La comissió de govern de la Renda Garantida de Ciutadania ha tancat aquest matí un primer acord que dibuixa les línies generals del reglament que permetrà la posada en marxa de la seva tramitació per a que sigui aprovat tan aviat com sigui possible. El titular de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha valorat positivament aquest principi d’acord, ja que, segons el conseller, “ens permetrà la tramitació urgent per poder donar resposta a les necessitats socials de col·lectius que fins ara no podien beneficiar-se’n”.
 
El principi d’acord treballa sobre tres grans línies:
 
  • La incorporació de les famílies nombroses en la complementarietat del treball en temps parcial. És a dir, es podran beneficiar de la Renda Garantida de Ciutadania les famílies nombroses que tinguin contractes a temps parcial, que es trobin per sota del nivell d’ingressos fixat i reuneixin els requisits establerts a la llei. En aquest sentit, les famílies rebran un complement per incrementar els seus ingressos fins a aquest topall.
 
  • La substitució de l’extinció de la prestació per a la suspensió temporal en el cas d’aquells beneficiaris de l'RGC que trobin una feina a temps complet temporal i especialment els contractes de molt curta durada de manera que quan el contracte s’extingeixi no hagin d’iniciar els tràmits de nou i que no tinguin una reducció dràstica dels ingressos que els posi en una pitjor situació i ajudi, tal com pretén la llei, a la seva sortida de la situació de precarietat.
 
  • La incorporació de nous col·lectius: persones que han estat desnonades i dones que pateixen violència masclista que siguin acollides en un altre domicili. En aquestes situacions, si es compleixen els requisits d’accés a l'RGC, durant un any (prorrogable a 2 anys) no es tindran en compte els ingressos de la unitat familiar on hagin estat acollides. D’aquesta manera, podran continuar sent beneficiàries de l'RGC i acompanyar-les així a durant el procés de transitorietat cap a la sortida de la situació de risc en què es troben.
 
La comissió de govern de la Renda Garantida de Ciutadania està formada per representats de la Generalitat de Catalunya, sindicats, patronal, món local, tercer sector i treball social.
 
Els grups de treball continuaran treballant per introduir millores en el redactat del Reglament que permetin anar-lo perfilant.
 
En el primer any d’aplicació de la llei, més de 113.000 persones han estat beneficiàries. Concretament 26.958 famílies reben l’RGC –corresponents a uns 68.350 beneficiaris– i 45.363 pensionistes i beneficiaris de prestacions estatals amb rendes més baixes reben el complement. Això suposa un increment de 81 MEUR en el pressupost destinat a les persones més vulnerables de manera que s’ha passat dels 228 MEUR l’any 2016 amb l’RMI a 309 MEUR aquest 2018 amb l’RGC i els complements.
 
En el decurs del primer any, 2.655 unitats familiars han aconseguit feina amb un contracte de treball i 1.138 han aconseguit sortir de la prestació de forma definitiva. D’altra banda, 11.000 persones s’han tornat a activar en la recerca de feina.
 
Des del 15 de setembre passat els llindars establerts són els següents:
 
 
set 2018 – set 2019
 
91% IRSC
1 membre
609
2 membres
896
3 membres
969
4 membres
1.042
5 membres
1.122