La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, s’ha referit aquest matí a la propera reunió del president Quim Torra i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com “una porta per explorar quina visió té, quina proposta i respecte té el partit socialista respecte als drets dels catalans”.
En una entrevista a Els matins de Televisió de Catalunya, Artadi ha manifestat que “el que necessitem és intentar trobar ponts i veure si realment el govern del PSOE, en teoria progressista, es comporta de la mateixa manera que el del PP que be ha ignorant el que estava succeint, o ha decidit a través de la Guàrdia civil i de jutges solucionar els problemes”. Per això, “volem escoltar la proposta de Sánchez”.
Artadi ha confirmat que els gabinets dels dos presidents estan treballant perquè la reunió entre Torra i Sánchez es produeixi “dins de la primera quinzena de juliol”. En aquesta línia, la portaveu s’ha referit a la possibilitat de reactivar les comissions bilaterals entre l’Estat i la Generalitat (que no es reuneixen des de 2011) per dir que el Govern estaria d’acord amb que es reprenguin sempre i quan hi hagi “un marc de diàleg central, també bilateral, que vagi a l’arrel del problema, a l’arrel de la situació que es viu a Catalunya i la relació que ha d’haver-hi entre Catalunya i Espanya. Després és important que hi hagi en cascada relacions bilaterals sectorials, com seria la comissió bilateral. Tot el que sigui bilateral és benvingut”, ha reblat. En aquest sentit, la portaveu ha recordat les paraules del conseller Turull quan va dir “no hem arribat aquí per parlar de Rodalies només”, i tot i que és una gran reivindicació que afecta a molta gent, “no ens podem quedar aquí”.
Sobre la possible assistència del president Torra a la inauguració dels Jocs del Mediterrani, la portaveu ha dit que encara “no està decidit. És un tema d’agenda, de discussió sobre la taula, que encara no està solucionat” i que, en tot cas “depèn de que fem una reflexió de quina és la relació entre el Govern de la Generalitat i en particular del president amb una monarquia que s’ha comportat d’una manera fins i tot sorprenent”. “El rei Felip”, ha recordat, “va decidir fer un discurs el 3 d’octubre que crec que no només ens va sorprendre a nosaltres sinó a molta gent, fins i tot de tradició monàrquica, cap a malament, i li demanem que reflexioni”. “Que pensi com és percebut a Catalunya i com a rei dels espanyols, si creu que aquest és realment el seu paper”, ha reblat.
La consellera de la Presidència ha insistit que, vagi o no el president Torra a Tarragona aquest divendres, “en cap cas la relació no estarà normalitzada” perquè “les coses a Catalunya no estan normalitzades quan tens líders polítics i civils a la presó per exercir els seus drets fonamentals i el mateix amb l’exili”. Sobre el rei Felip VI ha dit també que “segurament amb el seu discurs, ha permès que passessin les coses que van passar entre el 3 d’octubre i ara”, per tant des del Govern “entenem que li va bé la regressió democràtica i de drets fonamentals que s’està patint a l’estat espanyol”.
Pel que fa a la participació del vicepresident Aragonés al Consell de Política Fiscal i Financera, la titular del Departament de la Presidència ha dit que “no crec que el vicepresident hi vagi” perquè és “un òrgan on el ministre et comunica el que vol comunicar-te aquell dia i ja està. El mateix Andreu Mas-Colell en el seu moment ja ho va dir”. “A la pràctica l’efecte per Catalunya és el mateix que si t'envien un correu electrònic”, ha lamentat.
En referència al full de ruta del Govern, la consellera ha explicat que el Govern “treballa en veure quines finestres d'oportunitat tenim” i tot i que, “estem en un moment de reflexió”, s’ha de veure com reacciona el Govern espanyol i per això “no podem renunciar a la unilateralitat”.