El Cens d’entitats de foment de la llengua catalana ha assolit el 2018 la xifra de 214 entitats, un 8% més que el 2017. Creat l’any 2002, el Cens incorpora enguany 23 entitats més. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ha publicat el 17 de juliol laResolució amb les entitats que en formen part.
El Cens d’entitats de foment de la llengua catalana agrupa fundacions i associacions d’àmbits diversos de tots el territoris de parla catalana que impulsen activitats per promoure actituds positives envers el català o per incrementar-ne el coneixement o l’ús entre la població en general o en col·lectius concrets. Poden formar-ne part les entitats que preveuen en els seus estatuts la finalitat de foment de la llengua catalana o les que duen a terme activitats per impulsar-ne l’ús. Les donacions a favor de fundacions o associacions que hi figuren desgraven en l’impost sobre la renda de les persones físiques.
Les entitats que integren el Cens (163 associacions i 51 fundacions) tenen una acció transversal que inclou àmbits d’actuació ben diversos: 117 treballen en l’àmbit cultural; 31 en l’àmbit empresarial, laboral i professional; 19 en l’àmbit del foment de la llengua; 19 en l’àmbit de joves, lleure i esport; 18 en integració social, i 10 en ciència i tecnologia.
Hi ha entitats amb una llarga trajectòria en el seu àmbit d’actuació i entitats creades més recentment. La més veterana és la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, que es va crear el 1770. Hi ha 19 entitats del segle XIX com ara l’Orfeó Reusenc, el Col·legi d’Advocats de Mataró, la Unió General de Treballadors o l’Associació dels Castellers de la Vila de Gràcia. I hi ha entitats creades recentment com ara l’Associació Catalana d'Assessors Fiscals, Comptables i Laborals, l’Associació Cooperació Activa al Camp de Tarragona, l’Associació per a la Difusió de la Filosofia i la Fundació Festival de Cinema de Girona.
Aquest any s’han incorporat al Cens les entitats següents: Associació Amics de la UNESCO de Girona, Associació Centre Moral d'Arenys de Munt, Associació Cultural Recreativa Unió Calafina, Associació Cultural, Juvenil i Recreativa La Casa del Sol Naixent, Associació de Guies Catalans del Món, Associació de Teatre i Circ Terres de l'Ebre, Associació Il·lusions Solidàries, Associació Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, Associació Societat Coral Obrera, La Glòria Sentmenatenca (SCOLGS), Ateneu Igualadí de la Classe Obrera, Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar, Cercle Català de Madrid, Club Deportiu Terrassa Hockey, Cor de Carxofa, Associació de Foment del Glosat, Fundació Didàctica Catalunya, Fundació Festival de Cinema de Girona, Fundació Privada Cor de Maria de Mataró, Fundació Privada Cor de Maria de Sant Celoni, Fundació Privada de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, Institució Cultural del CIC Fundació Privada, Patronat de la Catequística, Reus Deportiu i Unió Excursionista de Catalunya de Cornellà de Llobregat
La informació sobre el Cens d’entitats es pot trobar a la pàgina web de la Direcció General de Política Lingüística, on també es pot consultar el mapa amb dades del lloc web, l’adreça postal i les coordenades de geolocalització de cada entitat.
Cens d’entitats: www.gencat.cat/llengua/cens