Treball, Afers Socials i Famílies i Ferrocarrils de la Generalitat han presentat una campanya contra l’LGBTIfòbia amb motiu del 4t aniversari de l’aprovació de la Llei 11/2014 per a garantir els drets LGBTI i per erradicar l'LGBTIfòbia
lgbtifobia
Treball, Afers Socials i Famílies ha destinat més d’1,5M€ a impulsar polítiques públiques per prevenir la discriminació LGBTI des de l’aprovació de la Llei 11/2014. Els dos últims anys, el Departament ha augmentat un 80% el pressupost adreçat a aquestes actuacions. Així ho ha explicat la directora general d’Igualtat, Mireia Mata, durant la presentació de la campanya contra la LGBTIfòbia que el Treball, Afers Socials i Famílies portarà a terme conjuntament amb Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) els propers mesos.
 
La directora general d’Igualtat i el president de FGC, Ricard Font, han presentat  aquest matí un comboi vinilat per a donar a conèixer a la població la diversitat d’orientació sexual, d’identitat de gènere i promoure la denúncia de fets LGBTIfòbics. Aquest tren recorrerà la línia Barcelona-Vallès els propers 9 mesos. El Departament i els FGC han endegat aquesta iniciativa amb motiu del quart aniversari de la Llei 11/2014 per a garantir els drets LGBTI i per erradicar l'LGBTIfòbia. A banda d’aquest comboi, les estacions de FGC emetran un espot que mostra com dur a terme denúncies per discriminació per orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere. El vídeo també es pot veure a més de 380 centres d’assistència de salut, a 16 sales de cinema de la ciutat de Barcelona, a les seus dels departaments de la Generalitat i s’ha ofert als ens locals del país per fer-ne difusió.
 
En el decurs de la seva intervenció, Mireia Mata ha remarcat la importància de “posar a l’abast de la ciutadania eines per denunciar actituds que vulneren els drets de les persones LGBTI”. Segons la directora,  “denunciar serveix per resoldre situacions discriminatòries concretes, però alhora també permet orientar-nos cap a la prevenció per evitar que es repeteixin”.
 
“Catalunya disposa d’un marc normatiu pioner que hem de fer valer”, ha recordat Mata, “i cal que tots ens en fem corresponsables, perquè la nostra societat no pot ni vol admetre actituds discriminatòries. Hem de fer visible, també en l’espai públic, que a Catalunya no tolerem la vulneració de drets fonamentals”. Mata ha detallat que les denúncies per fets LGBTIfòbics rebudes a la Direcció General d’Igualtat, unes 200 des de l’aprovació de la llei, poden seguir la via penal, la via laboral o la via administrativa. En aquest sentit, ha recordat que davant una situació de discriminació per motiu d’orientació sexual, d’identitat o expressió de gènere es pot denunciar per telèfon (112, 012), per Internet (lgbti.gencat.cat) o a qualsevol punt de la XARXA de Serveis d’Atenció Integral LGBTI de Catalunya repartits per tot el territori.
 
D’altra banda, el president de FGC ha destacat que “forma part de la vocació inequívoca de FGC participar en qualsevol iniciativa a favor dels drets civils i els drets humans individuals, més en uns moments en què el poble de Catalunya està reivindicant els seus drets civils col·lectius i les seves llibertats públiques. En aquest sentit, FGC posa els seus instruments per poder fer promoció de la necessitat de denunciar  qualsevol tipus de discriminació o vexació per raó d’orientació sexual. Ho fem amb la nostra millor eina, que són els nostres trens puntuals, amb les nostres estacions, i ens posem a disposició del Departament per participar en altres iniciatives com aquesta”.
 

 
 
Quatre anys de la Llei per garantir els drets de les persones LGBTI
 
Des de l’aprovació de la Llei 11/2014, Treball, Afers Socials i Famílies, en col·laboració amb altres departaments de la Generalitat, el món local i el teixit d’entitats LGBTI, ha impulsat diverses actuacions:
 
  • Creació de la primera xarxa europea de Serveis d’Atenció Integral (SAIS) territorials i locals de persones LGBTI . En només dos anys s’han posat en funcionament 50 SAIS, una xifra que suposa el 50% de la xarxa prevista.
  • El Departament ha subscrit 50 acords de col·laboració amb els ens municipals (municipis de més de 20.000 habitants i consells comarcals)per desplegar polítiques públiques LGBTI.
  • Més de 30 ens locals han elaborat el Pla de polítiques públiques LGBTI i han fet la diagnosi.
  • Més de 10.000 funcionaris de l’administració de la Generalitat de Catalunya i de les administracions locals han rebut formació en polítiques públiques per prevenir la discriminació LGBTI.
  • La Direcció General d’Igualtat en col·laboració amb diversos departaments de la Generalitat ha endegat més de 200 accions per prevenir la LGBTIfòbia i atendre les persones que necessitin acompanyament i suport. En aquest sentit, també s’han signat 7 convenis i 15 protocols interdepartamentals per desplegar la llei 11/2014.
  • S’han expedit més de 500 targetes sanitàries amb el nom sentit de persones trans*, ateses als SAIS.
  • La Direcció General d’Igualtat ha atès més de 1.000 incidències de persones LGBTI en relació a la salut, l’educació, el mercat laboral i serveis socials.

1  

Imatges

La directora general d'Igualtat i el president de FGC

La directora general d'Igualtat i el president de FGC 532