Salut

Visita a l'Hospital Universitari de Bellvitge

L'edifici tecnoquirúrgic de l'Hospital de Bellvitge estarà completament equipat d'aquí dos anys

La consellera Vergés ha explicat que es treballa per obrir un mòbul amb 9 quiròfans per a cirurgia de molt alta complexitat l'any que ve

query_builder   27 juliol 2018 15:14

event_note Nota de premsa

L'edifici tecnoquirúrgic de l'Hospital de Bellvitge estarà completament equipat d'aquí dos anys

La consellera Vergés ha explicat que es treballa per obrir un mòbul amb 9 quiròfans per a cirurgia de molt alta complexitat l'any que ve

El vicepresident Aragonés i la consellera Vergés durant la visita als quiròfans de l'Hospital Universitari de Bellvitge
“L’edifici tecnoquirúrgic de l’Hospital Universitari de Bellvitge estarà completament equipat d’aquí a dos anys”. Així ho ha avançat la consellera de Salut, Alba Vergés, en la visita que ha fet aquest matí al centre acompanyada del vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda del Govern, Pere Aragonès.
 
La consellera ha explicat que un dels projectes cabdals és el mòdul de 9 quiròfans per a cirurgies de molt alta complexitat. L’Hospital està treballant amb la previsió d’obrir aquests nou quiròfans durant el 2019. Després s’habilitaran quinze quiròfans més, amb l’objectiu de completar el nou bloc quirúrgic de l’Hospital de Bellvitge el 2020.
 
Per Vergés, aquests nous quiròfans permetran “millorar l’atenció a la ciutadania” i, a tall d’exemple, ha subratllat que als 7 quiròfans que es van posar en marxa l’any passat, “han permès fer, des del gener fins ara, més de 4.0000 operacions, és a dir, 1.200 més de les que es podien fer anteriorment, cosa que ha permès reduir les llistes d’espera un 20%, quan la mitjana de Catalunya la reducció és del 10%”.
 
Al seu torn, el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda del Govern, Pere Aragonès, ha destacat l’aposta del Departament de Salut i del Govern en el seu conjunt per la recerca. “Hi ha estats que la indústria militar és la que genera innovació, millora tecnològica. En el nostre cas, són les ciències de la salut i la vida, i la inversió en recerca en aquests àmbits” i ha afegit que gràcies a aquesta aposta, avui Catalunya, la seva xarxa hospitalària i els centres de recerca en l’àmbit de les ciències de la salut i la vida són “una referència”.
 
Durant la visita, a més de conèixer els projectes més rellevants que l’hospital té en marxa per millorar i ampliar els seus equipaments, Aragonés i Vergés també han mantingut reunions tant amb l’equip directiu com amb professionals rellevants d’innovació i recerca.
 
9 quiròfans nous
 
Dels nou quiròfans que s’obriran el 2019, tres seran quiròfans híbrids, la qual cosa permetrà treballar d’una manera més eficient i amb la més alta tecnologia del mercat. L’Hospital de Bellvitge serà l’únic centre d’Espanya que comptarà amb tres quiròfans híbrids, que permetran fer en una mateixa sala la intervenció quirúrgica i les proves d’imatge. Tenir un TAC i un AngioTAC intraoperatoris (dins del quiròfan) permet un tractament més precís i segur per al pacient, alhora que estalvia temps d’intervenció i d’estada.
 
En els nou quiròfans es concentraran la cirurgia cardíaca, neurocirurgia, cirurgia vascular i raquis (amb un quiròfan específic que permetrà donar resposta a la llista d’espera d’aquesta especialitat). També s’hi abordaran cirurgies hepatobiliopancreàtiques i esofagogràstiques (oncològiques i no oncològiques complexes).
 
Aquest estiu, l’Hospital de Bellvitge també està fent obres per traslladar a la segona planta de l’edifici tecnoquirúrgic la Unitat de reanimació post-quirúrgica (amb 8 llits), amb la intenció que pugui entrar en funcionament el mes d’octubre. Així mateix, s’estan adequant i equipant els nous gabinets d’endoscòpia digestiva i respiratòria. que estaran operatius el novembre. Aquests gabinets comptaran amb una àrea d’altíssima especialització per a les endocoscòpies intervencionistes d’alta complexitat.
 
Totes aquestes obres es fan a l’edifici tecnoquirúrgic, inaugurat el novembre de 2014. Actualment acull a la planta -1 els serveis de Farmàcia, Esterilització i Magatzem; a la planta 0 el servei d’Urgències i l’Àrea de Radiologia d’Urgències; a la planta 1 els hospitals del dia mèdic i quirúrgic i gabinets d’exploració, a la planta 2 la Unitat de Reanimació d’Urgències i a la planta 3 els set quiròfans de CMA. Segons el calendari
 
 
Més quiròfans, més activitat, menys llista d’espera
 
Els nous quiròfans que s’inauguraran el 2019 se sumaran als set quiròfans de Cirurgia Major Ambulatòria (CMA) que van entrar en funcionament el juliol de 2017 a l’edifici tecnoquirúrgic, que es on es concentrarà en un futur l’activitat quirúrgica de l’hospital, amb un total de 31 quiròfans, quan s’hagi completat la dotació d’equipaments.
 
