Justícia, Drets i Memòria

.

Justícia atura l'enderroc dels antics jutjats de Lluís Companys per troballes arqueològiques

query_builder   2 agost 2018 10:53

event_note Nota de premsa

Justícia atura l'enderroc dels antics jutjats de Lluís Companys per troballes arqueològiques


Els arqueòlegs troben una necròpolis amb 16 enterraments d’entre els segles VII i IX
 
La demolició descobreix un mosaic que hi havia al terra de l’antic Palau de les Belles Arts de Barcelona, construït per l’Exposició Universal de 1888
 
Tomba possiblement del segle IX trobada al solar del Passeig Lluís Companys.
Tomba possiblement del segle IX trobada al solar del Passeig Lluís Companys.
 
 
El Departament de Justícia ha aturat l’enderroc dels antics jutjats del passeig de Lluís Companys a causa d’unes troballes. La intervenció arqueològica endarrerirà la finalització de la demolició i la neteja del solar. El calendari definitiu dependrà dels treballs que s’hi facin i de les restes que es vagin trobant. L’enderroc va començar el juny del 2017 i havia d’acabar aquest estiu.
 
Els arqueòlegs han localitzat una necròpolis amb 16 enterraments d’entre els segles VII i IX. Els treballs apunten que es podrien trobar més tombes al solar i que podria acabar sent la necròpolis de l’època medieval més gran en extensió excavada i documentada a Barcelona.
 
L’actuació, d’altra banda, confirma que aquella zona es va anivellar entre 1715 i 1718 amb les runes del setge del 1714. L’objectiu va ser aplanar el terreny i salvar el desnivell per poder construir-hi la fortalesa de la Ciutadella.
 
Els treballs també han deixat al descobert fragments de murs i paviments de l’antic Palau de les Belles Arts, que va ser construït per l’Exposició Universal del 1888. Entre aquestes restes, hi ha en bon estat el mosaic de colors que hi havia al terra del Palau. Obra de l’arquitecte August Font, l’edifici del Palau de les Belles Arts va ser bombardejat durant la Guerra Civil i va ser enderrocat l’any 1942 pel règim franquista.
 
Zona d’interès arqueològic
 
Els arqueòlegs treballen al solar mig enderrocat dels antics jutjats de Lluís Companys des de fa un mes i mig. Ara, obriran parcel·les de terreny de forma progressiva. De moment en tenen dues d’obertes, d’uns 300 m2 cadascuna. La primera està situada a la confluència del passeig de Lluís Companys amb el carrer Comerç, i la segona, al passeig de Pujades amb el passeig de Picasso. El solar, de fet, ja estava catalogat d’interès arqueològic per les troballes que s’han produït en zones pròximes.
 
El passeig de Lluís Companys, el segon pol judicial de Barcelona
 
La previsió del Departament de Justícia és que aquest espai acabi acollint una nova seu per a l’Audiència de Barcelona. El calendari d’aquesta construcció, però, dependrà del temps de la intervenció arqueològica i de la disponibilitat pressupostària per fer el nou edifici.
 
Els antics jutjats de Lluís Companys ocupaven una superfície de 5.400 m2. El solar està a tocar del parc de la Ciutadella i delimitat per la placeta de Vicenç Albert Ballester i els passejos de Picasso i Pujades, pràcticament davant del Palau de Justícia (pg. Lluís Companys, 14). La ubicació aquí de la futura nova seu per a l’Audiència de Barcelona convertirà aquesta zona en el segon pol judicial de la capital de Catalunya, després de la Ciutat de la Justícia.
 
Uns edificis del 1964 i en desús des de la inauguració de la Ciutat de la Justícia
 
Els antics jutjats de Lluís Companys portaven vuit anys tancats, amb problemes de pillatge, seguretat i falta d’higiene. El cost de l’enderrocament és de 2,8 milions d’euros. Les instal·lacions estaven buides des de l’estiu del 2009, quan els jutjats penals i d’instrucció es van traslladar a la nova Ciutat de la Justícia de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. L’edifici es va construir el 1964, expressament pensat per ubicar-hi els jutjats d’instrucció i penals de Barcelona.

3  

Imatges

Tomba possiblement del segle IX trobada al solar del Passeig Lluís Companys

Tomba possiblement del segle IX trobada al solar del Passeig Lluís Companys 4262

Part d'un mosaic que hi havia al terra de l'antic Palau de Belles Arts

Part d'un mosaic que hi havia al terra de l'antic Palau de Belles Arts 1361

Part d'un mosaic que hi havia al terra de l'antic Palau de Belles Arts -2

Part d'un mosaic que hi havia al terra de l'antic Palau de Belles Arts -2 1473

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia