• La campanya Forestal 2018 arriba definida per una primavera humida, però pot tenir episodis significatius de focs ràpids
  • 8 de cada 10 incendis són provocats per l'activitat humana, per això s’insisteix en la importància de fer efectives les franges de protecció, com a mesura efectiva de prevenció
  • El 90% dels incendis forestals de 2017 van ser inferiors a 1 hectàrea
El Departament d’Interior i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació encaren una Campanya Forestal que enguany s’ha retardat, a causa de la primavera humida que s’ha viscut a Catalunya. Tot i això, s’alerta que al llarg de l’estiu Catalunya pot viure episodis de risc puntuals, que poden ser greus. Per aquest motiu, es fa una crida a no abaixar la guàrdia davant els incendis forestals. 
 
Principals accions que durà a terme el Departament d’Interior:
 
Des de la Direcció General de Bombers ( DGPEIS)
 
·         Incorporació de recursos humans , 850 persones de reforç, a través de la contractació de guaites forestals, d’ajudants d’ofici forestal que s’incorporen als parcs de Bombers, tècnics operadors per a les sales de control, infermers, operadors de vol per als helicòpters, periodistes i també el reforç de la nostra flota de mitjans aeris.
 
·         Es reforça l’obertura de determinats parcs d’estiu, dels punts de guaita, l’establiment de columnes mòbils, reforç de la Unitat Tècnica GRAF, reforç del Punt de Trànsit, reforç logístic, etc.
 
·         Els mitjans aeris dels que disposa la Departament són 37. En concret 25 helicòpters i 12 avions, dels quals 30 tenen base a Catalunya i 7 fora de Catalunya.
 
Des de la Direcció General de Protecció civil
 
·         Es posa en marxa com cada any un dispositiu especial al CECAT amb el seguiment diari i continu dels nivells de risc d’acord al mapa de prevenció d’incendis forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi i en coordinació amb els Agents Rurals i els Bombers de la Generalitat, amb especial atenció a les condicions meteorològiques (vent, temperatures extremes,...) i capacitats d’extinció disponibles (simultaneïtat d’incendis).
 
 
Principals accions que durà a terme el Departament d’Agricultura:
 
·         Compta amb més de 600 servidors públics entre Agents Rurals, enginyers forestals i efectius del Servei de Prevenció d’incendis (GEPIF) i amb la col·laboració de les Associacions de Defensa de Forestal, que treballem tot l’any en la prevenció d’incendis, el control diari del risc d’incendi forestal i la gestió continuada per minimitzar aquest risc.  
 
·         S’han incorporat noves tecnologies com  drons equipats amb càmeres tèrmiques que serviran per acotar el perímetre dels incendis de manera més eficient o analitzar l’estat de la vegetació.
 
·         El cos segueix apostant per la innovació, amb la incorporació de noves tecnologies per millorar l’eficiència i l’eficàcia.
 
·         S’amplia la campanya de la sega fins a les deu comarques. La campanya operativa de la sega d’enguany consistirà en un control especial d’aquesta activitat agrícola durant el període del 15 de juny fins al 31 de juliol a deu comarques, englobant així quasi el 67% de la superfície de conreu del cereal del nostre país. La campanya comprendrà les comarques d’Anoia, Bages, Conca de Barberà, Noguera, Segarra, Solsonès i Urgell, on ja es duia a terme fins ara aquest operatiu, i enguany s’amplia a les comarques de Baix Empordà, Alt Empordà i Gironès.