Direcció General de Comunicació

nano

El Govern rep l'informe sobre les conseqüències del Referèndum de l'1 d'octubre

Unes 1.000 persones van ser ateses per les càrregues policials durant l'1-0, es van tancar i bloquejar 140 webs i 712 alcaldes estan investigats per la fiscalia

query_builder   1 octubre 2018 11:37

event_note Nota de premsa

El Govern rep l'informe sobre les conseqüències del Referèndum de l'1 d'octubre

Unes 1.000 persones van ser ateses per les càrregues policials durant l'1-0, es van tancar i bloquejar 140 webs i 712 alcaldes estan investigats per la fiscalia

  • Es tracta d'un document tècnic i objectiu que enumerar els efectes que va tenir la celebració del Referèndum durant els dies previs i durant la jornada de votació
  • Estructurat en 6 apartats, els 5 primers fan una relació de les actuacions realitzades els dies previs al referèndum contra la informació i material sobre el referèndum; contra la vulneració del secret de les comunicacions; les investigacions obertes per la fiscalia contra alcaldes; el tancament de webs; les detencions d’alts càrrecs i registres  del 20 de setembre ordenats per jutjat numero 13 de Barcelona. El darrer apartat centra en les actuacions produïdes durant la jornada de l’1 d’octubre on es comptabilitzen els danys físics a persones i els danys materials
  • Així mateix l’informe clou amb uns annexos elaborats pel gabinet Jurídic de la Generalitat que relaciona totes les actuacions en via judicial relacionades amb el referèndum tant des de la jurisdicció penal com des de la jurisdicció comptable; el Tribunal constitucional, la jurisdicció contenciosos administrativa i les accions judicials obertes en instancies internacionals. Un segon annex comptabilitza el nombre d’encausats, els delictes imputats així com la relació de jutjats on estan oberts els procediments i un tercer facilita la relació dels 712 ajuntaments investigats per haver donat suport al Referèndum
 
Informe sobre les conseqüències del Referèndum de l’1 d’octubre
 
 
Primer d’Octubre
Sant Julià de Ramis, 1 d’octubre de 2018

 
1.-Actuacions contra la informació i material sobre el referèndum: visites a impremtes, magatzems i mitjans de comunicació, i intervencions en la via pública (fins el dia de la celebració del referèndum de l’1 d’Octubre)
·         9 de setembre de 2017. Des del dia 6 al vespre la Guàrdia Civil vigilava les portes de l’empresa privada Impremta Indugraf Offset  a Constantí, escorcollant els vehicles dels treballadors i les furgonetes i vehicles que entraven i sortien. El digital www.larepublicacheca.com havia publicat que allà s’imprimien llistats de vot del referèndum i la Fiscalia va ordenar l’actuació. Fins el 9 de setembre la Guàrdia civil no va poder entrar a escorcollar l’empresa perquè no tenia ordre judicial. Després d'obtenir-la van romandre a les dependències durant set hores sense localitzar cap tipus de material propagandístic.
 
·         9 de setembre de 2017. La Guàrdia Civil es va presentar a les dues seus de l'empresa privada del setmanari "El Vallenc", per tal d'inspeccionar si s’havien desenvolupat activitats d'impressió relacionades amb el Referèndum. L’escorcoll va durar 5 hores, es va requisar documentació diversa de l’empresa i l’ordinador personal del director, Francesc Fàbregas, que va rebre una citació per anar a declarar com a investigat davant les dependències de la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona.
 
·         12 de setembre de 2017. El Fiscal Superior de Catalunya ordena al cos de Mossos d’Esquadra, amb un comunicat al major d’aquest cos, que busquin urnes i material del referèndum.
 
·         12 de setembre de 2017. Un Jutjat del Contenciós-Administratiu de Madrid obliga a suspendre una conferència en suport a l’1 d’Octubre i el dret a decidir. Estava organitzada pel col·lectiu Madrileñ@s por el Derecho a Decidir, i havia de celebrar-se el dia 17, autoritzada per l’Ajuntament de Madrid, en un local públic de la seva propietat. El Grup Municipal Popular va presentar la denúncia. Finalment els organitzadors van reorganitzar l'acte en un espai privat, el Teatro del Barrio del carrer Zurita de Madrid, que va quedar desbordat d’assistents que van omplir el local i el carrer.
 
·         13 de setembre de 2017. La Fiscalia ordena també a les policies locals evitar el referèndum de l'1 d’Octubre, fent-les actuar com a policia judicial. Els quatre fiscals en cap de les províncies emeten una instrucció perquè els Mossos ordenin a tots els caps de les policies locals perquè actuïn com a policia judicial i se’ls hi ordeni requisar les urnes i tota la resta de material electoral. A partir d’aquesta instrucció els caps locals de policia, en molts municipis del país, decideixen actuar custodiant les urnes que cada Ajuntament té dipositades per la celebració d’eleccions, impedint el seu ús pel referèndum.
 
·         14 de setembre de 2017. Se suspèn l’emissió del programa setmanal Vull una resposta a Esplugues TV. Els professionals informen des de les seves xarxes socials que la no emissió es deu al contingut del programa, perquè parlava de l’1 d’Octubre. Des de la direcció del programa decideixen penjar el vídeo sencer al seu canal de Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=YZaNuE8Bvxk) i així ho explica la seva presentadora, Magda Gregori, a twitter.
 
·         14 de setembre de 2017. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ordena la Guàrdia Civil informar-lo sobre quins mitjans de comunicació publiciten el referèndum de l’1 d’octubre.
 
·         14 de setembre de 2017. L’Ajuntament de Vielha prohibeix la celebració d'un acte de la CUP a favor del referèndum, previst pel diumenge 17 al Passeig dera Llibertat de la capital aranesa. L’argument va ser que ''qualsevol acte dirigit a la celebració del referèndum que ha estat suspès pel Tribunal Constitucional s'ha de considerar il·legal''.
 
·         14 de setembre de 2017 . L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet no autoritza un acte organitzat per Òmnium Cultural sota el títol de “Democràcia”, previst per al 15 de setembre en una plaça pública del municipi, i diu a l’entitat organitzadora que el sol·liciti a la conselleria d’Interior.
 
·         14 de setembre de 2017 . L’Ajuntament de Gijón retira l’autorització perquè se celebri una xerrada col·loqui sobre Catalunya, que portava per títol "Catalunya: de la transició al referèndum", i s’havia de celebrar en un local municipal.
 
·         14 de setembre de 2017. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, adverteix que s'actuarà de manera "proporcional i progressiva" contra els actes de campanya i la propaganda electoral a favor del referèndum. Així, la delegació del govern espanyol va comunicar a la Tarraco Arena que l'acte d'inici de campanya del "Sí" a Tarragona era "il·legal". I el delegat va dir que no descartava que els cossos policials acabessin intervenint. Però des de l'empresa que gestionava aquell equipament, API (Agència de Publicitat Internacional Catalana), van dir que no havien rebut cap tipus de pressió ni cap notificació de cap jutjat ni cap cos de policia demanant que no es llogués aquest espai a l'ANC i així evitar que no es pogués celebrar aquest acte polític.
 
·         15 de setembre de 2017. A petició de la Delegació del Govern de l’Estat, un Jutjat del Contenciós-Administratiu de Vitòria-Gasteiz decideix prohibir un acte col·loqui on la diputada Anna Gabriel havia d’intervenir, al centre cívic Aldabe. La policia local va irrompre en l’acte i el va suspendre, quan la sala estava plena i fins i tot s’havia quedat gent en l’exterior. La resolució a la demanda, que s’ha conegut el passat 15 de setembre, sosté que l’acte no s’havia de suspendre i que els organitzadors tenien dret a realitzar-lo.
 
·         15 de setembre de 2017. La Guàrdia Civil es presenta a la redacció de diferents mitjans de comunicació privats per comunicar que no poden seguir publicant anuncis del referèndum perquè està prohibit pel Tribunal Constitucional. En concret visiten les seus de Vilaweb, Nació Digital, El Punt Avui, El Nacional, Racó Català i Llibertat.cat. Allà es va lliurar un requeriment judicial del TSJC, però a més en alguns casos es va procedir, sense més explicació, a la identificació dels redactors de aquests mitjans de comunicació, fet que no constava en el requeriment. 
 
·         15 de setembre de 2017. La Guàrdia Civil vigila i escorcolla diferents impremtes a Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, L’Hospitalet, i Badalona, confiscant 100.000 cartells de propaganda de l’1 d’Octubre.
 
·         15 de setembre de 2017. Agents de de la Guàrdia Civil, de la Policia Nacional (CNP), de la Policia Local i de Mossos d'Esquadra procedeixen a requisar material propagandístic del referèndum,  així com a la identificació -i en alguns casos retenció policial- de diversos ciutadans i alguns càrrecs electes i/o representants institucionals locals en diversos municipis de Catalunya com Montcada i Reixac, Cerdanyola del Vallès, Figueres, Masquefa, Premià de Mar o Llagostera, entre d'altres.
 
·         15 de setembre de 2017. El cos de la Guàrdia Civil, identifica i reté durant dues hores a la Comissària a tres persones a Sant Carles de la Ràpita, i requisa material propagandístic així com d’altres objectes no propagandístics.
 
·         16 de setembre de 2017. La Guàrdia Civil intervé en una impremta de Sant Adrià de Besòs planxes destinades a fer cartells de l’1 d’Octubre.
 
·         16 de setembre de 2017. La policia municipal de Sabadell atura una cercavila de Festa Major del barri de Can Llong per advertir que és convenient treure de la mà d’un dels gegants un cartell del Sí.
 
·         16 de setembre de 2017. La policia local de Palafolls identifica membres d’Esquerra per penjar una pancarta a favor del Sí.
 
·         16 de setembre de 2017. La Guàrdia Urbana de Barcelona fa diferents intervencions a la ciutat, requisant material de l’1 d’Octubre al Partit Demòcrata, la CUP i l’Assemblea Nacional, i fa retirar una paradeta. L’Ajuntament explica que actua com a policia judicial per ordre de la Fiscalia.
 
·         16 de setembre de 2017. Diversos agents de la policia local de Sant Cugat del Vallès aixequen un atestat per la ubicació d’una urna gegant en defensa del referèndum i identifiquen a una dona de 74 anys sense aixecar acta de la seva actuació. En aquest cas no es va requisar cap documentació.
 
·         16 de setembre de 2017. La policia local de Torredembarra impedeix la connexió a l’enllumenat públic per a la celebració d’un acte de la CUP pel “Sí” al referèndum.
 
·         16 de setembre de 2017. La policia local de Santpedor requisa material a l’ANC perquè demanen el “Sí” al referèndum.
 
·         16 de setembre de 2017. La policia local de Torelló indica a un grup de l’Assemblea Nacional Catalana de la Vall del Ges que trenquin un “Sí” al referèndum per la meitat perquè no poden exhibir cap material de l’1 d’Octubre.
 
·         16 de setembre de 2017. La policia local del Prat identifica membres d’Esquerra i requisa material de l’1 d’Octubre.
 
·         16 de setembre de 2017. La policia local de Sitges procedeix a identificar a diversos ciutadans a la via pública, retenint la càmera i telèfon mòbil d'un periodista del mitjà de comunicació Nació Digital que cobria un acte de l’1 d’Octubre.
 
·         17 de setembre de 2017. El Ministeri de l'Interior informa que la Guàrdia Civil ha confiscat 1.300.000 unitats de cartells de propaganda incitant a la participació política i a prendre partit en favor del referèndum. Aquests cartells tenien com a eslògan “Pren partit” i el logo de la CUP. En la mateixa operació informa que ha intervingut 370.000 díptics amb el logotip de la Generalitat de Catalunya i també 138.000 cartells amb el text "Sí, per fer-los fora" amb imatges del rei Felip VI, el president Mariano Rajoy, l'expresident Jordi Pujol i l'expresident del Palau de la Música, Felix Millet. No informa del nom de l’empresa així com tampoc del municipi on es realitza la intervenció. No consta que existís o s'hagués produït ordre d'entrada i registre per algun jutjat.
 
·         17 de setembre de 2017. El Consell professional de l’empresa pública Xarxa Audiovisual Local denuncia en un comunicat que la direcció ha donat ordres a alguns programes de no entrevistar alcaldes ni alcaldesses fins passat l’1 d’Octubre. (Comunicat publicat a twitter https://twitter.com/ConsellLaXarxa/status/910109534613655553 ).
 
·         17 de setembre de 2017. A Solsona els Mossos d’Esquadra identifiquen membres de les JERC mentre pengen cartells a favor del “Sí”.
 
·         17 de setembre de 2017. La policia local de Reus atura el “correvermut” perquè el “Bou de Reus” duia cartells a favor del referèndum i un domàs d'Òmnium Baix Camp a favor de la independència. Identifiquen diverses persones, però aquestes continuen l’acte sense retirar els cartells. La policia local informa que complia les ordres donades per la Fiscalia.
 
·         17 de setembre de 2017. La Guardia Urbana de Barcelona identifica 4 persones al Poble Nou i requisa material de l’1 d’Octubre.
 
·         17 de setembre de 2017. La policia local de Mollet ordena a l’empresa que gestiona la publicitat exterior al municipi que retiri la campanya d’Òmnium a favor de la llibertat d’expressió perquè contenen la paraula “Vota”, encara que sense cap referència explícita a l’1 d’Octubre.
 
·         17 de setembre de 2017. La policia local de Vic requisa material del referèndum a la CUP i Capgirem Vic.
 
·         17 de setembre de 2017 . A Amposta la Guàrdia Civil identifica quatre persones i requisa 19 cartells.
 
·         17 de setembre de 2017 . A Reus es confisquen mig centenar de cartells sobre el referèndum, un cubell amb cola i una escombra. L’actuació la fan agents de la Policia Nacional (CNP) vestits de paisà.
 
·         18 de setembre de 2017 . La Guàrdia Civil es presenta a Ràdio la Mina per notificar que no poden emetre anuncis del Referèndum.
 
·         18 de setembre de 2017 . La Guàrdia Civil es presenta a la seu del grup Tot Media a Sant Cugat del Vallès, on reclamen la presència de Ramon Grau, president del grup de comunicació, per entregar-li un requeriment del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per tal de que no es publiqui cap anunci de la campanya del referèndum del pròxim dia 1 d’octubre. El document acaba textualment: “amb l’advertiment de que en cas de no fer-ho podran incórrer en responsabilitats penals”.
 
·         19 de setembre de 2017. Agents no uniformats de la Policia Nacional (CNP), i que es van negar a identificar-se, van procedir a la localitat de Reus a la requisa de documentació i material informatiu i propagandístic d'una parada de l'Assemblea Nacional Catalana instal·lada a la via pública i preparada per a un acte públic organitzat per aquesta mateixa nit, obligant a tres ciutadans a anar a la Comissaria de Policia per a ser identificats, on van ser retinguts durant algunes hores.
 
·         21 de setembre de 2017. L’Ajuntament de Tarragona comunica la denegació de reserva d’espai per a dur a terme l’acte polític de la CUP a favor del Sí al referèndum, previst per al 26 de setembre, a les 19h, a la Plaça dels Carros. La resolució emesa es fonamenta en la resolució del Tribunal Constitucional de 7 de setembre de 2017 en la qual s’adverteix a tots els alcaldes que “s’abstinguin d’iniciar, tramitar, informar o dictar, en l’àmbit de les respectives competències, acord o cap actuació que permeti la preparació i/o celebració del referèndum sobre l’autodeterminació de Catalunya”.
 
·         21 de setembre de 2017. La Diputació de Saragossa –mitjançant un ens públic depenent - prohibeix un acte públic a la ciutat escolar Pignatelli de Saragossa. L’acte, impulsat per Podemos, porta com a títol "Assemblea estatal de parlamentaris i alcaldes per la llibertat d'expressió, la fraternitat i el diàleg". La decisió de la Diputació es basa en la resolució del Jutjat de Madrid que havia prohibit l’acte de Madrileñ@s por el Derecho a Decidir. Finalment, però, l'acte s’acaba celebrant en un poliesportiu de Saragossa, i els assistents i els mitjans de comunicació van rebre insults i amenaces per part d’una manifestació de grups neofeixistes. La policia va tenir problemes per controlar la manifestació i facilitar la sortida dels assistents a l’acte, atès que no disposaven d’efectius perquè estaven desplegats a Catalunya. La presidenta de les Corts d'Aragó, Sra. Violeta Barba, va patir una agressió en la sortida.
 
·         22 de setembre de 2017. L’ajuntament de Montornès denega el permís per un acte de l’Assemblea Nacional a la plaça Pau Picasso. Un informe de la policia local deia que l’entitat tenia el propòsit de promocionar, publicitar i repartir cartells i altres a favor de la celebració del referèndum d’autodeterminació.
 
·         22 de setembre de 2017. Una manifestació d'organitzacions d'extrema dreta i grups neofeixistes –entre els quals Generación Identitaria i Democracia Nacional- es va celebrar va tenir lloc a la nit davant la seu de l’Assemblea Nacional Catalana (al carrer Marina de Barcelona). Posteriorment la concentració es va traslladar davant la caserna de Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia. De camí, van agredir físicament a un jove al barri de Gràcia, perquè s’havia expressat a favor de la independència.
 
·         22 de setembre de 2017. Els treballadors  i treballadores de TVE Catalunya es queixen davant el consell d’informatius del tractament esbiaixat que s’està donant a les informacions sobre el que passa a Catalunya.
 
·         24 de setembre de 2017. La Unión de Oficiales de la Guàrdia Civil denuncia la periodista Mònica Terribas, directora del programa El matí de Catalunya Ràdio, per les seves expressions i preguntes periodístiques relacionades amb la informació i seguiment de les detencions policials a partir del 20 de setembre de 2017, i haver demanat als oients que informessin sobre els moviments dels cossos de seguretat de l’Estat.
 
·         24 de setembre de 2017. La repressió converteix la campanya en un clam democràtic: diferents entitats i col·lectius reparteixen més d’un milió de paperetes i animen a enganxar cartells amb els missatges “Democràcia” i “Votem per ser lliures” en diferents municipis de Catalunya.
 
·         24 de setembre de 2017. L’associació professional Unión de Guardias Civiles denuncia davant la Fiscalia de l’Audiència Nacional un periodista de TV3 per presumptes delictes de danys -i fins i tot terrorisme- per saltar sobre el capó d’un vehicle del cos.
 
·         25 de setembre de 2017. La Universitat Sciens Po de París prohibeix filmar, fer fotografies o gravar àudio de la conferència del conseller d’Afers Exteriors Raül Romeva titulada “Autodeterminació i democràcia: el cas de Catalunya”.
 
·         26 de setembre de 2017. Es fa públic que la Fiscalia General de l'Estat havia ordenat investigar als directors de la televisió i ràdio públiques de Catalunya –TV3 i Catalunya Ràdio-. Aquesta investigació es feia sense l’autorització de cap dels dos jutjats que tenien causes obertes.
 
·         27 de setembre de 2017. L'Ajuntament de Barcelona-Districte de Sarrià Sant Gervasi- denega el permís per a la celebració d'un acte públic sol·licitat per l'Associació de Veïns Vallvidrera-Mont d'Orsà perquè es va considerar que es tractava d'un acte polític vinculat a la promoció del referèndum.
 
·         28 de setembre de 2017. La Guàrdia Civil es persona en les dependències de l'empresa Enquadernacions Rovira a Sabadell procedint a requisar uns 100.000 díptics de propaganda institucional del referèndum. La Guàrdia Civil va actuar en aplicació de la instrucció de la Fiscalia de Catalunya, sense que consti que existís o s'hagués produït autorització judicial d'ordre d'entrada i registre, sent probablement autoritzada l'entrada pels responsables de l'empresa.
 
·         29 de setembre de 2017. Operaris municipals de Malgrat de Mar procedeixen a retirar pancartes penjades en parets i balcons de propietats de particulars, seguint les ordres de la policia local.
 
2.-El secret de les comunicacions postals

L’article 18.3 de la Constitució Espanyola de 1978 diu, en la seva literalitat, que “es garanteix el secret de les comunicacions i, especialment, de les postals, telegràfiques i telefòniques, excepte en cas de resolució judicial”.
 
Però el secret de les comunicacions va més enllà. A la Unió Europea el secret de la correspondència resta garantit per la Directiva Europea 97/66 del 15 de desembre de 1997. Aquesta Directiva obliga els estats membres a garantir, per llei, la confidencialitat de les comunicacions i les telecomunicacions, i això implica que cap persona que no en sigui l'usuari pot  escoltar, interceptar o emmagatzemar les comunicacions. Qualsevol forma d’intervenció o vigilància requereix una ordre judicial.
 
Durant els mesos de setembre de l’any 2017 a Catalunya es van realitzar actuacions que plantegen seriosos dubtes sobre si es va preservar aquesta legalitat:
 
·         15 de setembre de 2017. La Societat Estatal de Correus i Telègrafs SA (empresa pública 100% de titularitat de l'Estat), va desprecintar sense autorització dels seus titulars un enviament de l'Associació de Veïnes i Veïns de l'Esquerra de l'Eixample, i tot seguit va decidir bloquejar l'enviament d’aquest butlletí mensual en descobrir que una pàgina del butlletí contenia un article que feia referència al dret a votar i al referèndum. Això va obligar els responsables d'aquesta associació a fer el repartiment mitjançant una empresa privada.
 
·         El 16 de setembre de 2017. Correus va bloquejar l'enviament d’una part de la tramesa de la revista d’Òmnium Cultural. Un bon nombre dels gairebé 70.000 socis de l’entitat no van rebre aquell número de setembre del butlletí. El motiu era que incloïa un domàs amb la paraula ‘Democràcia’. L’empresa ensobradora va rebre indicacions de Correus perquè cessessin en la seva activitat. El no repartiment va afectar, sobretot, socis i sòcies de les comarques del Vallès Occidental, la Selva i el Baix Llobregat.
 
·         19 de setembre de 2017. Sis furgonetes blindades de la Guàrdia Civil es van presentar a les 6 hores del matí a les dependències de l'empresa Unipost de Terrassa amb la voluntat d'intervenir material relacionat amb el Referèndum. Aquesta intervenció es va fer seguint instruccions de la Fiscalia de Catalunya però sense ordre judicial. Aquest fet va motivar que els  responsables de l'empresa es neguessin a facilitar l'entrada de la policia sense autorització judicial d’entrada i registre. Molts ciutadans i ciutadanes es van concentrar durant hores davant l’empresa, de forma pacífica i espontània –cantant i llançant flors-. A les 18 hores -12 hores després de l’arribada de la Guàrdia Civil) es van desallotjar els ciutadans que eren a les portes per tal que el secretari judicial del Jutjat de Guàrdia de Terrassa pogués fer acte de presència i mostrar l'autorització judicial d'entrada i registre convenientment signada, en la qual s’ordenava l'obertura de sobres i, si escau, la requisa de material relacionat amb l'organització del referèndum (sobres oficials de convocatòria als presidents i membres de les meses electorals, etc.). Una intervenció semblant es va realitzar a Unipost de Manresa, així com registres a Barcelona (oficines de Passeig Sant Joan i Comte Borrell) i l'Hospitalet de Llobregat. Aquesta va ser la primera requisa per ordre judicial de material no propagandístic, sinó oficial, organitzatiu del referèndum, doncs s’informà de 45.000 notificacions destinades a les meses electorals.
 
·         El 19 de setembre de 2017. Es realitza una operació de registre de furgonetes i correspondència d'una empresa privada de la localitat de Sant Feliu de Llobregat. En aquest marc s’inspecciona i obre, sense autorització judicial prèvia, un paquet de correspondència de correspondència privada (contenia l’oferta educativa del Museu del Ter, i tenia com a destí diversos centres educatius i l'Ajuntament de Manlleu).
 
·         29 de setembre de 2017. Correus informa la direcció del setmanari “L’Eco de Sitges” que no el repartirà perquè fa referència a l’1 d’Octubre.
 
3.- 712 alcaldes investigats per la Fiscalia

El 13 de setembre de 2017 el Fiscal General de l'Estat espanyol va donar instruccions per investigar i citar a declarar com a investigats en les seus de les fiscalies a 712 alcaldes de Catalunya per la seva presumpta col·laboració amb els dispositius del Referèndum. Així mateix, va ordenar interposar una querella contra els presidents de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i de l’Associació de Municipis per la Independència.
 
En la instrucció, el Fiscal Maza es remetia a la pàgina web de l’associació de Municipis per la Independència (AMI) que va fer públic el llistat dels 712 alcaldes que van signar el decret de suport al referèndum –podeu consultar el llistat en l’Annex 2. En base a aquesta llista, el fiscal va ordenar obrir diligències d’investigació i que se citessin a declarar com a investigats per “presumptament cooperar en l’organització del referèndum il·legal”.
 
