El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, ha reobert aquest dimecres 19 de setembre la Delegació del Govern a Alemanya, amb seu a Berlín. El conseller, que ha estat acompanyat de la delegada del Govern a Alemanya, Marie Kapretz, i de la directora general de Relacions Exteriors, Mireia Borrell, ha començat destacant que “avui reobrim la Delegació i ho fem amb el cor encongit perquè avui no sóc jo qui hauria de ser aquí, sinó que hauria de ser-hi Raül Romeva, però ell està tancat a la presó, juntament amb altres membres del Govern, la presidenta del Parlament i líders d’entitats sobiranistes”.
 
La Delegació d’Alemanya és la primera que reobre el Govern després de l’aplicació del 155 que va obligar el tancament de totes les delegacions a l’exterior, excepte la Delegació davant de la Unió Europea. “Seguim un camí que mai hagués hagut d’interrompre’s. Però ara ho reprenem amb major fermesa i consciència dels objectius i dels camins que volem recórrer. I també amb major confiança amb nosaltres mateixos com a equip, amb la delegada Marie Kapretz al capdavant, i com a institució. La nostra representació a l’exterior està enfortida i apoderada, mira lluny i sap on va”, ha afirmat el conseller Maragall durant la inauguració.
 
Els objectius principals que afronta la Delegació a Alemanya són els de facilitar les relacions bilaterals amb les autoritats de la República Federal d’Alemanya, així com amb els altres governs descentralitzats, en l’àmbit de les competències de la Generalitat, i promoure i coordinar les relacions de col·laboració de la Generalitat i els seus òrgans adscrits amb els organismes internacionals amb presència a Alemanya que tinguin un interès rellevant per a Catalunya. El conseller ha afegit que amb la reobertura s’envia també un missatge doble “als ciutadans de Catalunya perquè entenguin i comparteixin que estem en condicions de complir amb la nostra responsabilitat i d’aspirar a fer-ho amb la màxima solvència. I un missatge a Europa i al món de mà estesa. De tenir clar que Catalunya vol formar part activa d’aquesta Europa i no ser només reivindicativa. Vol compartir el present i el futur d’aquesta Europa que necessita i demana a crits renovació i reforma de forma activa i compromesa.”
 
La reobertura de la Delegació del Govern a Alemanya s’emmarca en la primera fase d’urgència del pla de desplegament de les delegacions del Govern a l’exterior, que inclou també la del Regne Unit i Irlanda, la d’Itàlia, la de Suïssa, la de França, la d’Estats Units i la de davant la Unió Europea, que es va reactivar amb el nomenament de Meritxell Serret com a delegada el passat 26 de juny. El proper dijous 27 de setembre reobrirà les portes la Delegació al Regne Unit i Irlanda, amb seu a Londres i amb Sergi Marcén com a delegat, i properament també ho faran la Delegació a Itàlia, amb el delegat Luca Bellizzi, i la Delegació a Suïssa, amb el delegat Manuel Manonelles. Tots ells van ser restituïts el passat mes de juliol, juntament amb Kapretz. Les delegacions a França i als Estats Units es reobriran un cop s’hagin elegit els seus delegats per concurs públic. L’objectiu principal d’aquesta fase inicial és reparar els efectes de l’aplicació de l’article 155 i recuperar i desplegar l’acció exterior de Catalunya de manera imminent. “Amb la reobertura d’avui i les que vindran estem expressant una evidència clamorosa. Un clam per la llibertat i la democràcia a casa nostra. I aquest és un clam que Europa ha d’escoltar, ha de fer seu i ha de ser capaç de convertir en acció positiva, en certa identificació i creació d’escenaris de diàleg efectiu, i per tant també de solució política al conflicte polític que tenim avui plantejat a Catalunya”, ha reiterat el conseller.
 
La reactivació de les delegacions permetrà garantir la presència exterior de la Generalitat en els corresponents territoris i davant les instàncies multilaterals més significatives, amb l’objectiu de defensar-hi els interessos de Catalunya i afavorir la internacionalització de la seva economia, cultura i coneixement. El conseller Maragall ha apuntat que “el nostre interès no és diferenciar-nos sinó actuar com el que som: un país que té una complexitat de representació i d’interessos.” Ha destacat la importància del paper de representació en tots els territoris i davant de les institucions europees i internacionals com Nacions Unides per “estar en condicions de defensar les nostres posicions en qualsevol dels grans debats i de les grans decisions que es prenen en aquestes institucions. Nosaltres tenim posició i la volem expressar i volem influir”, i ha posat d’exemple la reforma de l’Eurozona, el debat del marc financer plurianual, el canvi climàtic o l’Agenda 2030. Al mateix temps, ha afegit que “tenim en aquests moments una situació de conflicte polític amb l’Estat espanyol que és obvi que demana atenció, treball, defensa i convicció. La nostra obligació és treballar en nom dels objectius de llibertat i democràcia d’una manera molt determinada. Espero poder obtenir, no només la comprensió dels nostres interlocutors institucionals dels estats o dels organismes multilaterals, sinó també obtenir resultats reals i pràctics. Cal aconseguir la llibertat dels nostres presos, el retorn dels nostre exiliats i l’acord per avançar en la direcció d’una expressió democràtica perfectament reconeguda a escala internacional per expressar la voluntat dels catalans.”
 
El conseller ha assegurat que “nosaltres treballem amb l’objectiu que s’obrin vies de diàleg directament amb el govern espanyol.”  En aquest sentit, ha lamentat l’anunci de presentació del contenciós administratiu per una qüestió de forma en la reobertura de les primeres delegacions per part del ministre Josep Borrell. El conseller ha confirmat no haver rebut encara cap comunicació oficial d’aquest recurs que considera que “té un recorregut que no va més enllà. Hem de ser capaços de trobar terrenys d’entesa que permetin que ningú perdi ni temps ni diners en batalles absurdes com aquesta. Hi ha una mena d’hàbit o vici tribunalístic en el govern espanyol.” I ha afegit que “sembla que la seva manera d’entendre el diàleg ha d’incloure alguna mesura d’intimidació. Aquest no és el nostre interès ni la nostra actitud. Òbviament ens defensarem, però òbviament també seguirem amb la mà estesa per trobar vies d’entesa en aquests àmbits.”
 
El conseller ha posat en valor que “ara estem reobrint les primeres delegacions amb la voluntat d’ampliar la nostra presència. I això es farà, amb tota seguretat, sense cap problema, ni de procediment ni de cap altre tipus. I això evidencia que estem en condicions de treballar bé, amb solvència i també en el terreny procedimental.” Maragall considera, a més, que aquesta qüestió podrà ser discutida a la subcomissió d’Acció Exterior, que serà convocada properament en el marc de la comissió bilateral. “No tenim cap interès en mantenir conflictes formals i de tan poc abast real. Volem treballar, estar presents, representar i influenciar. Això és el que farem. Aquest recurs aviat trobarà solució, o bé als tribunals o bé abans, si pot ser.” Si bé el conseller ha recalcat que aquesta feina sempre es farà “des del punt de vista de defensa i representació del que és Catalunya com a país i com a societat, i en persecució dels seus objectius de llibertat i democràcia que encara estan en joc en el nostre país.”

1  

Imatges

Inauguració de la Delegació del Govern a Alemanya

Inauguració de la Delegació del Govern a Alemanya 85