és la que ha de prevaldre en última instància”.
 
En aquesta mateixa línia, insisteixen que “els conflictes polítics s'han de resoldre sempre per vies democràtiques”, i assenyalen que “estem segurs que cap demòcrata no es pot oposar a donar la veu a la gent”. Per això, reclamen “que s'acabi d'una vegada aquesta situació d'anomalia amb què els jutges i els policies ocupen l'espai que hauria d'ocupar la veu i la paraula dels representants polítics; que s'acabin les presons que tanquen demòcrates i els exilis que allunyen gent pacífica; que la llei s'ajusti a les voluntats democràtiques i que no sigui la democràcia qui s'hagi d'encotillar a unes lleis antigues”. En definitiva, “que la política torni a la política i el debat i l'intercanvi d'opinions siguin les regles amb què avancem tots plegats per encarar les controvèrsies”.

1  

Fitxers adjunts

Carta a Felip VI

Carta a Felip VI
PDF | 453