En el mateix document, el Fiscal General de l’Estat alertava que “en cas que l’alcalde citat no comparegui, s’acordarà la seva detenció i presentació a Fiscalia” i en aquest sentit, ordenava els Mossos d’Esquadra com a policia judicial perquè duguessin a terme els arrestos en cas que fos necessari.
 
Les primeres citacions i primeres compareixences davant les oficines de la fiscalia (sense previ control judicial) es van produir el dia 19 de setembre de 2017, prosseguint els dies següents. I la instrucció de la fiscalia va ser començar pels alcaldes i alcaldesses dels municipis amb més població, atesa la dificultat que suposava citar als 712 en un termini curt de temps. Un any després, però, consta que només 64 alcaldes i alcaldesses ja han estat cridats a declarar.
 
Durant aquests darrers mesos la fiscalia ha estat recopilant informació sobre l’actuació dels ajuntaments l’1 d’Octubre mitjançant requeriments als Secretaris dels ajuntaments i als caps de la policia local.
 
Catalunya té 947 municipis, dels quals 712 tenen en aquest moment el seu alcalde o alcaldessa encausat per la Fiscalia per haver donat suport al referèndum, i amb possibles peticions de penes que incloguin la inhabilitació.
 
4.-Tancament de webs

4.1. Tancament de Webs del Referèndum

·         13 de setembre de 2017. La Guàrdia Civil es presenta a l’empresa CDMON de Malgrat de Mar i ordena el tancament del web referèndum.cat.
 
·         14 de setembre de 2017. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya tanca dues pàgines web més del referèndum.
 
·         16 de setembre de 2017. El Jutjat d’Instrucció núm. 13 de Barcelona dicta una resolució judicial donant instruccions a la Guàrdia Civil de supervisar que les companyies privades telefòniques —Movistar, Vodafone i Orange, entre d’altres— clausurin els webs institucionals i oficials del referèndum.
 
·         17 de setembre de 2017. La Fundació PuntCAT notifica a l’ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) que ha estat obligada a clausurar el web ref1oct.cat i tots aquells dominis .cat que continguin informació sobre el referèndum.
 
·         29 de setembre. El TSJC ordena a Google retirar de Playstore l’app que permet saber on s’ha de votar per l’1-Oct.
 
 
4.2. Tancament de Webs d’associacions i partits polítics

·         25 de setembre de 2017. La Guàrdia Civil bloqueja la pàgina web de l’Assemblea Nacional Catalana i ho fa sense cap requeriment escrit previ i sense notificació prèvia als responsables o representants de l’entitat. També tanca altres webs com vullvotar.cat, i d'altres que no estaven directament relacionades amb l'1 d'octubre com Alerta Solidària (alerta.cat). També es tanca el web  empaperem.cat, que coordinava les encartellades massives i facilitava material de l'1-O per descarregar-se; i també impressorsperlademocracia.com que s'oferien per imprimir paperetes pel referèndum. La llista de webs bloquejades arribaria fins a 140. El tancament es fa sense una notificació prèvia i la majoria d'elles són de particulars o d'entitats privades.
 
·         27 de setembre de 2017. La Guàrdia Civil tanca el nou web de l’Assemblea, el de Cridaperlademocracia.cat i el de la campanya “Pren partit” (prenpartit.cat) de la CUP. Així es bloquegen pàgines vinculades amb l'1 d’Octubre i també l'independentisme que havien promogut les entitats sobiranistes. És el cas de la webdelsi.cat, holademocracia.cat o assemblea.eu –la web principal de l'ANC que havia servit per restaurar assemblea.cat, també tancada-. I també ha bloquejat la web Cridaperlademocracia.cat, impulsada per Òmnium per promoure la participació en el referèndum.
 
·         29 de setembre de 2017. La Guàrdia Civil tanca el web Escoles Obertes, que ja comptava amb més de 60.000 voluntaris.
 
4.3. Mirrors (les Web Mirall)
Davant la possible clausura del web del referèndum, apareixen moltes iniciatives particulars de ciutadans i ciutadanes que posen en marxa webs mirall –mirrors- del web del referèndum, que consisteixen en una clonació de la pàgina original.
·         22 de setembre de 2017. Agents de la Policia Nacional (CNP) escorcollen la casa d’un jove a Burjassot (València) per haver replicat el web del referèndum. Li requisen material informàtic, el criden a declarar i li anuncien que l’imputen desobediència.
 
·         25 i 26 de setembre de 2017. 14 joves de diferents localitats de Barcelona, Girona i Tarragona són citats per la Policia Nacional (CNP) com investigats per delictes de desobediència, per la suposada creació de rèpliques del web del referèndum i altres informacions o opinions de signe polític.
 
5.- El 20 de setembre de 2017

El Jutjat d'Instrucció núm. 13 de Barcelona, ​​sota secret del sumari, va ordenar a primera hora del matí del 20 de setembre de 2017 la detenció de catorze alts càrrecs i personal tècnic del Govern de la Generalitat de Catalunya (pertanyents als departaments de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda; Departament d'Afers Exteriors; Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge; Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; i organismes com el CESICAT, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) o l’Administració Oberta de Catalunya, entre d'altres), així com algunes persones alienes al Govern. A Madrid també es va realitzar la detenció d’una responsable de l'empresa privada T-Systems.
 
Així mateix, a més de les detencions, es va ordenar 41 entrades i registres en seus del Govern, altres organismes públics, domicilis privats i empreses. Aquesta operació va rebre el nom d’Operació Anubis. Les detencions es van practicar totes elles sota diferents acusacions (desobediència, prevaricació, malversació de cabals públics i sedició)
Però va ser aquell dia que va ja de bon matí va aparèixer per primera vegada una figura delictiva força antiga –i menys utilitzada-: el delicte de sedició.
 
Diferents informes independents[1] –així com les denúncies realitzades per la defensa dels detinguts- destaquen diferents irregularitats en les actuacions realitzades aquell dia. Així es denuncia que la majoria de les detencions es va realitzar sense les suficients garanties legals, i en alguns casos a més de forma innecessàriament brusca i precipitada. També es destaca la presència desproporcionada d'agents de la Guàrdia Civil.
 
L’origen de l’actuació es remuntava a les Diligències obertes pel Jutjat núm. 13 de Barcelona, de 9 de febrer de 2017, per investigar possibles delictes de revelació de secrets i delicte informàtic. El jutge havia declarat el secret de sumari des de l’abril de 2017, i en base a aquesta investigació s’havia cridat a declarar diferents treballadors i càrrecs del Govern de la Generalitat a les Dependències de la Guàrdia Civil a Travessera de Gràcia durant les mesos de maig a juliol.
 
En relació a aquestes detencions i registres, el Consell del Col·legi d'Advocats de Catalunya (que agrupa els 14 col·legis d'advocats de Catalunya) i el "Col·legi de l'Advocacia de Barcelona" (ICAB), van realitzar una condemna pública de les condicions d'execució de les ordres d'entrada i registre indiscriminades i aleatòries que es van produir en aquella data.
 
També des de la Federació d'ONG "La Fede.CAT" (que agrupa 112 organitzacions de tres federacions d'organitzacions de Drets Humans, Pau i Desenvolupament Humà) va realitzar un manifest en el qual denunciava públicament la no necessitat i desproporcionalitat de les mesures policials i judicials i la vulneració de quatre drets humans fonamentals: dret a un judici just i una tutela judicial efectiva, dret a la intimitat, a la inviolabilitat del domicili i a la privacitat de les comunicacions, dret a la llibertat d'expressió i informació, i el dret a la llibertat de reunió i manifestació.
 
Aquell mateix dia una nombrosa dotació d’agents de la Policia Nacional (CNP) es va personar al local de la CUP del Carrer de Casp, a Barcelona,  a les 13:30 hores amb la intenció d’entrar a la seu d’aquest partit polític. Els responsables de la CUP van sol·licitar als agents de la Policia Nacional (CNP) tant l’ordre judicial d'entrada i registre a la seu d’aquest partit polític, així com la identificació dels agents que s’hi havien personat. Els agents de la Policia Nacional (CNP) van allargar la presència policial fins a les 20:15 hores sense haver-se produït l'entrada i registre al no disposar de cap resolució judicial.
 
També el 20 de setembre de 2017 la Guàrdia Civil va requisar de 10 milions de paperetes de vot del referèndum en un magatzem de Bigues i Riells, detenint dues persones.
 
La reacció popular a l’Operació Anubis va provocar diferents concentracions espontànies i de caire pacífic en molts indrets del país, i molt especialment a Barcelona, sent especialment rellevant la gran concentració que es va formar davant de la seu del departament d’Economia i Hisenda.
 
En base a això, el  tinent fiscal de la Fiscalia de l'Audiència Nacional (a Madrid) va interposar denúncia criminal davant els Jutjats de Guàrdia de l'Audiència Nacional contra un nombre indeterminat de manifestants i els màxims responsables d’Òmnium Cultural –Jordi Cuixart- i l’Assemblea Nacional Catalana –Jordi Sánchez- per un possible delicte d’ "alçament públic i tumultuari". Fets pels quals van ser cridats setmanes després a declarar davant l’Audiència Nacional qui va dictar presó incondicional per ambdós.
 
Els diferents fets d’aquell dia 20 de setembre es troben a data d’avui judicialitzats en diferents seus judicials –Jutjat núm. 13 de Barcelona, Audiència Nacional i Tribunal Suprem, entre d’altres-.
 
6.-L’1 d’Octubre

6.1.- Danys físics a persones
Entre els dies 1 i 4 d’octubre es van atendre 1.066 ciutadans per diversos motius, com traumatisme cranioencefàlic, fractura, policontusió, contusió, ferida, crisi d’angoixa/ansietat, arítmia, lipotímia, entre altres: 991 ciutadans l’1 d’octubre i 75 ciutadans entre el 2 i el 4 d’octubre.
 
D’altra banda, es van atendre 12 agents dels cossos i forces de seguretat, dels quals: 9 agents de la Policia Nacional (CNP), 2 de la Guàrdia Civil i 1 mosso. Aquesta informació es recull en l’informe que el CatSalut va emetre el dia 19 d’octubre de 2017 “Sobre els incidents dels dies 1 al 4 d’octubre de 2017” i que recollia els pacients atesos durant la jornada electoral i dies posteriors a conseqüència de les càrregues dels cossos policials de l’Estat.
 
Durant la jornada del dia 1 d’octubre de 2017 es van atendre i diagnosticar 991 persones com a conseqüència de les càrregues dels cossos policials de l’Estat:
 
·         214 persones ateses pel SEM
·         777 persones ateses en centres sanitaris, 38 en centres hospitalaris; 40 en CAP i PAC i 14 en CUAP
 
Distribució de les persones ateses segons la regió sanitària
 
Regió sanitària
Pacients
%
Barcelona Ciutat
325
32%
Cam de Tarragona
48
5%
Catalunya Central
47
5%
Girona
254
26%
Lleida, Alt Pirineu i Aran
123
12%
Metropolitana Nord
58
6%
Metropolitana Sud
30
30%
Terres de l'Ebre
106
11%
TOTAL
991
100%
 
 
Classificació diagnòstica corresponent a les 991 persones ateses
 
Motius atenció
Total
%
INFART AGUT DE MIOCARDI
1
0,1%
TRAUMATISME CRANIO
ENCEFÅLIC / CONTUSIÓ
30
3,0%
FRACTURA
23
2,3%
POLICONTUSIÓ
383
38,6%
CONTUSIÓ
435
43,9%
FERIDA
50
5,0%
LIPOTÍMIA/HPOTENSIÓ
36
3,6%
ARRÍTMIA
3
0,3%
CRISI ANGOIXA / ANSIETAT
28
2,8%
CONJUNTIVITIS
2
0,2%
TOTAL
991
100,0%
 
Distribució dels casos atesos segons la gravetat del diagnòstic
 
Gravetat
Total
%
Lleu
823
83,0%
Moderat
163
16,4%
Greu
5
  0,5%
TOTAL
991
100%
 
 
Els casos que corresponen als diagnòstics mèdics més greus són:
•      Un cas d'infart agut de miocardi (Hospital Universitari Vall d'Hebron).
•      Un cas de fractura del sòl orbitari i maxil·lar superior dret amb afectació del globus ocular (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau).
•      Un cas de traumatisme cranioencefàlic i abdominal amb crisi hipertensiva (Hospital Plató).
•      Un cas de traumatisme cranioencefàlic amb pèrdua de consciència (Hospital Santa Caterina).
•      Un cas de traumatisme d'espatlla dreta i traumatisme muscular de trapezi dret (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau).
Distribució de les persones ateses segons el sexe
 
Sexe
%
Dona
31,7%
Home
68,3%
TOTAL
100%
 
Distribució de les persones ateses segons el grup d'edat
 
Edat
%
< 18 a.
2,1%
de 18 a 40 a.
39,9%
de 41 a 65 a.
47 6%
> 65 a.
10,4%
TOTAL
100,0%
 
Entre el total de persones ateses durant el dia 1 d'octubre, hi va haver 2 infants més petits d'11 anys (un per contusió lumbar i un altre per una lipotímia) i 23 persones d'edat superior a 79 anys.
 
