Drets Socials

Conferència RGC

Conseller El Homrani: "Afrontem el desplegament de la RGC amb el convenciment que ha de ser una eina més per la millora de la qualitat del treball a Catalunya"

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies fa una conferència a la Delegació del Govern davant la UE per exposar el model català de la Renda Garantida de Ciutadania

query_builder   16 octubre 2018 17:16

event_note Nota de premsa

Conseller El Homrani: "Afrontem el desplegament de la RGC amb el convenciment que ha de ser una eina més per la millora de la qualitat del treball a Catalunya"

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies fa una conferència a la Delegació del Govern davant la UE per exposar el model català de la Renda Garantida de Ciutadania


Conferència RGC
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha exposat el model català d’implementació de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) en una conferència organitzada per la Delegació del Govern davant de la UE. A l’acte, en què  també hi ha intervingut l’acadèmic i economista polític belga Philippe Van Parijs, el conseller ha destacat la capacitat de la RGC d’empoderar i activar les persones en situació de vulnerabilitat i ha alertat dels riscos que planteja la precarització del mercat laboral a Europa.
 
En el marc de la trobada, El Hormani ha posat en valor el nou dret social que suposa l’RGC, “es tracta d’una renda orientada a empoderar, inserir laboralment i combatre les desigualtats, que a dia d’avui beneficia més de 113.000 persones a Catalunya”. Segons el conseller, “després d’un any d’implementació l’RGC està demostrant ser una eina amb una bona capacitat d’activació”. En aquest sentit, ha remarcat que del conjunt de perceptors de l’RGC, més de 15.000 persones estan seguint un programa específic de formació i d’acompanyament al món laboral i més de 2.500 han trobat feina durant el darrer any.
 
De la seva banda, el professor Van Parijs ha assegurat que “la Renda Garantida de Ciutadania catalana és un gran pas endavant en relació al model de rendes mínimes que hi havia hagut fins ara.” En la seva intervenció, Van Parijs ha destacat que el imports marcats per la llei de la RGC, tant en l’inici de la seva aplicació com en la seva transitorietat, responen al nivell de vida de les rendes plantejades en l’àmbit europeu, que són equilibrades i permeten la sostenibilitat i que són una garantia d’ingressos per a les famílies amb més dificultats.
 
“Un dels punts clau és que, a més d’adreçar-se a persones en situació d’atur de llarga durada, l’RGC atén també i especialment a un col·lectiu que ni tan sols apareix a les dades d’atur, persones que no estaven cercant feina, excloses del mercat laboral, famílies en situació de vulnerabilitat greu a qui només podem arribar mitjançant una renda d’inserció com aquesta”, ha destacat El Homrani. El conseller ha recordat que l’RGC es troba en ple procés de desplegament, fins 2020. És per això que el govern de la Generalitat preveu que a mesura que n’avanci la implementació s’atendran més persones i, per tant, s’incrementaran també els nivells d’inserció i d’ocupació.
 
El conseller ha vinculat l’èxit de l’RGC com a eina per a combatre les desigualtats amb la necessària millora de qualitat de l’ocupació. “Europa viu un context laboral i social complex. En les darreres dècades les rendes del treball han anat perdent pes en el conjunt de l’economia, un fet que ha generat nous problemes socials i noves formes de pobresa i d’exclusió”, ha alertat. En aquest sentit, ha recordat que a Catalunya, “la legislació espanyola i les reformes laborals de 2010 i 2012 han promogut la creació d’ocupació temporal i de baixa qualitat. Cal que enfortim i millorem un mercat laboral debilitat. Des del Govern català afrontem aquest repte amb la dificultat afegida de no disposar de les eines pròpies d’un estat. Ho fem amb el convenciment que hem de ser capaços d’assegurar una feina digna que garanteixi el benestar de les famílies, que hem d’invertir esforços en la inserció i que la RGC ha de ser una eina més per a la millora de la qualitat del treball.”
 
 
La Renda Garantida de Ciutadania, un dret social
 
Aprovada el juliol de 2017 pel Parlament de Catalunya –i nascuda d’una Iniciativa Legislativa Popular-  l’RGC assegura els ingressos mínims de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat, alhora que desenvolupa el seu apoderament i promoció cap al món laboral. No es tracta només d’una prestació, ni d’una renda bàsica per a tothom, s’adreça a les persones que no tenen prou ingressos i les acompanya per a restaurar el seu projecte de vida.
 
La Renda Garantida de Ciutadania es va començar a aplicar el 15 de setembre de l’any passat amb un 85% de la prestació i, des del 15 de setembre d’enguany, amb un 91% (609€/mes). La implementació es durà a terme fins a l’abril de 2020, quan tots els beneficiaris ja cobraran el 100%.
 
Actualment els imports, segons membres de la unitat familiar se situen en:
 
 
set 2018 – set 2019
 
(91% IRSC)
1 membre
609€
2 membres
896€
3 membres
969€
4 membres
1.042€
5 membres
1.122€
 
 
L’RGC consta de dues prestacions econòmiques: Una prestació garantida, no condicionada, subjecta als requisits que estableix la llei, i una prestació complementària d'activació i inserció, condicionada al compromís d’un pla d'inclusió social o d'inserció laboral, que té la finalitat de superar les condicions que han dut a necessitar la prestació.
 
Després d’un any d’implementació un total de 26.958 famílies, corresponents a uns 68.350 beneficiaris, reben l’RGC.
 
Així mateix, les persones que perceben pensions, prestacions i ajuts estatals, disposen d’una prestació complementària que permet equiparar els imports als de l’RGC, amb l’objectiu d’assegurar els ingressos mínims. Més de 45.000 pensionistes i beneficiaris de prestacions estatals amb rendes més baixes reben aquest complement.
 
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies destina enguany 309M€ a l’RGC i als complements, una xifra que suposa un increment de 81M€ respecte l’import destinat l’any 2016 a la Renda Mínima d’Inserció.

1  

Imatges

Imatge de la conferència

Imatge de la conferència 213

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia