Direcció General de Comunicació

LGTBI

El Govern reforça el Consell consultiu en defensa de les persones LGBTI

S'aprova el decret del Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals, que substituirà l'anterior Consell

query_builder   9 octubre 2018 15:13

event_note Nota de premsa

El Govern reforça el Consell consultiu en defensa de les persones LGBTI

S'aprova el decret del Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals, que substituirà l'anterior Consell


El Govern ha aprovat el decret que impulsa el nou Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals (LGBTI). Aquest Consell reforçarà i millorarà el Consell consultiu ja existent i permetrà continuar avançant en la defensa i les polítiques adreçades a les persones LGBTI. Mitjançant aquest decret també es renova el compromís amb les entitats de la societat civil que treballen en aquest àmbit.
 
El nou Consell dona compliment a la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, i substitueix el Consell Nacional de lesbianes, gais i homes i dones bisexuals i transsexuals, creat amb anterioritat a l’aprovació de la Llei.
 
Cal recordar que el primer Consell va néixer l’any 2007 i estava format per 29 entitats. Actualment en formen part gairebé una quarantena d’entitats. En el reglament del nou Consell també hi han participat les entitats del col·lectiu.
 
La nova denominació vol ser més inclusiva i, per això, s’ha inclòs el terme transgènere per referir-se a la transsexualitat, entenent com a tal les persones que se senten del sexe contrari al que se'ls ha atribuït en néixer segons les seves característiques biològiques i les persones que no s'identifiquen exactament ni amb un home ni amb una dona segons la concepció tradicional dels gèneres, amb independència que hagin reassignat o no el seu sexe amb mètodes hormonals o procediments quirúrgics. En el mateix sentit, i atesa la diversitat de la composició del Consell, es vol donar visibilitat al terme lesbofòbia, inclòs en l’accepció genèrica d’homofòbia del títol de la Llei, ja que la discriminació i violència exercida contra les lesbianes té causes diferenciades originades en la discriminació sexual bàsica que pateixen pel fet de ser dones. La misogínia i la discriminació patida per les lesbianes pot tenir efectes dins i fora del mateix col·lectiu, i és per això que cal fer-ne un esment diferenciat, ja que a vegades requereix abordatges específics.
 
El Consell, que serà presidit pel conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, és un òrgan amb caràcter participatiu i amb possibilitat de deliberar sobre tots els temes que afectin les persones LGBTI, per tal de proposar solucions i millores, i contribuir així a fer efectius els seus drets.
 
El nou ens millorarà la col·laboració i interacció entre entitats, la ciutadania i l’Administració pública, a fi d’avançar per fer efectius els drets de les persones LGBTI. Així mateix, amb la finalitat d’obtenir un funcionament més operatiu i àgil del Consell, també es crearà la Comissió de Coordinació com a òrgan amb caràcter més tècnic de coordinació.
 
En el Consell hi tindran representació les associacions que treballen a favor dels drets de les persones LGBTI, així com les persones i professionals que han destacat per la seva tasca i expertesa en aquest àmbit. Estarà integrat per: la Presidència, les vicepresidències, el Ple, la Comissió de Coordinació i els grups de treball.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia