• A la BBC Scotland, Torra assegura que, “al segle XXI, no m’imagino una altra manera de resoldre un conflicte polític que no sigui votant”
Imatge de la reunió que ahir van mantenir el president Torra i la primera ministra escocesa. Autor: Jordi Bedmar
Imatge de la reunió que ahir van mantenir el president Torra i la primera ministra escocesa. Autor: Jordi Bedmar
 
En el marc del viatge oficial que dimarts i dimecres va fer a Escòcia, el diaris es fa ressò de les reunions que Torra va mantenir ahir amb la primera ministra, Nicola Sturgeon, i amb la consellera exiliada Clara Ponsatí.
 
Fruit de la conversa que va tenir amb el periodista Greg Russell, el president destaca en l’entrevista l’interès per conèixer com el Govern escocès va assolir un referèndum acordat. “Van construir un moviment molt gran i veiem l’SNP com un partit molt fort que uneix diferents punts de vista. L’experiència de l'SNP és ara molt important per a nosaltres”, apunta Torra, que destaca la seva capacitat per arribar a tota la població. “A Catalunya tenim un moviment civil molt fort que empeny els polítics”, afegeix, però “la combinació dels dos models és un molt bon format”.
 
A l’espera del posicionament del Govern espanyol sobre com resoldre el cas català,  Quim Torra insisteix a defensar que Catalunya també té dret a votar quan les enquestes mostren que “el 80% de la població diu que el conflicte s’hauria de resoldre votant”. “En això hi ha consens”, rebla, i demana al Govern de Pedro Sánchez permetre un referèndum acordat perquè “celebrar un referèndum no significa que el guanyem”.
 
 
“Escòcia i Catalunya són nacions amb el mateix objectiu”
 
El diari escocès The National també publica avui una entrevista amb Quim Torra on el cap de l’Executiu destaca la transcendència de la trobada que ahir va mantenir amb Sturgeon, ja que “és la primera reunió que un president de la Generalitat té amb la primera ministra escocesa”. “És històrica, perquè abans no havia estat possible”, subratlla.
 
En aquest sentit, el president defensa que Catalunya i Escòcia són “dues nacions amb el mateix objectiu, aconseguir la independència”, i remarca la importància de la reunió perquè “els ciutadans escocesos podrien fer el que nosaltres volem fer, autodeterminar-se d’una manera específica i democràtica”.
 
Durant l’entrevista amb el rotatiu, Torra també lamenta l’actitud que manté Europa respecte a la realitat catalana: “Demanem als líders europeus que considerin el tema català com un tema europeu, perquè no es tracta només dels catalans. Es tracta també de democràcia, drets humans, drets civils, llibertat d’expressió... i això és molt més que un tema polític”. I afegeix: “Crec que es tracta de l’essència de l’ideal europeu per fer gran Europa. Els valors d’Europa s’estan discutint a Catalunya”.
 
 
“Cada nació sap en quin moment ha de preservar la seva dignitat”
 
Durant la jornada d’ahir, el president també va ser entrevistat per la BBC Scotland, on va reivindicar que, “al segle XXI, no m’imagino una altra manera de resoldre un conflicte polític que no sigui votant”. “Cada nació sap en quin moment és necessari fer coses i preservar la seva dignitat”, va dir en relació amb el fet de tirar endavant un referèndum que no estava acordat amb el Govern espanyol. “Potser en el futur Escòcia també ha de prendre una decisió com aquesta. No ho sé, però respectaré qualsevol decisió que la ciutadania escocesa pugui prendre en el futur”, va afegir, i va tornar a reivindicar l’acord que van segellar el Govern de Cameron i el de Salmond, el 2014, com “el millor exemple”.


Podeu consultar les entrevistes íntegres als següents enllaços: