El Departament de Salut, a través del Servei Català de la Salut (CatSalut), ha recopilat els diagnòstics fins el 4 d’octubre de les persones que van ser ateses durant el referèndum de l’1-O i dies posteriors a conseqüència de les càrregues dels cossos policials de l’Estat. El dia 1 d’octubre es van atendre i diagnosticar un total de 991 persones. D’aquestes, 214 van ser ateses pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i 777 als centres sanitaris (38 centres hospitalaris, 40 CAP/PAC i 14 CUAP). Entre els dies 2 i 4 d’octubre es van atendre 75 persones més en centres sanitaris, també a conseqüència de les lesions del dia 1. En total, doncs, el nombre de persones ateses entre l’1 i el 4 d’octubre va ser de 1.066 persones.
 
Durant el dia del referèndum, les lesions més comunes de resultes de les càrregues policials van ser les contusions –un 43,9%–, les policontusions –38,6%– i les ferides –5%–. Un 68,3% de les persones ateses van ser homes i un 31,7% dones i va haver-hi cinc persones ferides greus. Entre aquestes 991 persones ateses, va haver-hi dos menors d’edats de menys d’11 anys i 23 persones d’edat superior a 79.
 
Pel que fa a les 75 persones ateses entre el 2 i el 4 d’octubre, les lesions més freqüents van ser contusions –53,3%– i policontusions  –40%–. Un 69,3% de les persones ateses van ser homes i un 30,7% dones, i va haver-hi 2 ferits greus.
 
A hores d’ara no queda cap ferit ingressat en un hospital.
 
Cal destacar que entre les persones ateses el dia 1 d’octubre –991– es van comptabilitzar 64 casos relacionats amb episodis d’angoixa o lipotímies que es van produir en el mateix lloc de les càrregues. Els trastorns emocionals relacionats amb les càrregues que s’han donat a partir del 2 d’octubre s’estan comptabilitzant en el marc del programa especial que va anunciar el conseller de Salut, Antoni Comín.
 
El conseller de Salut, Antoni Comín, entén i espera que amb la publicació d’aquest informe “s’acabarà de manera rotunda la indignitat de posar en dubte la xifra de les persones ateses pels nostres professionals, la indignitat de qui ha negat les dades”. Per Comín, qui ha fet això “no és conscient que a qui estava ofenent no era al Departament de Salut, sinó als professionals sanitaris que han fet els diagnòstics, que han atès els pacients, i a les pròpies persones ateses, que han estat les víctimes d’aquesta repressió”.
 
El titular de Salut, que ha fet aquestes declaracions després d’inaugurar a Manresa el XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, ha reiterat que al Departament de Salut “practiquem sempre una política de transparència, però amb el límit sagrat de la protecció de les dades personals. Per tant, l’informe no dona noms i cognoms, però sí dades prou detallades sobre les persones ateses pel sistema de salut”, ha conclòs.
 
Adjuntem l’informe elaborat pel CatSalut sobre les persones ateses entre l’1 i el  4 d’octubre i on apareixen aquestes dades i altres més detallades.

3  

Fitxers adjunts

Informe d'atencions

Informe d'atencions
PDF | 260

Informe sobre atenciones

Informe sobre atenciones
PDF | 236

Report

Report
PDF | 231