Llista de centres que van atendre persones com a resultat de les càrregues policials segons la regió sanitària
Regió sanitària
Centre d'assistència
At Pirineu i Aran
CAP El Pont de Suert
Barcelona Ciutat
Centre Mèdic Delfos
CUAP Casernes
CUAP Cotxeres
CUAP Dos de Mai
CUAP Gràcia
CUAP Horta
CUAP Manso
CUAP Perecamps
CUAP Plató
CUAP Sant Martí
Hospital Clínic
Hospital del Mar
Hospital Sa rat Cor
Hospital de Sant Pau
Hospital Vall Hebron
Camp de Tarragona
CAP El Morell
CAP Montblanc
CAP Sant Salvador
CAP Torreforta
Hospital Joan XXIII
Hospital Pius de Valls
Hospital Sant Joan de Reus
Catalunya Central
CAP Calaf
CAP Sant Joan de Vilatorrada
CAP Sant Vicenç de Castellet
CAP Súria
Hospital Althaia de Manresa
Hospital d'Igualada
Hospital de Vic
 
 
 
 
 
Girona
CAP Bisbal
CAP Canet
CAP Cassà de la Selva
CAP Celrà
CAP Doctor Subirós
CAP Güell
CAP Roses
CAP Sarrià de Ter
CAP Taialà
CAP Vidreres
CAP Girona 1
CAP Girona 3
CAP Girona 4
CAP Sant Cebrià de Vallalta
 
CAP Sant Pol de Mar
Clínica Bofill
Clínica Girona
Hospital Sant Jaume de Calella
Hospital de Figueres
Hospital Jose Trueta
Hospital d'Olot
Hospital de Palamós
Hospital Santa Caterina
PAC Banyoles Clínica Salus
Lleida
CAP Alcarràs
CAP Artesa de Segre
CAP Balaguer
CAP Mollerussa
CAP Ponts
Clínica Montserrat
CUAP Lleida
Hospital Arnau de Vilanova
Metropolitana Nord
CAP Castellbisbal
CAP El Masnou
CUAP Sant Fèlix
Hospital General de Catalunya
Hospital de Granollers
Hospital de Mataró
Hospital Mútua de Terrassa
Hospital Parc Taulí
Hospital de Sant Celoni
PAC Arenys de Mar
PAC Badalona
PAC Mataró
PAC Santa Perpètua de Mogoda
PAC Vilassar de Mar
Metropolitana Sud
CAP Sant Andreu de la Barca
CUAP l'Hospitalet
CUAP Sant Andreu de la Barca
Hospital Universitari de Bellvitge
Hospital General de lHospitalet
Hospital Moisès Brogi
Hospital Sant Camil
Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues
Hospital Sant Joan de Déu de Martorell
Hospital de Viladecans
Terres de l'Ebre
Hospital Comarcal d'Amposta
CUAP Tortosa - CAP Temple
Hospital Comarcal Móra d’Ebre
Hospital Verge de la Cinta
PAC La Ràpita
PAC Móra la Nova
 
Entre els dies 2 i 4 d’octubre de 2017 –en total van ser ateses 75 persones en diferents centres sanitaris-.
 
Distribució de les persones ateses segons la regió sanitària
Regió sanitària
Total
%
Barcelona
15
20,0%
Cam Tarragona
2
2,7%
Catalunya Central
8
10 7%
Girona
38
50,7%
Lleida
2
2,7%
Metropolitana Nord
3
4,0%
Metropolitana Sud
5
6,7%
Terres de l'Ebre
2
2,7%
TOTAL
75
100%
 
Classificació diagnòstica corresponent a les 75 persones ateses
 
MOTIUS ATENCIÓ
TOTAL
%
TRAUMATISME CRÀNIO ENCEFÀLIC
1
1,3%
FRACTURA
2
2,7%
POLICONTUSIÓ
30
40,0%
CONTUSIÓ
40
53,3%
FERIDA
1
1,3%
DESPRENDIMENT VITRI
1
1,3%
TOTAL
75
100,0%
 

 
Distribució dels casos atesos segons la gravetat del diagnòstic
 
GRAVETAT
TOTAL
%
Lleu
63
84,0%
Moderat
10
13,3%
Greu
2
2,7%
TOTAL
75
100,0%
 
Els casos que corresponen als diagnòstics mèdics més greus són:
-       Un cas de fractura subcapital impactada de fèmur (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau).
-       Un cas de policontusions i ferides (PAC La Ràpita).
 
Distribució segons el sexe
 
SEXE
%
Dona
30,7%
Home
69,3%
TOTAL
100,0%
 
 
Distribució de les persones ateses segons et grup d'edat
 
EDAT
%
< 18 a.
0,0%
18 a 40 a.
42,7%
41 a 65 a.
48,0%
> 65 a.
9,3%
TOTAL
100
 

 
Atencions a membres dels cossos de seguretat
cos
 
Policia Nacional (CNP)
9 agents
Guàrdia Civil
2 agents
Mossos d'Esquadra
1 agent
TOTAL
12 agents
 
6.2.- Danys materials:

L’1 d’octubre diversos equipaments i dependències públiques, especialment centres educatius (64) però també un centre d’atenció primària i dos ) equipaments de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies van patir danys materials de diversa consideració, com trencament de panys i portes, vidres i persianes, pintades a murs, o desperfectes al quadre de llum.
 
·         CENTRES EDUCATIUS: danys materials en 64 centres (segons informe de la Direcció General de centres Públics, del Departament d’Ensenyament, de data 4 d’octubre de 2017)

Baix Llobregat: 13
Vallès Occidental: 2
Barcelona Comarques: 1
Catalunya Central: 3
Barcelona: 30
Girona: 5
Lleida: 3
Maresme i Vallès Oriental: 2
Tarragona: 5
 
 
·         SALUT: danys causats en un Centre d’Atenció Primària
CAP Sant Andreu de la Barca, amb trencament de la porta automàtica d’accés al centre i la requisa d’un ordinador ubicat a l’aula.
·         EQUIPAMENTS DE LA DIRECCIÓ GENERAL D’ACCIÓ CÍVICA I COMUNITÀRIA.
Es van produir danys al Casal Cívic de Camp Clar de Tarragona i a l’EP de Lleida.
 
 

ANNEX 1. Relació d’actuacions en via judicial [2]
1.1.JURISDICCIÓ PENAL
1.  Diligències Jutjat Instrucció núm. 13 Barcelona. Investiga arran de querella VOX per sedició, malversació, desobediència i revelació de secrets contra Santiago Vidal, Carles Viver i Lluís Salvadó (març 2017).
 
-       Declaracions Joaquim Nin, Jordi Graells, Jaume Clotet, Roc Fernández, Ignasi Genovès, i altres treballadors de Presidència i Exteriors davant la Comandància de la Guàrdia Civil a Barcelona (juliol 2017).
-       El Govern de la Generalitat formula denúncia contra la Guàrdia Civil pels presumptes delictes d'obstrucció a la justícia, usurpació d'atribucions, falsedat en document oficial, violació de secrets i delicte comès per funcionaris contra els drets individuals (juliol 2017).
-       Registres, detencions i declaracions 20-21 setembre.
-       Peticions habeas corpus rebutjades.
-       30 investigats.
 
2.  Querelles Fiscalia Superior de Catalunya davant Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la Consellera i el Secretari General de Governació per delictes de desobediència, malversació de cabals públics i prevaricació, per la publicació de l'Acord Marc per l'homologació d'empreses subministradores d'urnes. En fase d'instrucció.
 
3.  Querelles Fiscalia Superior de Catalunya davant TSJC contra el President de la Generalitat, membres del Govern i la Mesa del Parlament (8 setembre 2017) per delictes de desobediència, malversació de cabals públics i prevaricació. (Reclamades pel Tribunal Suprem (TS). Agrupades amb causa de rebel·lió i sedició).
 
4.  Querelles VOX davant TSJC contra membres del Govern i la Mesa del Parlament setembre 2017 per aprovació Llei referèndum, pels presumptes delictes de prevaricació, usurpació d’atribucions i funcions, desobediència, rebel·lió, sedició i malversació de cabals públics. (Agrupades amb causa rebel·lió i sedició)
 
5.  Querella per sedició contra Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Josep Lluís Trapero, Teresa Laplana, presentada per la Fiscalia General de l'Estat davant l'Audiència Nacional. Fets 20 setembre 2017. Reclamada pel TS pel que fa a Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. (Agrupada amb causa rebel·lió i sedició contra el President de la Generalitat i membres del Govern cessats per l’aplicació de l’art.155 CE i membres de la Mesa del Parlament).
 
6.  Diligències Jutjat Instrucció núm. 12 Barcelona, delicte de desobediència contra el Director General d'Atenció Ciutadana.
 
7.  Diligències Jutjat d’lnstrucció núm. 12 de Barcelona, querella de la Fiscalia contra els membres de la Sindicatura Electoral.
 
8.  Diligències Jutjat Instrucció núm. 7 Barcelona, arran denúncies Govern i particulars per violència 1-0CT. 250 denúncies de particulars. 2 Policies Nacionals (CNP) investigats per delictes contra la integritat física i moral i lesions.
 
9.  Diligències Jutjat Instrucció núm. 2 Girona, arran denúncies particulars per violència el dia 1 d’octubre.
 
10.  Diligències Jutjat Instrucció Lleida, arran denúncies particulars per violència el dia 1 d’octubre.
 
11.      Disset jutjats instrucció Catalunya investiguen: passivitat mossos 1oct, revelació de secrets, desobediència, etc. Denúncies de particulars.
 
12.      Denúncia de la Fiscalia contra 712 alcaldes que van mostrar el suport al referèndum de l’1 d’octubre.
 
13.      Querella de la Fiscalia contra els Presidents de I'ACM i AMI, per delictes de desobediència i prevaricació (TSJC).
 
14.      President Generalitat presenta querella contra Fiscal General de l’Estat i Fiscal Superior de Catalunya pels delictes de prevaricació i usurpació de funcions públiques, per, suposadament, extralimitar-se de les seves competències en citar més de 700 alcaldes a declarar o donar instruccions ais cossos policials per evitar la votació tot i que el TSJC ja investigava els fets i també denuncia nomenament Pérez de los Cobos com a coordinador forces policials. Inadmesa.
 
15.      Declaracions informàtics webs referèndum. Possiblement diligències policia judicial dimanades de la causa del Jutjat Instrucció núm. 13 de Barcelona.
 
16.      Querelles Fiscalia General de l’Estat contra President Generalitat cessat, membres Govern cessat i Mesa Parlament per delictes de rebel·lió i sedició. Presentades davant TS quant als membres de la Mesa del Parlament i davant l'Audiència Nacional per la resta. Finalment, TS reclama les causes que se segueixen davant altres òrgans judicials respecte el President i Govern cessats i la Mesa del Parlament.
 
17.      Fiscalia ordena investigar presumptes delictes d’odi per actuacions contra membres forces seguretat estatals allotjades en hotels a Pineda de Mar i Calella.
 
18.      Investigació del Jutjat d'instrucció de Reus contra 12 persones, alcalde, regidors, bombers i membres de la societat civil per delictes d'odi.
 
19.      També s'investiguen per part de la fiscalia, per presumptes delictes odi, ensenyants de la Seu d'Urgell, Sant Andreu de la Barca, Cassà de la Selva i Roses.
 
20.      El Jutjat d'Instrucció núm. 3 del Vendrell investiga tres professors d’institut per l'obertura dels centres el dia 1 d'octubre.
 
21.      El Jutjat d'instrucció núm. 1 de Manresa investiga a l'Alcalde de Callús per desobediència arran de l'1 d'octubre, i al regidor de cultura de Sant Joan de Vilatorrada per delicte d'odi.
 
1.2.JURISDICCIÓ COMPTABLE
Iniciat expedient d'ofici pel Tribunal de Cuentas per determinar la responsabilitat comptable per les despeses realitzades en política exterior pel Govern de la Generalitat entre els anys 2011 i 2017.
 
1.3.TRIBUNAL CONSTITUCIONAL
Part actora Generalitat (Govern, Parlament)
1.    Recurs d'emparament interposat per Senadors PDeCat i ERC contra l'acord del Senat d'admissió a tràmit de la proposta de mesures del Govern de l'Estat per a l'aplicació de l'article 155 CE i contra la denegació de la sol·licitud de reconsideració formulada en relació amb el mateix. No admès a tràmit perquè aquests acords no suposen cap violació de l'art. 23.2 CE. A la nota de premsa corresponent, el TC fa referència a un altre recurs d'empara interposat per un advocat de Barcelona contra l'acord del Consell de Ministres de 21.10.2017 de proposta de mesures per a l'aplicació de l'art. 155 CE, que també inadmet per prematur.
2.    Recurs inconstitucionalitat presentat pel Govern de la Generalitat contra l'acord del Senat d'autorització de les mesures per a l'aplicació de l'article 155 CE a Catalunya. S'inadmet per prematur, atès que va ser presentat abans que portés a terme la votació a la Cambra alta i s'adoptés l'acord d'autorització.
3.    Recurs inconstitucionalitat presentat pel Parlament de Catalunya contra l'acord del Senat, de 27 d'octubre de 2017, d'autorització de les mesures per a l'aplicació de l'article 155 CE a Catalunya. Suspesa tramitació fins que es constitueixi nou Govern a Catalunya.
 
Part actora Govern Estat
1.    Recurs inconstitucionalitat contra Llei referèndum, amb invocació art. 161.2 CE. Admès, suspesa Llei i finalment, estimat.
2.    Impugnació títol V LOTC contra Decret convocatòria referèndum. Admesa, suspès Decret i finalment estimada impugnació.
3.    Impugnació títol V LOTC contra Decret normes complementàries referèndum. Admesa, suspès Decret i finalment estimada impugnació.
4.    Recurs inconstitucionalitat contra Llei transitorietat jurídica, amb invocació art. 161.2 CE. Admès, suspesa Llei i finalment, estimada.
5.    Incident execució instat en relació amb les suspensions derivades dels recursos inconstitucionalitat i impugnacions títol V LOTC en relació amb lleis referèndum i transitorietat i decrets de convocatòria referèndum i normes complementàries. Imposició de multes coercitives a Montserrat Vidal i Josep Maria Jové. Aixecades.
6.    Impugnació títol V LOTC en relació amb la Resolució del Parlament, de designació de de membres de la Sindicatura Electoral. Admesa, suspesa i imposades multes coercitives en haver estat designats membres de les Sindicatures Electorals de Zona. Multes aixecades per la renúncia dels membres de la Sindicatura.
7.    Impugnació títol V LOTC en relació amb l'acord del Govern GOV/138/2017, de 2.10.2017, de creació de la Comissió sobre la violació de drets fonamentals a Catalunya. Admesa i suspès.
8.    Impugnació títol V LOTC contra declaració d'independència. Admesa, suspesa i, finalment estimada.
9.    Impugnació títol V LOTC contra resolució 23.1.2018 President Parlament de proposta de candidat per a la investidura i contra convocatòria Ple Parlament efectuada 25.1.2018. En tràmit de valoració sobre l'admissió a tràmit, amb adopció de mesures cautelars positives (dissabte 27.1.2018) sobre l'eventual investidura del candidat i atorgament termini al·legacions a les parts (el candidat i els diputats grup parlamentari Junts per Catalunya van sol·licitar que se’ls tingués per personats). Dilluns 29 presentat escrit al·legacions candidat i diputats grup parlamentari Junts per Catalunya. Refusades al·legacions el dia 30.1.2018 a les 14.30 aprox.
 
Part actora: investigats en causes criminals
1.    Recurs empara Oriol Junqueras denegació Ilibertat pel TS.
2.    Recurs empara Jordi Sánchez contra desestimació Sala Penal de la Audiència Nacional Recurs d'Apel·lació 469/17 contra Interlocutòria Jutjat Central Instrucció 3 P.A. 82/17. Admès a tràmit i obre peça separada suspensió.
3.    Recurs empara Jordi Cuixart contra desestimació Sala Penal de la Audiència Nacional Recurs d'Apel•lació 469/17 contra Interlocutòria Jutjat Central Instrucció 3 P.A. 82/17. Admès a tràmit. No s'ha formulat sol·licitud suspensió.
 
Part actora: altres
1.    Recurs emparament (núm. 4304/2017) grup parlamentari PSC contra acord de la Mesa del Parlament que no admet a tràmit la sol·licitud de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre Llei referèndum, amb sol·licitud de suspensió. Denegada mesura cautelar per Interlocutòria 2.10.2017 perquè ha perdut objecte.
2.    Recurs emparament (núm. 4340/2017) grup parlamentari PSC contra acord de la Mesa del Parlament que no admet a tràmit la sol·licitud de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre Llei transitorietat jurídica, amb sol·licitud de suspensió. Denegada mesura cautelar per Interlocutòria 13.11.2017 perquè ha perdut objecte.
3.    Recurs emparament (núm. 4856/2017) grup parlamentari PSC contra l'acord de la Mesa del Parlament de Catalunya de 4 octubre 2017, que va qualificar i admetre a tràmit la sol·licitud de convocatòria de Ple ordinari el dia 9 octubre per valoració referèndum. Admès a tràmit i acordada mesura cautelaríssima suspensió.
4.    Recurs emparament (núm. 5239/2017) grup parlamentari PSC amb sol·licitud mesura cautelaríssima suspensió contra acord Mesa Parlament de 27 octubre 2017 sobre admissió a tràmit de les propostes de resolució grups Junts pel Sí i la CUP sobre "declaració dels representants de Catalunya" i "Procés constituent", amb sol·licitud mesura cautelaríssima suspensió. Admès i denegada mesura cautelaríssima suspensió perquè la sessió ja s'ha celebrat. Mesura cautelar suspensió igualment denegada per Interlocutòria 13.11.2017 perquè ha perdut objecte.
5.    Recurs emparament contra Acord Senat 27.10.2017 d'autorització mesures per a l'aplicació de l'art. 155 CE, interposat per grup de diputats a l'empara article 42 LOTC. Admès a tràmit.
6.    Recurs emparament contra Acord Senat 27.10.2017 d'autorització mesures per a l'aplicació de l'art. 155 CE, interposat per grup d'advocats a l'empara article 42 LOTC. Pendent d'admissió.
7.    Recurs emparament contra Acord Senat 27.10.2017 d'autorització mesures per a l'aplicació de l'art. 155 CE, interposat per grup de ciutadans a l'empara article 42 LOTC. Pendent d'admissió.
8.    Recurs inconstitucionalitat grup parlamentari PODEMOS Congrés dels Diputats contra l'Acord del Senat 27.10.2017 autorització mesures article 155 CE. Admès a tràmit i suspesa tramitació fins que hi hagi nou Govern Generalitat.
 
1.4.JURISDICCIÓ CONTENCIOSA ADMINISTRATIVA
1. Recurs contenciós administratiu Govern Generalitat contra Ordre no disponibilitat amb sol·licitud suspensió.
2. Recurs contenciós protecció drets fonamentals davant TS contra Reials decrets d'aplicació de mesures article 155 (cessaments). Interposats per President i membres Govern cessats
3. Recurs contenciós protecció drets fonamentals davant TS contra Reials decrets d'aplicació de mesures article 155. Interposats per arts càrrecs i personal eventual cessats.
4. Recurs contenciós administratiu interposat pel Col·lectiu Praga contra Real decret 946/2017, de dissolució del Parlament i convocatòria eleccions 21-D.
5. Recurs contenciós administratiu interposat per ACM i Ajuntament de Barcelona contra el Reial decret 945/2017, específicament per la supressió del consorci DIPLOCAT. Mesura cautelar suspensió denegada.
 
1.5-ACCIONS EN INSTÀNCIES INTERNACIONALS
1. Demanda membre Sindicatura electoral davant TEDH contra imposició multa coercitiva.
2. Denúncia Col·lectiu Praga davant Relators ONU per violació drets humans.
3. Denúncia Col·lectiu Praga davant Comissari Europeu de drets humans.
4. Denúncia Oriol Junqueras, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, protecció drets humans a l'ONU.
6. Trasllat del Síndic de Greuges de més de 20.000 peticions al Comissari Europeu de Drets Humans contra les mesures cautelars imposades pel TC per no permetre la investidura del MHP.

 
ANNEX 2. Nombre d’encausats –segons consta a data 28 de setembre de 2018- [3]. 
Tribunal Suprem: 24 acusats amb delictes que van des de la rebel·lió, malversació de cabals públics i desobediència.
Audiència Nacional: 7 investigats amb delictes que van des de la sedició , pertinença a organització criminal i encobriment.
Jutjat d’Instrucció núm.12: 1 investigat per desobediència.
Jutjat d’Instrucció núm.13: 44 investigats per diferents delictes que encara no tots han estat comunicats.
Jutjat d’Instrucció núm.15: 5 persones per desobediència i usurpació de funcions.
Jutjat d’Instrucció núm. 3 de Martorell: 9 docents inicialment investigats, ara en queden 3, per delicte d’odi.
Tribunal Superior de Justícia de Catalunya: 3 persones per malversació de cabals públics, revelació de secrets i desobediència.
Jutjat d’Instrucció núm. 28: 1 persona per prevaricació, desobediència i malversació de cabals públics.
Investigats per la Guàrdia Civil: diferents persones estan sent investigades  i cridades a declarar però no podem dir la xifra.
 

 
ANNEX 3. Relació dels 712 Ajuntaments quins alcaldes i alcaldesses són investigats per la Fiscalia per haver donat suport al Referèndum de l’1 d’Octubre [4]
 
