Direcció General de Comunicació

ACCD

El Govern aprova el Pla anual de cooperació al desenvolupament 2018

query_builder   31 juliol 2018 15:31

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Pla anual de cooperació al desenvolupament 2018

·         El Pla preveu una dotació de 32,15 milions d’euros per a actuacions d’ajut oficial al desenvolupament (AOD)
 
·         L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, adscrita al Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, gestionarà 17,9 milions d’euros
 
·         Els 14,25 milions restants corresponen a les actuacions d’AOD que el Govern duu a terme a través d’actuacions de tots els departaments
El Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència aposta per un pla anual de continuïtat amb l’estratègia de cooperació al desenvolupament endegada en l’anterior legislatura. Es referma així l’aposta per una cooperació de país, complementària, que sumi esforços i capacitats per transformar les desigualtats de les zones del món on és present.
 
Instruments, països i sectors
 
Els instruments de finançament principals desplegats per l’ACCD aquest 2018 es concreten en tres: la convocatòria anual de projectes de cooperació al desenvolupament i educació per al desenvolupament, amb una dotació econòmica de 4,25 milions d’euros; el segon any de la convocatòria de programes concertats, amb una dotació d’11 milions d’euros; i el fons específic per a entitats de Lleida i Girona, amb 240.000 euros de dotació.
 
Pel que fa a la resta d’unitats de la Generalitat de Catalunya, la previsió és que executin un 69% dels seus recursos d’AOD a través de la modalitat d’iniciativa directa, i un 22% per mitjà d’esquemes de cooperació multilateral.
 
En coherència amb el Pla director vigent, la cooperació catalana manté com a objectius estratègics la defensa i promoció dels drets humans de les dones i els drets col·lectius dels pobles. Pel que fa a la focalització de països i objectius específics, es manté la priorització de l’exercici 2017, que inclou la prevenció de violències i promoció de garanties de no repetició a Guatemala, El Salvador i Colòmbia; l’apoderament polític i econòmic de les dones i la població juvenil en construcció de pau i lluita contra violències, especialment al Marroc i Tunísia; l’apoderament de les dones i lluita contra les violències de gènere, sobretot al Senegal i Moçambic; la crisi de refugiats, centrada als països veïns a Síria, principalment al Líban, i el suport a les entitats que treballen per la seguretat a la Mediterrània; i la protecció de defensors i defensores dels drets humans arreu, amb l’èmfasi posat a l’Amèrica Llatina.
 
Per sectors, es promouen els àmbits amb més expertesa de la cooperació catalana: cultura de pau i seguretat humana, processos de democratització i governança, memòria històrica, salut, planificació urbana, i defensa dels drets humans individuals i col·lectius. També es consolida l’esport com a línia de treball per a la transformació.
 
Menció destacada mereix el compromís del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència per alinear la política de cooperació al desenvolupament amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible aprovats per les Nacions Unides. En aquest sentit, el Pla anual proposa emprar l’Agenda 2030 per promoure una reflexió àmplia al si de la cooperació catalana, que plantegi canvis ambiciosos durant els propers anys. Aquest exercici de reflexió s’ha anomenat Visió 2030, i vol ser un instrument per repensar la cooperació catalana, projectar-la cap al futur i posicionar-la al món.
La coordinació interdepartamental i la creació d’una política de cooperació al desenvolupament de la Generalitat més unificada i integrada són unes altres de les prioritats destacades. En són elements vertebradors els plans de treball signats entre l’ACCD i la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència amb la resta de departaments del Govern. Alhora, la cooperació reforça altres plans i programes del Govern, molt especialment el Pla Nacional dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (PNODS) de la Generalitat de Catalunya. El pla proposa establir relacions amb la Unió Europea i diversos països europeus per conèixer la seva experiència en l’àmbit de la coherència de polítiques per al desenvolupament, així com sistemes per implementar-la. 
 
Es reforcen també les aliances amb d’altres agències de cooperació per participar en projectes europeus i promoure la col·laboració amb les Nacions Unides, a través d’organismes com el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA) i el Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA). L’objectiu és consolidar Catalunya com un actor rellevant que aporti experteses i coneixements.
 
Finalment, es continuen impulsant noves fórmules de finançament, recerca, transparència i obertura de les dades, i formació d’una ciutadania compromesa amb la defensa dels drets humans i la solidaritat.
 
Amb aquest pla anual, el Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència referma la seva responsabilitat amb els afers globals; un compromís bastit sobre sis pilars: el manteniment del suport al sector de la cooperació catalana; la presència en espais i xarxes internacionals; la resposta adequada davant situacions d’emergència; els acords de govern amb els països socis; la coordinació i col·laboració dels actors sobre el terreny, i la coherència de les polítiques públiques per al desenvolupament.
 
Aquest és l’últim pla anual del pla director vigent. Davant els canvis constants i els nous reptes globals que afecten el planeta, el Govern posa en marxa per primera vegada un procés participatiu per reflexionar com Catalunya pot contribuir a millorar el món amb una visió a mtjà i llarg termini. Aquest procés compta amb la col·laboració de la Direcció General de Participació Ciutadana, i inclourà sessions presencials i autogestionades amb tots els actors vinculats als reptes globals, tant de Catalunya com dels països on treballa la cooperació, així com la ciutadania catalana en general.
 
El Pla anual de cooperació al desenvolupament 2018 ha estat dictaminat favorablement i unànimement pels òrgans consultius previstos a la Llei de cooperació: la Comissió de Coordinació amb els Ens Locals, la Comissió Interdepartamental de Cooperació al Desenvolupament i el Consell de Cooperació al Desenvolupament. 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia