Direcció General de Comunicació

govern

El Govern fa balanç de la campanya d'incendis 2018

query_builder   16 octubre 2018 14:39

event_note Nota de premsa

El Govern fa balanç de la campanya d'incendis 2018

·         Ha estat una campanya forestal excepcional pel bon comportament de la meteorologia, la millor dels darrers 15 anys
 
·         Els Bombers de la Generalitat van treballar, durant el període de campanya forestal, en 1.761 serveis de vegetació
 
·         L’activitat dels Bombers va anar més enllà dels focs de vegetació: durant el període de campanya han treballat en més de 18.000 serveis urgents
 
El Govern ha fet balanç de la campanya d’incendis 2018. La campanya forestal d’enguany ha estat la millor campanya d’incendis dels últims quinze anys, que ha tancat amb 115,72 hectàrees forestals cremades, segons dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Tot i això, la Generalitat fa una crida a no abaixar la guàrdia i continuar amatents al risc d’incendi forestal.
 
Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, aquest passat estiu es pot qualificar de càlid a la major part de Catalunya. Només va haver-hi algunes excepcions al Pirineu i Prepirineu, on la temperatura mitjana va resultar propera a la mitjana climàtica. A més, la precipitació va presentar una distribució ben contrastada, amb àrees plujoses i àrees seques, a diferència dels darrers dos estius, quan gairebé tot el territori va tenir dèficit de precipitació. Així mateix, les precipitacions continuades des de la primavera van ser un coixí important per evitar l’inici i la propagació dels incendis.
 
Tot i l’excepcionalitat de la campanya pel que fa a la meteorologia, durant el període de campanya forestal, els Bombers de la Generalitat van treballar en 1.761 incendis de vegetació (un 60% menys que l’any passat, quan se’n van atendre 2.819).

govern
govern

 
Així, les bones condicions meteorològiques, les accions dutes a terme en l’àmbit de la prevenció operativa, i la tàctica i la gestió dels incendis forestals dels Bombers de la Generalitat han sumat perquè la valoració de la Campanya Forestal sigui positiva.
 
Aquesta xifra posa en valor la gran importància de la tàctica i l’estratègia de gestió dels incendis forestals emprades pel Cos.
 
Tot i això, durant la Campanya Forestal els Bombers de la Generalitat han donat resposta, també, a altres serveis urgents com rescats i recerques, accidents de trànsit, assistències tècniques, etc. El total d’actuacions dutes a terme durant aquesta campanya d’estiu ha estat de 18.372 serveis urgents (davant els 18.099 de l’any passat).
 
 
Anàlisi dels incendis més destacats de la campanya forestal
 
Pel que fa als incendis forestals més importants d’aquest passat estiu, els Bombers en destaquen l’incendi de Tivissa, el 26 de juliol, quan les principals dificultats tàctiques amb què es van trobar els efectius van ser els contravents i l’alt nombre de zones inaccessibles durant la primera mitja hora de l’incendi, així com el fet que, en un primer moment, el foc generés focus secundaris puntuals a 30 metres i massius a 10 metres. La  presència de camps agrícoles recuperats amb les ajudes dels gestors forestals de la zona va permetre confinar la propagació dels focus secundaris.
 
En la mateixa línia, el 7 d’agost, a Cabra del Camp, els Bombers van trobar-se amb un incendi d’interfase urbana que aconsellava el confinament d’una urbanització propera. La gestió forestal prèvia d’una franja perimetral va esdevenir un element clau que va facilitar la tasca d’extinció.
 
Finalment, el foc forestal de Roses, el 19 d’agost, va ser especialment complicat en tractar-se d’un incendi amb quatre punts d’ignició simultanis que va dificultar les tasques d’extinció, i, per extensió, la seguretat dels efectius que hi intervenien. Cal destacar la proximitat d’urbanitzacions, que es van haver de confinar, i l’afectació a la població pel tall de carreteres. Tot plegat va implicar la presa de decisions tàctiques basades en la priorització.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia