• És un augment d’un 28% respecte el 2016 i s’ha materialitzat principalment arran de l’impuls que ha donat el Departament de Salut al desplegament del model d’atenció comunitària
  • Avui és el Dia Mundial de la Salut Mental que vol sensibilitzar sobre els problemes de salut mental, lluitar contra la seva estigmatització i impulsar iniciatives que en millorin l'atenció, la recuperació dels afectats a la seva inserció social i laboral i la defensa dels seus drets
El Departament de Salut ha contractat, fins al juliol de 2018, més de 1.100 nous professionals especialistes en salut mental principalment arran de l’impuls del model d’atenció comunitària, en la línia de les polítiques internacionals. La xifra implica un augment de professionals d’un 28% respecte el juliol de 2016.
 
Les noves incorporacions inclouen, majoritàriament, psicòlegs clínics; psiquiatres i infermeres especialistes en salut mental; treballadors socials; educadors socials, i terapeutes ocupacionals, principalment en els serveis comunitaris de tot Catalunya.
 
A més, d’entre els 1.100 nous professionals, 244 s’han destinat a l’atenció a la salut mental d’infants i joves. Tot plegat, amb  l’objectiu de millorar l’estat de salut de la població en general, prioritzar la promoció i prevenció en salut mental, la lluita contra l’estigma, afavorir la recuperació i promoure l’autonomia i l’apoderament de les persones afectades i de les famílies.
 
A Catalunya, els trastorns mentals es troben entre les primeres malalties cròniques que declara patir la població i que afecten greument la seva qualitat de vida. Segons l’Enquesta de salut de Catalunya, l’ESCA 2017, el 6,2% de la població major de 14 anys presenta risc de patir ansietat o depressió. A més, s’observen diferències rellevants per classe social i gènere. Així, les persones de classe baixa tenen major probabilitat de patir ansietat o depressió, especialment les dones. En la població d’entre 4 a 14 anys, el 5,1% té probabilitat de patir un problema de salut mental.
 
Els informes de l’Observatori sobre els Efectes de la Crisi en la Salut de la Població mostren com l’empitjorament dels indicadors socials i econòmics tenen un efecte negatiu en la salut de la població, especialment sobre la salut mental dels col·lectius més vulnerables. I entre altres aspectes, aquest informe conclou que la mortalitat per suïcidi entre els homes és molt més elevada en rendes inferiors o que la utilització de recursos ambulatoris i hospitalaris i el consum de psicofàrmacs augmenta en els grups de població amb condicions socioeconòmiques més desfavorables.
 
Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada quatre persones tindrà algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida.
 
El nou model d’atenció a la salut mental i addicions
L’atenció a la salut mental i les addicions són una prioritat per al Departament de Salut, i així es recull a les Estratègies de salut mental i addiccions 2017-2020. Aquesta estratègia va acompanyada de l’increment pressupostari més gran de la història en l’àrea de salut mental, amb una inversió addicional de 70 milions l’any 2017, a banda dels 2,6 M€ del Pla estratègic de recerca i innovació en salut per a projectes de recerca en salut mental.
 
Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, que té per objectiu sensibilitzar sobre els trastorns mentals, lluitar contra la seva estigmatització i impulsar iniciatives que en millorin l'atenció, el Departament referma les seves  estratègies en salut mental i addicions per a millorar l’atenció als afectats i a les seves famílies.