AJUNTAMENT
COMARCA
PROVÍNCIA
Aiguamúrcia
Alt Camp
Tarragona
Alió
Alt Camp
Tarragona
Bràfim
Alt Camp
Tarragona
Cabra del Camp
Alt Camp
Tarragona
El Pla de Santa Maria
Alt Camp
Tarragona
El Pont d'Armentera
Alt Camp
Tarragona
El Rourell
Alt Camp
Tarragona
Els Garidells
Alt Camp
Tarragona
Figuerola del Camp
Alt Camp
Tarragona
La Masó
Alt Camp
Tarragona
La Riba
Alt Camp
Tarragona
Montferri
Alt Camp
Tarragona
Mont-ral
Alt Camp
Tarragona
Nulles
Alt Camp
Tarragona
Puigpelat
Alt Camp
Tarragona
Querol
Alt Camp
Tarragona
Rodonyà
Alt Camp
Tarragona
Valls
Alt Camp
Tarragona
Vilabella
Alt Camp
Tarragona
Vila-rodona
Alt Camp
Tarragona
Agullana
Alt Empordà
Girona
Albanyà
Alt Empordà
Girona
Avinyonet de Puigventós
Alt Empordà
Girona
Bàscara
Alt Empordà
Girona
Boadella i les Escaules
Alt Empordà
Girona
Borrassà
Alt Empordà
Girona
Cabanelles
Alt Empordà
Girona
Cabanes
Alt Empordà
Girona
Cadaqués
Alt Empordà
Girona
Cantallops
Alt Empordà
Girona
Castelló d'Empúries
Alt Empordà
Girona
Darnius
Alt Empordà
Girona
El Port de la Selva
Alt Empordà
Girona
Espolla
Alt Empordà
Girona
Figueres
Alt Empordà
Girona
Fortià
Alt Empordà
Girona
Garrigàs
Alt Empordà
Girona
Garriguella
Alt Empordà
Girona
La Jonquera
Alt Empordà
Girona
La Selva de Mar
Alt Empordà
Girona
L'Armentera
Alt Empordà
Girona
Lladó
Alt Empordà
Girona
Llançà
Alt Empordà
Girona
Llers
Alt Empordà
Girona
Maçanet de Cabrenys
Alt Empordà
Girona
Masarac
Alt Empordà
Girona
Mollet de Peralada
Alt Empordà
Girona
Navata
Alt Empordà
Girona
Ordis
Alt Empordà
Girona
Palau de Santa Eulàlia
Alt Empordà
Girona
Palau-Saverdera
Alt Empordà
Girona
Pau
Alt Empordà
Girona
Pedret i Marzà
Alt Empordà
Girona
Pont de Molins
Alt Empordà
Girona
Pontós
Alt Empordà
Girona
Rabós
Alt Empordà
Girona
Roses
Alt Empordà
Girona
Sant Climent Sescebes
Alt Empordà
Girona
Sant Llorenç de la Muga
Alt Empordà
Girona
Sant Mori
Alt Empordà
Girona
Sant Pere Pescador
Alt Empordà
Girona
Santa Llogaia d'Àlguema
Alt Empordà
Girona
Saus, Camallera i Llampaies
Alt Empordà
Girona
Siurana
Alt Empordà
Girona
Ventalló
Alt Empordà
Girona
Vilabertran
Alt Empordà
Girona
Viladamat
Alt Empordà
Girona
Vilajuïga
Alt Empordà
Girona
Vilamacolum
Alt Empordà
Girona
Vilamaniscle
Alt Empordà
Girona
Vilanant
Alt Empordà
Girona
Vila-sacra
Alt Empordà
Girona
Vilaür
Alt Empordà
Girona
Consell Comarcal de l'Alt Penedès
Alt Penedès
Barcelona
El Pla del Penedès
Alt Penedès
Barcelona
Font-rubí
Alt Penedès
Barcelona
La Granada
Alt Penedès
Barcelona
Les Cabanyes
Alt Penedès
Barcelona
Olèrdola
Alt Penedès
Barcelona
Sant Martí Sarroca
Alt Penedès
Barcelona
Sant Pere de Riudebitlles
Alt Penedès
Barcelona
Sant Quintí de Mediona
Alt Penedès
Barcelona
Sant Sadurní d'Anoia
Alt Penedès
Barcelona
Subirats
Alt Penedès
Barcelona
Torrelavit
Alt Penedès
Barcelona
Torrelles de Foix
Alt Penedès
Barcelona
Vilafranca del Penedès
Alt Penedès
Barcelona
Alàs i Cerc
Alt Urgell
Lleida
Arsèguel
Alt Urgell
Lleida
Bassella
Alt Urgell
Lleida
Coll de Nargó
Alt Urgell
Lleida
El Pont de Bar
Alt Urgell
Lleida
Estamariu
Alt Urgell
Lleida
Fígols i Alinyà
Alt Urgell
Lleida
Josa i Tuixén
Alt Urgell
Lleida
La Seu d'Urgell
Alt Urgell
Lleida
La Vansa i Fórnols
Alt Urgell
Lleida
Les Valls d'Aguilar
Alt Urgell
Lleida
Montferrer i Castellbò
Alt Urgell
Lleida
Oliana
Alt Urgell
Lleida
Organyà
Alt Urgell
Lleida
Ribera d'Urgellet
Alt Urgell
Lleida
El Pont de Suert
Alta Ribagorça
Lleida
Vall de Boí
Alta Ribagorça
Lleida
Vilaller
Alta Ribagorça
Lleida
Bellprat
Anoia
Barcelona
Calaf
Anoia
Barcelona
Calonge de Segarra
Anoia
Barcelona
Capellades
Anoia
Barcelona
Carme
Anoia
Barcelona
Castellfollit de Riubregós
Anoia
Barcelona
Castellolí
Anoia
Barcelona
Copons
Anoia
Barcelona
El Bruc
Anoia
Barcelona
Els Prats de Rei
Anoia
Barcelona
Igualada
Anoia
Barcelona
Jorba
Anoia
Barcelona
La Llacuna
Anoia
Barcelona
La Pobla de Claramunt
Anoia
Barcelona
La Torre de Claramunt
Anoia
Barcelona
Masquefa
Anoia
Barcelona
Montmaneu
Anoia
Barcelona
Orpí
Anoia
Barcelona
Piera
Anoia
Barcelona
Pujalt
Anoia
Barcelona
Rubió
Anoia
Barcelona
Sant Martí de Tous
Anoia
Barcelona
Sant Martí Sesgueioles
Anoia
Barcelona
Sant Pere Sallavinera
Anoia
Barcelona
Santa Maria de Miralles
Anoia
Barcelona
Veciana
Anoia
Barcelona
Aguilar de Segarra
Bages
Barcelona
Artés
Bages
Barcelona
Avinyó
Bages
Barcelona
Callús
Bages
Barcelona
Cardona
Bages
Barcelona
Fonollosa
Bages
Barcelona
Gaià
Bages
Barcelona
Manresa
Bages
Barcelona
Marganell
Bages
Barcelona
Monistrol de Montserrat
Bages
Barcelona
Navarcles
Bages
Barcelona
Navàs
Bages
Barcelona
Rajadell
Bages
Barcelona
Sallent
Bages
Barcelona
Sant Feliu Sasserra
Bages
Barcelona
Sant Joan de Vilatorrada
Bages
Barcelona
Sant Mateu de Bages
Bages
Barcelona
Sant Salvador de Guardiola
Bages
Barcelona
Sant Vicenç de Castellet
Bages
Barcelona
Santpedor
Bages
Barcelona
Súria
Bages
Barcelona
Talamanca
Bages
Barcelona
Alforja
Baix Camp
Tarragona
Almoster
Baix Camp
Tarragona
Arbolí
Baix Camp
Tarragona
Botarell
Baix Camp
Tarragona
Cambrils
Baix Camp
Tarragona
Capafonts
Baix Camp
Tarragona
Castellvell del Camp
Baix Camp
Tarragona
Colldejou
Baix Camp
Tarragona
Duesaigües
Baix Camp
Tarragona
La Febró
Baix Camp
Tarragona
L'Aleixar
Baix Camp
Tarragona
L'Argentera
Baix Camp
Tarragona
Les Borges del Camp
Baix Camp
Tarragona
Maspujols
Baix Camp
Tarragona
Montbrió del Camp
Baix Camp
Tarragona
Prades
Baix Camp
Tarragona
Pratdip
Baix Camp
Tarragona
Reus
Baix Camp
Tarragona
Riudecanyes
Baix Camp
Tarragona
Riudecols
Baix Camp
Tarragona
Riudoms
Baix Camp
Tarragona
Vilanova d'Escornalbou
Baix Camp
Tarragona
Vilaplana
Baix Camp
Tarragona
Vinyols i els Arcs
Baix Camp
Tarragona
Camarles
Baix Ebre
Tarragona
Deltebre
Baix Ebre
Tarragona
El Perelló
Baix Ebre
Tarragona
EMD Bítem
Baix Ebre
Tarragona
EMD Campredó
Baix Ebre
Tarragona
EMD Jesús
Baix Ebre
Tarragona
L'Aldea
Baix Ebre
Tarragona
L'Ametlla de Mar
Baix Ebre
Tarragona
L'Ampolla
Baix Ebre
Tarragona
Paüls
Baix Ebre
Tarragona
Roquetes
Baix Ebre
Tarragona
Tortosa
Baix Ebre
Tarragona
Xerta
Baix Ebre
Tarragona
Begur
Baix Empordà
Girona
Bellcaire d'Empordà
Baix Empordà
Girona
Calonge
Baix Empordà
Girona
Colomers
Baix Empordà
Girona
Corçà
Baix Empordà
Girona
Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura
Baix Empordà
Girona
Gualta
Baix Empordà
Girona
Jafre
Baix Empordà
Girona
La Bisbal d'Empordà
Baix Empordà
Girona
La Pera
Baix Empordà
Girona
La Tallada d'Empordà
Baix Empordà
Girona
Mont-ras
Baix Empordà
Girona
Palafrugell
Baix Empordà
Girona
Palamós
Baix Empordà
Girona
Palau-sator
Baix Empordà
Girona
Regencós
Baix Empordà
Girona
Rupià
Baix Empordà
Girona
Santa Cristina d'Aro
Baix Empordà
Girona
Torrent
Baix Empordà
Girona
Torroella de Montgrí
Baix Empordà
Girona
Ullastret
Baix Empordà
Girona
Verges
Baix Empordà
Girona
Begues
Baix Llobregat
Barcelona
Castellví de Rosanes
Baix Llobregat
Barcelona
Collbató
Baix Llobregat
Barcelona
Corbera de Llobregat
Baix Llobregat
Barcelona
El Papiol
Baix Llobregat
Barcelona
La Palma de Cervelló
Baix Llobregat
Barcelona
Martorell
Baix Llobregat
Barcelona
Molins de Rei
Baix Llobregat
Barcelona
Olesa de Montserrat
Baix Llobregat
Barcelona
Sant Climent de Llobregat
Baix Llobregat
Barcelona
Torrelles de Llobregat
Baix Llobregat
Barcelona
Banyeres del Penedès
Baix Penedès
Tarragona
Bellvei
Baix Penedès
Tarragona
Bonastre
Baix Penedès
Tarragona
Cunit
Baix Penedès
Tarragona
El Vendrell
Baix Penedès
Tarragona
La Bisbal del Penedès
Baix Penedès
Tarragona
Llorenç del Penedès
Baix Penedès
Tarragona
Masllorens
Baix Penedès
Tarragona
Sant Jaume dels Domenys
Baix Penedès
Tarragona
Avià
Berguedà
Barcelona
Berga
Berguedà
Barcelona
Capolat
Berguedà
Barcelona
Casserres
Berguedà
Barcelona
Castellar de n'Hug
Berguedà
Barcelona
Cercs
Berguedà
Barcelona
Gironella
Berguedà
Barcelona
Guardiola de Berguedà
Berguedà
Barcelona
La Pobla de Lillet
Berguedà
Barcelona
L'Espunyola
Berguedà
Barcelona
Montclar
Berguedà
Barcelona
Olvan
Berguedà
Barcelona
Puig-reig
Berguedà
Barcelona
Saldes
Berguedà
Barcelona
Sant Jaume de Frontanyà
Berguedà
Barcelona
Sant Julià de Cerdanyola
Berguedà
Barcelona
Santa Maria de Merlès
Berguedà
Barcelona
Vallcebre
Berguedà
Barcelona
Vilada
Berguedà
Barcelona
Viver i Serrateix
Berguedà
Barcelona
Gósol
Berguedà
Lleida
Alp
Cerdanya
Girona
Bolvir
Cerdanya
Girona
Das
Cerdanya
Girona
Fontanals de Cerdanya
Cerdanya
Girona
Ger
Cerdanya
Girona
Guils de Cerdanya
Cerdanya
Girona
Isòvol
Cerdanya
Girona
Llívia
Cerdanya
Girona
Puigcerdà
Cerdanya
Girona
Bellver de Cerdanya
Cerdanya
Lleida
Lles de Cerdanya
Cerdanya
Lleida
Montellà i Martinet
Cerdanya
Lleida
Prullans
Cerdanya
Lleida
Barberà de la Conca
Conca de Barberà
Tarragona
Blancafort
Conca de Barberà
Tarragona
Forès
Conca de Barberà
Tarragona
Les Piles
Conca de Barberà
Tarragona
L'Espluga de Francolí
Conca de Barberà
Tarragona
Llorac
Conca de Barberà
Tarragona
Montblanc
Conca de Barberà
Tarragona
Passanant i Belltall
Conca de Barberà
Tarragona
Pira
Conca de Barberà
Tarragona
Rocafort de Queralt
Conca de Barberà
Tarragona
Santa Coloma de Queralt
Conca de Barberà
Tarragona
Sarral
Conca de Barberà
Tarragona
Senan
Conca de Barberà
Tarragona
Solivella
Conca de Barberà
Tarragona
Vallclara
Conca de Barberà
Tarragona
Vallfogona de Riucorb
Conca de Barberà
Tarragona
Vilaverd
Conca de Barberà
Tarragona
Vimbodí i Poblet
Conca de Barberà
Tarragona
Canyelles
Garraf
Barcelona
Sitges
Garraf
Barcelona
Vilanova i la Geltrú
Garraf
Barcelona
Bellaguarda
Garrigues
Lleida
Bovera
Garrigues
Lleida
Cervià de les Garrigues
Garrigues
Lleida
Consell Comarcal de les Garrigues
Garrigues
Lleida
El Cogul
Garrigues
Lleida
El Soleràs
Garrigues
Lleida
El Vilosell
Garrigues
Lleida
Els Omellons
Garrigues
Lleida
Els Torms
Garrigues
Lleida
Fulleda
Garrigues
Lleida
Granyena de les Garrigues
Garrigues
Lleida
Juncosa
Garrigues
Lleida
Juneda
Garrigues
Lleida
La Floresta
Garrigues
Lleida
La Granadella
Garrigues
Lleida
La Pobla de Cérvoles
Garrigues
Lleida
L'Albagés
Garrigues
Lleida
L'Albi
Garrigues
Lleida
Les Borges Blanques
Garrigues
Lleida
L'Espluga Calba
Garrigues
Lleida
Puiggròs
Garrigues
Lleida
Tarrés
Garrigues
Lleida
Vinaixa
Garrigues
Lleida
Argelaguer
Garrotxa
Girona
Besalú
Garrotxa
Girona
Beuda
Garrotxa
Girona
Castellfollit de la Roca
Garrotxa
Girona
La Vall de Bianya
Garrotxa
Girona
La Vall d'en Bas
Garrotxa
Girona
Les Planes d'Hostoles
Garrotxa
Girona
Les Preses
Garrotxa
Girona
Maià de Montcal
Garrotxa
Girona
Mieres
Garrotxa
Girona
Montagut i Oix
Garrotxa
Girona
Olot
Garrotxa
Girona
Riudaura
Garrotxa
Girona
Sant Aniol de Finestres
Garrotxa
Girona
Sant Feliu de Pallerols
Garrotxa
Girona
Sant Ferriol
Garrotxa
Girona
Sant Jaume de Llierca
Garrotxa
Girona
Sant Joan les Fonts
Garrotxa
Girona
Santa Pau
Garrotxa
Girona
Aiguaviva
Gironès
Girona
Bescanó
Gironès
Girona
Bordils
Gironès
Girona
Campllong
Gironès
Girona
Canet d'Adri
Gironès
Girona
Cassà de la Selva
Gironès
Girona
Celrà
Gironès
Girona
Cervià de Ter
Gironès
Girona
Flaçà
Gironès
Girona
Fornells de la Selva
Gironès
Girona
Girona
Gironès
Girona
Llagostera
Gironès
Girona
Llambilles
Gironès
Girona
Medinyà
Gironès
Girona
Salt
Gironès
Girona
Sant Andreu Salou
Gironès
Girona
Sant Gregori
Gironès
Girona
Sant Julià de Ramis
Gironès
Girona
Sant Martí de Llémena
Gironès
Girona
Sant Martí Vell
Gironès
Girona
Sarrià de Ter
Gironès
Girona
Vilablareix
Gironès
Girona
Alella
Maresme
Barcelona
Arenys de Mar
Maresme
Barcelona
Arenys de Munt
Maresme
Barcelona
Argentona
Maresme
Barcelona
Cabrera de Mar
Maresme
Barcelona
Cabrils
Maresme
Barcelona
Caldes d'Estrac
Maresme
Barcelona
Calella
Maresme
Barcelona
Canet de Mar
Maresme
Barcelona
Dosrius
Maresme
Barcelona
El Masnou
Maresme
Barcelona
Malgrat de Mar
Maresme
Barcelona
Montgat
Maresme
Barcelona
Premià de Dalt
Maresme
Barcelona
Premià de Mar
Maresme
Barcelona
Sant Pol de Mar
Maresme
Barcelona
Sant Vicenç de Montalt
Maresme
Barcelona
Santa Susanna
Maresme
Barcelona
Teià
Maresme
Barcelona
Tordera
Maresme
Barcelona
Vilassar de Dalt
Maresme
Barcelona
Vilassar de Mar
Maresme
Barcelona
Calders
Moianès
Barcelona
Castellcir
Moianès
Barcelona
Castellterçol
Moianès
Barcelona
Collsuspina
Moianès
Barcelona
L'Estany
Moianès
Barcelona
Moià
Moianès
Barcelona
Monistrol de Calders
Moianès
Barcelona
Sant Quirze Safaja
Moianès
Barcelona
Santa Maria d'Oló
Moianès
Barcelona
Alcanar
Montsià
Tarragona
Amposta
Montsià
Tarragona
Freginals
Montsià
Tarragona
La Galera
Montsià
Tarragona
Masdenverge
Montsià
Tarragona
Sant Carles de la Ràpita
Montsià
Tarragona
Santa Bàrbara
Montsià
Tarragona
Àger
Noguera
Lleida
Albesa
Noguera
Lleida
Algerri
Noguera
Lleida
Alòs de Balaguer
Noguera
Lleida
Artesa de Segre
Noguera
Lleida
Balaguer
Noguera
Lleida
Bellcaire d'Urgell
Noguera
Lleida
Bellmunt d'Urgell
Noguera
Lleida
Camarasa
Noguera
Lleida
Castelló de Farfanya
Noguera
Lleida
Cubells
Noguera
Lleida
Foradada
Noguera
Lleida
Ivars de Noguera
Noguera
Lleida
La Sentiu de Sió
Noguera
Lleida
Les Avellanes i Santa Linya
Noguera
Lleida
Menàrguens
Noguera
Lleida
Oliola
Noguera
Lleida
Os de Balaguer
Noguera
Lleida
Penelles
Noguera
Lleida
Preixens
Noguera
Lleida
Térmens
Noguera
Lleida
Torrelameu
Noguera
Lleida
Vilanova de l'Aguda
Noguera
Lleida
Vilanova de Meià
Noguera
Lleida
Alpens
Osona
Barcelona
Balenyà
Osona
Barcelona
Calldetenes
Osona
Barcelona
El Brull
Osona
Barcelona
EMD Sant Miquel de Balenyà
Osona
Barcelona
Folgueroles
Osona
Barcelona
Gurb
Osona
Barcelona
Les Masies de Roda
Osona
Barcelona
L'Esquirol
Osona
Barcelona
Lluçà
Osona
Barcelona
Malla
Osona
Barcelona
Manlleu
Osona
Barcelona
Montesquiu
Osona
Barcelona
Muntanyola
Osona
Barcelona
Olost
Osona
Barcelona
Orís
Osona
Barcelona
Oristà
Osona
Barcelona
Perafita
Osona
Barcelona
Prats de Lluçanès
Osona
Barcelona
Roda de Ter
Osona
Barcelona
Rupit i Pruit
Osona
Barcelona
Sant Agustí de Lluçanès
Osona
Barcelona
Sant Bartomeu del Grau
Osona
Barcelona
Sant Boi de Lluçanès
Osona
Barcelona
Sant Hipòlit de Voltregà
Osona
Barcelona
Sant Julià de Vilatorta
Osona
Barcelona
Sant Martí d'Albars
Osona
Barcelona
Sant Martí de Centelles
Osona
Barcelona
Sant Pere de Torelló
Osona
Barcelona
Sant Quirze de Besora
Osona
Barcelona
Sant Sadurní d'Osormort
Osona
Barcelona
Sant Vicenç de Torelló
Osona
Barcelona
Santa Cecília de Voltregà
Osona
Barcelona
Santa Eugènia de Berga
Osona
Barcelona
Santa Eulàlia de Riuprimer
Osona
Barcelona
Seva
Osona
Barcelona
Sobremunt
Osona
Barcelona
Sora
Osona
Barcelona
Taradell
Osona
Barcelona
Tavèrnoles
Osona
Barcelona
Tavertet
Osona
Barcelona
Tona
Osona
Barcelona
Torelló
Osona
Barcelona
Vic
Osona
Barcelona
Vilanova de Sau
Osona
Barcelona
Espinelves
Osona
Girona
Vidrà
Osona
Girona
Viladrau
Osona
Girona
Castell de Mur
Pallars Jussà
Lleida
Conca de Dalt
Pallars Jussà
Lleida
Isona i Conca Dellà
Pallars Jussà
Lleida
La Pobla de Segur
Pallars Jussà
Lleida
La Torre de Capdella
Pallars Jussà
Lleida
Llimiana
Pallars Jussà
Lleida
Salàs de Pallars
Pallars Jussà
Lleida
Sant Esteve de la Sarga
Pallars Jussà
Lleida
Sarroca de Bellera
Pallars Jussà
Lleida
Tremp
Pallars Jussà
Lleida
Alins
Pallars Sobirà
Lleida
Alt Àneu
Pallars Sobirà
Lleida
Espot
Pallars Sobirà
Lleida
Esterri d'Àneu
Pallars Sobirà
Lleida
Esterri de Cardós
Pallars Sobirà
Lleida
Farrera
Pallars Sobirà
Lleida
La Guingueta d'Àneu
Pallars Sobirà
Lleida
Lladorre
Pallars Sobirà
Lleida
Llavorsí
Pallars Sobirà
Lleida
Rialp
Pallars Sobirà
Lleida
Soriguera
Pallars Sobirà
Lleida
Sort
Pallars Sobirà
Lleida
Banyoles
Pla de l'Estany
Girona
Camós
Pla de l'Estany
Girona
Consell Comarcal del Pla de l'Estany
Pla de l'Estany
Girona
Cornellà del Terri
Pla de l'Estany
Girona
Crespià
Pla de l'Estany
Girona
Esponellà
Pla de l'Estany
Girona
Fontcoberta
Pla de l'Estany
Girona
Palol de Revardit
Pla de l'Estany
Girona
Sant Miquel de Campmajor
Pla de l'Estany
Girona
Serinyà
Pla de l'Estany
Girona
Vilademuls
Pla de l'Estany
Girona
Barbens
Pla d'Urgell
Lleida
Bell-lloc d'Urgell
Pla d'Urgell
Lleida
Bellvís
Pla d'Urgell
Lleida
Castellnou de Seana
Pla d'Urgell
Lleida
El Palau d'Anglesola
Pla d'Urgell
Lleida
El Poal
Pla d'Urgell
Lleida
Fondarella
Pla d'Urgell
Lleida
Golmés
Pla d'Urgell
Lleida
Ivars d'Urgell
Pla d'Urgell
Lleida
Linyola
Pla d'Urgell
Lleida
Miralcamp
Pla d'Urgell
Lleida
Mollerussa
Pla d'Urgell
Lleida
Sidamon
Pla d'Urgell
Lleida
Torregrossa
Pla d'Urgell
Lleida
Vilanova de Bellpuig
Pla d'Urgell
Lleida
Vila-sana
Pla d'Urgell
Lleida
Bellmunt del Priorat
Priorat
Tarragona
Cabacés
Priorat
Tarragona
Capçanes
Priorat
Tarragona
Cornudella de Montsant
Priorat
Tarragona
El Masroig
Priorat
Tarragona
El Molar
Priorat
Tarragona
Els Guiamets
Priorat
Tarragona
Falset
Priorat
Tarragona
Gratallops
Priorat
Tarragona
La Bisbal de Falset
Priorat
Tarragona
La Figuera
Priorat
Tarragona
La Morera de Montsant
Priorat
Tarragona
La Torre de Fontaubella
Priorat
Tarragona
La Vilella Alta
Priorat
Tarragona
La Vilella Baixa
Priorat
Tarragona
Marça
Priorat
Tarragona
Margalef
Priorat
Tarragona
Poboleda
Priorat
Tarragona
Porrera
Priorat
Tarragona
Pradell de la Teixeta
Priorat
Tarragona
Ulldemolins
Priorat
Tarragona
Benissanet
Ribera d'Ebre
Tarragona
Flix
Ribera d'Ebre
Tarragona
Garcia
Ribera d'Ebre
Tarragona
Ginestar
Ribera d'Ebre
Tarragona
La Palma d'Ebre
Ribera d'Ebre
Tarragona
La Torre de l'Espanyol
Ribera d'Ebre
Tarragona
Miravet
Ribera d'Ebre
Tarragona
Móra d'Ebre
Ribera d'Ebre
Tarragona
Móra la Nova
Ribera d'Ebre
Tarragona
Rasquera
Ribera d'Ebre
Tarragona
Riba-roja d'Ebre
Ribera d'Ebre
Tarragona
Tivissa
Ribera d'Ebre
Tarragona
Vinebre
Ribera d'Ebre
Tarragona
Campdevànol
Ripollès
Girona
Campelles
Ripollès
Girona
Camprodon
Ripollès
Girona
Gombrèn
Ripollès
Girona
Les Llosses
Ripollès
Girona
Llanars
Ripollès
Girona
Molló
Ripollès
Girona
Ogassa
Ripollès
Girona
Pardines
Ripollès
Girona
Planoles
Ripollès
Girona
Queralbs
Ripollès
Girona
Ribes de Freser
Ripollès
Girona
Ripoll
Ripollès
Girona
Sant Joan de les Abadesses
Ripollès
Girona
Sant Pau de Segúries
Ripollès
Girona
Toses
Ripollès
Girona
Vallfogona de Ripollès
Ripollès
Girona
Vilallonga de Ter
Ripollès
Girona
Biosca
Segarra
Lleida
Cervera
Segarra
Lleida
Els Plans de Sió
Segarra
Lleida
Estaràs
Segarra
Lleida
Granyena de Segarra
Segarra
Lleida
Guissona
Segarra
Lleida
Ivorra
Segarra
Lleida
Les Oluges
Segarra
Lleida
Massoteres
Segarra
Lleida
Montoliu de Segarra
Segarra
Lleida
Montornès de Segarra
Segarra
Lleida
Ribera d'Ondara
Segarra
Lleida
Sanaüja
Segarra
Lleida
Sant Guim de Freixenet
Segarra
Lleida
Sant Guim de la Plana
Segarra
Lleida
Tarroja de Segarra
Segarra
Lleida
Torà
Segarra
Lleida
Torrefeta i Florejacs
Segarra
Lleida
Aitona
Segrià
Lleida
Albatàrrec
Segrià
Lleida
Alcanó
Segrià
Lleida
Alcarràs
Segrià
Lleida
Alcoletge
Segrià
Lleida
Alfés
Segrià
Lleida
Almacelles
Segrià
Lleida
Almatret
Segrià
Lleida
Almenar
Segrià
Lleida
Alpicat
Segrià
Lleida
Artesa de Lleida
Segrià
Lleida
Aspa
Segrià
Lleida
Benavent de Segrià
Segrià
Lleida
Corbins
Segrià
Lleida
Els Alamús
Segrià
Lleida
La Granja d'Escarp
Segrià
Lleida
La Portella
Segrià
Lleida
Llardecans
Segrià
Lleida
Maials
Segrià
Lleida
Montoliu de Lleida
Segrià
Lleida
Puigverd de Lleida
Segrià
Lleida
Rosselló
Segrià
Lleida
Seròs
Segrià
Lleida
Soses
Segrià
Lleida
Sudanell
Segrià
Lleida
Sunyer
Segrià
Lleida
Torrebesses
Segrià
Lleida
Torrefarrera
Segrià
Lleida
Vilanova de la Barca
Segrià
Lleida
Vilanova de Segrià
Segrià
Lleida
Fogars de la Selva
Selva
Barcelona
Amer
Selva
Girona
Anglès
Selva
Girona
Arbúcies
Selva
Girona
Caldes de Malavella
Selva
Girona
Hostalric
Selva
Girona
La Cellera de Ter
Selva
Girona
Massanes
Selva
Girona
Osor
Selva
Girona
Riells i Viabrea
Selva
Girona
Riudarenes
Selva
Girona
Riudellots de la Selva
Selva
Girona
Sant Feliu de Buixalleu
Selva
Girona
Sant Hilari Sacalm
Selva
Girona
Sant Julià del Llor i Bonmatí
Selva
Girona
Santa Coloma de Farners
Selva
Girona
Tossa de Mar
Selva
Girona
Vidreres
Selva
Girona
Vilobí d'Onyar
Selva
Girona
Castellar de la Ribera
Solsonès
Lleida
Clariana de Cardener
Solsonès
Lleida
Guixers
Solsonès
Lleida
La Coma i la Pedra
Solsonès
Lleida
Llobera
Solsonès
Lleida
Navès
Solsonès
Lleida
Odèn
Solsonès
Lleida
Olius
Solsonès
Lleida
Pinell de Solsonès
Solsonès
Lleida
Pinós
Solsonès
Lleida
Riner
Solsonès
Lleida
Sant Llorenç de Morunys
Solsonès
Lleida
Solsona
Solsonès
Lleida
Creixell
Tarragonès
Tarragona
El Morell
Tarragonès
Tarragona
Els Pallaresos
Tarragonès
Tarragona
La Nou de Gaià
Tarragonès
Tarragona
La Secuita
Tarragonès
Tarragona
Salomó
Tarragonès
Tarragona
Torredembarra
Tarragonès
Tarragona
Vilallonga del Camp
Tarragonès
Tarragona
Arnes
Terra Alta
Tarragona
Corbera d'Ebre
Terra Alta
Tarragona
Gandesa
Terra Alta
Tarragona
Horta de Sant Joan
Terra Alta
Tarragona
La Fatarella
Terra Alta
Tarragona
La Pobla de Massaluca
Terra Alta
Tarragona
Pinell de Brai
Terra Alta
Tarragona
Prat de Comte
Terra Alta
Tarragona
Agramunt
Urgell
Lleida
Anglesola
Urgell
Lleida
Bellpuig
Urgell
Lleida
Castellserà
Urgell
Lleida
Ciutadilla
Urgell
Lleida
Els Omells de na Gaia
Urgell
Lleida
Guimerà
Urgell
Lleida
La Fuliola
Urgell
Lleida
Maldà
Urgell
Lleida
Nalec
Urgell
Lleida
Ossó de Sió
Urgell
Lleida
Preixana
Urgell
Lleida
Puigverd d'Agramunt
Urgell
Lleida
Sant Martí de Riucorb
Urgell
Lleida
Tàrrega
Urgell
Lleida
Tornabous
Urgell
Lleida
Verdú
Urgell
Lleida
Canejan
Val d'Aran
Lleida
Vilamòs
Val d'Aran
Lleida
Cerdanyola del Vallès
Vallès Occidental
Barcelona
Matadepera
Vallès Occidental
Barcelona
Rellinars
Vallès Occidental
Barcelona
Sant Cugat del Vallès
Vallès Occidental
Barcelona
Sant Llorenç Savall
Vallès Occidental
Barcelona
Sant Quirze del Vallès
Vallès Occidental
Barcelona
Ullastrell
Vallès Occidental
Barcelona
Vacarisses
Vallès Occidental
Barcelona
Viladecavalls
Vallès Occidental
Barcelona
Aiguafreda
Vallès Oriental
Barcelona
Bigues i Riells
Vallès Oriental
Barcelona
Caldes de Montbui
Vallès Oriental
Barcelona
Campins
Vallès Oriental
Barcelona
Cànoves i Samalús
Vallès Oriental
Barcelona
Cardedeu
Vallès Oriental
Barcelona
Fogars de Montclús
Vallès Oriental
Barcelona
Gualba
Vallès Oriental
Barcelona
La Garriga
Vallès Oriental
Barcelona
L'Ametlla del Vallès
Vallès Oriental
Barcelona
Les Franqueses del Vallès
Vallès Oriental
Barcelona
Lliçà de Vall
Vallès Oriental
Barcelona
Llinars del Vallès
Vallès Oriental
Barcelona
Martorelles
Vallès Oriental
Barcelona
Sant Antoni de Vilamajor
Vallès Oriental
Barcelona
Sant Celoni
Vallès Oriental
Barcelona
Sant Esteve de Palautordera
Vallès Oriental
Barcelona
Sant Feliu de Codines
Vallès Oriental
Barcelona
Sant Pere de Vilamajor
Vallès Oriental
Barcelona
Santa Eulàlia de Ronçana
Vallès Oriental
Barcelona
Santa Maria de Palautordera
Vallès Oriental
Barcelona
Tagamanent
Vallès Oriental
Barcelona
Vallgorguina
Vallès Oriental
Barcelona
Vallromanes
Vallès Oriental
Barcelona
Vilalba Sasserra
Vallès Oriental
Barcelona
Vilanova del Vallès
Vallès Oriental
Barcelona
 
ANNEX 4. Operación Copérnico.
L’operació Copèrnic —se li atribueix aquest nom perquè “se trataba de dar un giro copernicano a la situación en Cataluña” segons el ministre Zoido— comença a mitjans de setembre de 2017, amb el desplegament d’uns 4.500 agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional (CNP) a Catalunya —xifra que va arribar als 6.000 entre el 30 de setembre i el 2 d’octubre— amb l’objectiu d’impedir la celebració del referèndum de l’1 d’octubre.
Malgrat que en un primer moment el desplegament havia de finalitzar el 5 d’octubre, el Ministeri de l’Interior va aplaçar diverses vegades la data de tornada dels agents desplegats. No va ser fins després de la celebració de les eleccions catalanes del 21 de desembre, que els policies i guàrdies civils no van abandonar Catalunya i van tornar a les seves respectives destinacions.
En l’operació Copèrnic, el Ministeri de l’Interior va desplegar aproximadament unes 4.500 persones, un contingent que durant tres dies concrets —30 de setembre, 1 i 2 d’octubre— va arribar a ser de 6.000 efectius entre Policia Nacional (CNP) i Guàrdia Civil. En paraules de l’exministre Zoido, la xifra de mossos d’Esquadra que van participar en el dispositiu va ser de 7.850 (durant la seva compareixença al Senat, el ministre Zoido acusa en diverses ocasions els Mossos d’”inacció” i posa en qüestió la decisió dels comandaments del cos de policia català de destinar-hi només 7.850 agents).
La presència d’aquests efectius va suposar un cost aproximat de 87 milions d’euros entre allotjament, manutenció, desplaçaments, dietes i productivitats.
Els efectius desplaçats es van allotjar en tres classes diferents d’allotjaments: hotels, instal·lacions militars, i vaixells contractats i atracats als ports de Barcelona i Tarragona.
El dispositiu policial de l’1 d’Octubre va estar coordinat pel director del gabinet de coordinació i estudi del Ministeri de l’Interior, Diego Pérez de los Cobos. 

 
ANNEX 5. Documentació de consulta
-Informe del Síndic. La vulneració de drets fonamentals i llibertats públiques en ocasió de la reacció penal a l'1-O i l'aplicació de l'article 155 CE. Maig 2018.
-Informe del Síndic. Síntesi de les actuacions del Síndic al voltant de l'1-O. Novembre 2017. (http://www.sindic.cat/site/unitFiles/4819/Informe%20sintesi%201octubre_catala.pdf )
-Catalanofòbia: un boc expiatori. Anàlisi del discurs catalanòfob als mitjans i a les xarxes socials. Mèdia.cat-Observatori crític dels mitjans.
-1-O. Llibertat d’informació a la corda fluixa. Restriccions als periodistes, als mitjans de comunicació i a la ciutadania en el context del referèndum d’autodeterminació de Catalunya de l’1 d’octubre de 2017. Mèdia.cat-Observatori crític dels mitjans.
-Violación de derechos civiles y políticos: Cataluña. Septiembre y Octubre de 2017. Elaborat per Jordi Palou-Loverdos. Impulsat per Irídia (Centre per la Defensa dels Drets Humans); NOVACT (International Institute for Nonviolent Action); l?Institut de Drets Humans de Catalunya; laFede.CAT; i el Grup de Periodistes Ramon Barnils, en el marc de Som Defensores. Presentnat al Parlament Europeu per iniciativa del grup parlamentari de Els Verds (The Greens/European Free Aliance) acull avui a Brussel·les la presentació de l’«Informe de violació de drets civils i polítics a Catalunya. Setembre i octubre 2017».
-Denúncia del Col·lectiu Praga de juristes davant el Comissari de Drets Humans del Consell d’Europa, signada per més de 650 juristes.
-Sense Ficció TV3. Documental 1-O –emès el 9 de gener de 2018-. https://vimeo.com/250426299
-Sense Ficció TV3. Documental 20-S –emès el 28 de juny de 2018-. Disponible en diferents idiomes al canal de Youtube de l’empresa Mediapro. https://youtu.be/LVKbl4_ufYU
-Informació Departaments Generalitat de Catalunya
-Informació hemeroteca mitjans de comunicació
 
 
 
 
 


[1] Especialment destacable són els Informes del Síndic (Síntesi de les actuacions del Síndic al voltant de l'1-O. Novembre 2017 i el posterior La vulneració de drets fonamentals i llibertats públiques en ocasió de la reacció penal a l'1-O i l'aplicació de l'article 155 CE. Maig 2018) així com també l’informe Violación de derechos Civiles y políticos: Cataluña. Septiembre y Octubre de 2017 impulsat per Irídia (Centre per la Defensa dels Drets Humans); NOVACT (International Institute for Nonviolent Action); l’Institut de Drets Humans de Catalunya; laFede.CAT; i el Grup de Periodistes Ramon Barnils, en el marc de Som Defensores, i l’autor del qual és Jordi Palou-Loverdos.
[2] Font: Gabinet Jurídic de la Generalitat de Catalunya
[3] Font: Gabinet Jurídic de la Generalitat de Catalunya
[4] Font: AMI i ACM

1  

Fitxers adjunts

Informe pdf

Informe pdf
PDF | 1207

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia