• El cap de l’Executiu avisa que calen “plenes competències en l’àmbit de la regulació, del marc legal i de l’estratègia laboral”, perquè sinó “estaríem condemnats a perdre oportunitats i a haver de doblar l’esforç”

El president Torra ha encapçalat l'acte de signatura del V Acord Interprofessional de Catalunya
El president durant l'acte. Autor: Ruben Moreno
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest matí que “Catalunya pot formar part del club d’estats altament adaptatius, flexibles i dinàmics” que formen Dinamarca, Àustria, Suïssa, Suècia, Noruega o Irlanda, països de dimensió mitjana que han demostrat ser “els més ben preparats per donar resposta als entorns canviants actuals i a les conseqüències evidents de la globalització”. “Catalunya hauria de ser la Dinamarca del sud”, ha dit, i per això, ha avisat, “no deixarem de treballar mai per obtenir allò que els ciutadans, els treballadors i les empreses d’aquest país mereixen”. El cap de l’Executiu ha encapçalat al Palau de la Generalitat la signatura del V Acord Interprofessional de Catalunya (2018-2020), pactat entre les patronals Foment del Treball, Pimec i Fepime i els sindicats CCOO i UGT.
 
En la seva intervenció després de la signatura de l’acord el president ha deixat clar que el Govern de Catalunya treballa per “tenir plenes competències en l’àmbit de la regulació, del marc legal i de l’estratègia laboral i en la resta d’àmbits de governança del país”, perquè sense això, ha dit, “estaríem condemnats a perdre oportunitats i a haver de doblar l’esforç per la manca de competències i sobirania”. “Hem de poder tenir la sobirania i la flexibilitat per aprofitar les oportunitats que es plantegin d’ara endavant” i ser “capaços de dissenyar nosaltres mateixos el marc legal i les polítiques que ens convenen més, als treballadors i a les empreses d’aquí”, ha insistit.
 
En aquest sentit, ha explicat, més enllà de la regulació i l’estratègia laboral, Catalunya també ha de poder “regular i organitzar amb independència el model de formació continuada, de formació professional i d’adaptació constant a les noves característiques del mercat laboral i la nova economia”. També ha de poder “decidir el sistema de pensions i la previsió social”, ha dit, i afrontar amb plena sobirania la situació de risc de pobresa amb una alta vulnerabilitat en què encara es troben moltes persones. “Aquesta situació no és admissible”, ha advertit.
 
 
El V Acord Interprofessional de Catalunya
 
L’Acord Interprofesisonal de Catalunya és un document de naturalesa jurídica obligacional que estableix criteris, recomanacions i orientacions en la negociació col·lectiva, adaptant els acords estatals a les necessitats i característiques del mercat laboral. Es tracta, ha dit el president Torra, d’un “acord necessari” que “dibuixa i perfila el marc de les relacions laborals a Catalunya”.
 
Pel cap de l’Executiu el document signat avui permetrà donar resposta a nous reptes com són la igualtat entre homes i dones, la creació d’oportunitats laborals als més joves, tenint en compte l’elevada taxa de desocupació en la franja que va dels 16 als 30 anys, la protecció davant de “qualsevol tipus de discriminació als col·lectius més vulnerables” o la reinserció laboral.
 
El president de la Generalitat ha estat acompanyat del vicepresident del Govern, Pere Aragonès; del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i de la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacon. Han participat en l’acte de signatura els presidents de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, i de Pimec, Josep Gonzàlez; la presidenta de Fepime, Maria Helena de Felipe, i els secretaris generals de CCOO i UGT Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, respectivament. 
 

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 668

Fotografia 2

Fotografia 2 698