- El Departament d’Acció Exterior promou 24 sessions temàtiques obertes a la ciutadania per abordar les prioritats i els continguts de la política pública cooperació al desenvolupament.
- Aquesta setmana tindran lloc els debats sobre l'enfocament de gènere i drets humans i sobre la coherència de polítiques per al desenvolupament.
Després de la presentació oficial a Girona, Lleida i Barcelona del procés participatiu ‘Visió 2030: La contribució catalana al desenvolupament global’, el Govern comença els debats temàtics que durant els propers dos mesos permetran a la societat civil catalana participar en l’elaboració d’una nova estratègia de cooperació que s’emmarqui plenament en l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.
El procés és una iniciativa de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, amb la col·laboració de la Secretaria de Transparència i Govern Obert, i resultarà en un document, anomenat Visió 2030, que servirà de punt de partida dels futurs plans directors de la cooperació catalana.
Durant la sessió de presentació que va tenir lloc ahir a la seu de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya a Barcelona, el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, va demanar al sector de la cooperació al desenvolupament, actors institucionals i al conjunt de la ciutadania que “ajudin el Govern a definir l’escenari 2030”, i va recordar les diverses modalitats de participació al procés: “la intervenció als debats setmanals, l’organització de sessions gestionades autònomament, i la publicació de propostes i aportacions al debat a través del portal participa.gencat.cat”.
La sub-directora general de Qualitat Democràtica, Laura Suñé, va recalcar l’oportunitat que suposa obrir la cooperació catalana a debat i va explicar que “la participació ciutadana conté un element democratitzador, perquè afavoreix l’accés a la política pública a actors que habitualment en queden fora”. Suñé va fer una crida a “aprofitar les escletxes” que la participació facilita.
Aquest dimecres comença la primera de les 24 sessions de debat, que serviran per discutir les polítiques de cooperació al desenvolupament des de múltiples angles diferents. La trobada de demà versarà sobre l’enfocament de gènere i drets humans i la seva vinculació amb la Justícia Global i l’Agenda 2030, i el dia 20 de setembre es debatrà la coherència de polítiques per al desenvolupament. La setmana següent tindran lloc tres sessions sobre nous partenariats, nous finançaments i noves eines per al desenvolupament.
Totes les trobades són obertes a la ciutadania i es realitzaran setmanalment fins el 30 d’octubre. Els detalls de les sessions es poden consultar al web participa.gencat.cat: http://participa.gencat.cat/processes/participacooperacio/f/2266/
D’altra banda, el proper dimarts 25 es farà una nova sessió informativa a la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona, seguint així amb la voluntat de descentralitzar el procés participatiu.
Com participar-hi?
El procés participatiu de la Visió 2030 està obert a tots els actors implicats i interessats en el desenvolupament internacional, incloent-hi ONG, administracions públiques, i ciutadania en general, tant a Catalunya com als països on el Govern porta a terme iniciatives de cooperació. En particular, hi ha tres formes diferents d’incidir en el debat de la Visió 2030:
- A través de sessions temàtiques de debat, organitzades pel departament d’Acció Exterior. Tindran lloc a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona entre el 19 de setembre i el 30 d’octubre, amb 24 sessions sobre 21 temes diferents.
- A través de sessions de treball autogestionades. Hi ha disponible un joc d’eines perquè qualsevol grup de persones pugui organitzar autònomament una sessió abans del 30 d’octubre de 2018.
- A través de la participació online. S’ha habilitat un espai al web participa.gencat.cat per poder fer aportacions sobre qualsevol dels eixos de treball de la campanya.
Al finalitzar el procés participatiu s’explicarà quines aportacions s’han incorporat al document de la Visió 2030 i quines no, i s’argumentarà el perquè. La iniciativa representa també una oportunitat per a ampliar i diversificar les relacions que conformen el sector de la cooperació catalana, tot identificant noves oportunitats de treball conjunt.
Amb la Visió 2030, la Generalitat de Catalunya referma el seu compromís amb la pau, els drets humans i la govenança global, i aposta per una contribució al desenvolupament internacional més decidida que mai.
Més informació aquí.