Gràcies als set quiròfans de CMA i a l’increment d’activitat realitzat a la resta de quiròfans del centre, l’Hospital Universitari de Bellvitge ha fet entre juny 2017 i juny 2018 un total de 4.000 intervencions més que entre juny 2016 i juny 2017.
 
El balanç del darrer any és altament satisfactori, especialment pel que fa a la reducció de la llista d’espera de pacients fora de garantia. En conjunt, l’Hospital de Bellvitge ha reduït un 54% el nombre de pacients que estan fora de termini per a ser operats. Si a l’abril 2017 hi havia 3.490 persones en aquesta situació, a l’abril 2018 eren 1.613.
 
A més, l’Hospital i de Bellvitge ha reduït en un 20% per cent les seves llistes d’espera quirúrgiques entre l’abril de 2017 i l’abril de 2018, el doble que la mitjana de Catalunya (10%).
 
L’entrada en funcionament del nou bloc quirúrgic és determinant per poder consolidar en els propers anys aquest ritme d’activitat.
 
Balanç del primer any dels set quiròfans de CMA
Un any després de la inauguració dels set nous quiròfans de Cirurgia Major Ambulatòria (CMA), l’Hospital Universitari de Bellvitge ha aconseguit incrementar en un 38% el nombre d’intervencions sense ingrés. De gener a juny 2018 s’han fet 4.347 operacions; 1.200 més que en el mateix període de 2017. La intervenció més freqüent ha estat la de cataractes (1.105), seguida de les operacions de traumatologia, de cirurgia general i digestiva i de cirurgia plàstica.
Els nous quiròfans compten amb tecnologia d’última generació i s’han dotat d’un programari especial per visualitzar en temps real la ubicació dels pacients i poder informar als familiars. Quan el malalt passa a quiròfan, a l’àrea de recuperació o a planta, l’acompanyant rep un missatge al seu telèfon mòbil.
Aquest innovador sistema de traçabilitat del pacient al llarg de tot el procés quirúrgic, de disseny propi, ha tingut una molt bona acollida. Familiars i acompanyants han valorat amb una nota mitjana de 10 l’atenció rebuda per part dels professionals i amb un 9,5 el circuit d’informació.
Procediments innovadors als nous quiròfans de CMA
A banda de la cirurgia major ambulatòria convencional, al nou bloc quirúrgic s’hi fan procediments terciaris innovadors, com el tractament del càncer de mama utilitzant radioteràpia intraoperatòria dirigida amb el sistema INTRABEAM®. Amb aquesta tecnologia, la radiació s’aplica directament al llit tumoral –a teixit obert–, en el moment de la intervenció quirúrgica, després d’extirpar el tumor. Un 70% dels tractaments de càncer de mama es fan per CMA.
Els nous quiròfans també incorporen una tecnologia única en un centre públic a Catalunya per a la detecció del càncer de pròstata. Es tracta de la biòpsia de fusió d’imatges, que permet detectar un 30% més de tumors agressius en comparació amb la biòpsia clàssica.
També s’estan abordat amb CMA recanvis de marcapassos, intervencions complexes del servei d’Urologia com la resecció transuretral de la bufeta o les pròtesis de penis, operacions de Cirurgia Plàstica per tractar tumors cutànis i intervencions de Traumatologia (lligaments creuats del genoll, pròtesis de ma, pròtesis d’espatlla), entre d’altres. A més, els nous quiròfans han permès incrementar l’índex de substitució de colecistectomia i fer més cirurgies de la paret abdominal.
Per últim, a Oftalmologia els nous quiròfans han fet possible tractar amb braquiteràpia els tumors oculars i han permès incorporar un làser d’última generació per operar cataractes i còrnies. Bellvitge és  l’únic centre públic català que usa aquesta tecnologia i el primer d’Espanya que l’aplica en la cirurgia de còrnia complexa
 
L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB)
L’Hospital Universitari de Bellvitge pertany a l’Institut Català de la Salut (ICS) i és un dels 5 grans hospitals universitaris de Catalunya. Registra unes 35.000 altes anuals. Acreditat com a centre de tercer nivell, disposa de tecnologia i expertesa professional per realitzar els procediments assistencials més complexos. És l’hospital de referència terciària per a tot l’eix Sud de Catalunya. Ha estat nou vegades TOP 20 en el rànquing dels millors hospitals de l’Estat.

3  

Imatges

Fotografia de la visita als quiròfans de cirurgia major ambulatòria de l'Hospital de Bellvitge.

Fotografia de la visita als quiròfans de cirurgia major ambulatòria de l'Hospital de Bellvitge. 2915

Fotografia de la visita del vicepresident Aragonés i la consellera Vergés a l'Hospital de Bellvitge

Fotografia de la visita del vicepresident Aragonés i la consellera Vergés a l'Hospital de Bellvitge 1861

Fotografia de la reunió del vicepresident Aragonés i de la consellera Vergés a l'Hospital de Bellvitge

Fotografia de la reunió del vicepresident Aragonés i de la consellera Vergés a l'Hospital de Bellvitge 1510

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia