Territori

Una de les tortugues que han nascut a Premià.

Neixen les primeres tortugues careta del niu de Premià de Mar

query_builder   30 setembre 2018 10:37

event_note Nota de premsa

Neixen les primeres tortugues careta del niu de Premià de Mar

  • Aquesta matinada ha sortit del niu el primer dels exemplars, i, fins aquest matí, n’han nascut 17
 
  • Amb 62 ous originalment, el niu havia estat traslladat de la platja de la Descàrrega fins a la platja de Llevant, perquè la ubicació original presentava riscos per al correcte desenvolupament dels embrions
 
  • Enguany ha estat un estiu de rècord, amb quatre nius en total, a platges del Maresme i el Baix Camp
Grup aplegat aquest matí a Premià per seguir l'evolució de les tortugues cap al mar.
Grup aplegat aquest matí a Premià per seguir l'evolució de les tortugues cap al mar.
Les primeres cries de tortuga careta (Caretta caretta) del niu de Premià de Mar (Maresme) han començat a sortir aquesta matinada. El niu, que contenia 62 ous, havia estat traslladat des de la platja de la Descàrrega, on es va trobar el passat 1 d’agost. L’objectiu era garantir una ubicació adequada per a facilitar la incubació, atès que originalment es trobava molt a prop de les escales d’accés a la platja i a 8 metres de l’aigua.
Una de les tortugues es dirigeix cap a l'aigua.
Una de les tortugues es dirigeix cap a l'aigua.
El trasllat el va supervisar la doctora Elena Abella, especialista reconeguda amb més de 20 anys d’experiència en nidificació de tortugues. De fet, quatre ous dels 62 trobats es van traslladar a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM), per incubar-los artificialment i van eclosionar fa uns dies.
 
Monitoratge en continu
 
Els ous de la platja han començat l’eclosió a les 3:43 hores de la matinada. Abans de les 9 del matí ha sortit l’última cria, la que feia 17. Un equip format per personal tècnic de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat,  Agents Rurals i equips de voluntariat fa setmanes que estan duent a terme un seguiment exhaustiu de l’evolució del niu, vigilant-ne la temperatura. És per això que el niu compta amb dos sensors de temperatura, un a l’interior i un altre al costat, per controlar en tot moment les condicions ambientals, ja que, per sota dels 25 ºC, els embrions moren. La col·locació de sensors forma part del projecte de recerca internacional en què la Generalitat participa, juntament amb França, Còrsega, Sardenya, Algèria i el Marroc, per estudiar la viabilitat de les platges de la Mediterrània per a la nidificació de tortuga babaua.
S’espera que la propera nit i matinada acabin de sortir del niu la resta de tortuguetes.
 
Temporada rècord de postes
 
Amb aquesta són quatre les postes detectades aquest estiu a Catalunya. Tot i que la temporada s’allarga fins a finals d’octubre, ja s’han assolit xifres rècord amb nius a la platja de San Simó de Mataró, a la platja de l’Ardiaca i la de Vilafortuny de Cambrils, a més de la de Premià de Mar. Fins ara, el millor any havia estat el 2014, quan dues tortugues van fer el niu a les platges de Tarragona.
 
La implicació de la ciutadania, persones voluntàries, entitats i ajuntaments ha estat cabdal, ja que han participat activament en els dispositius de custòdia i vigilància dels nius.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 362

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia