• L’any 2017 es van diagnosticar a Catalunya 4.516 casos; la mortalitat per aquest tumor disminueix un 2,6% cada any
_
El càncer de mama, en les dones, és el més freqüent arreu del món. S’estima que per l’any 2018 es diagnosticaran 2.088.849 dones amb càncer de mama (11,5% de tots els càncers). Així mateix, també és el tumor més freqüent en dones pel que fa a la mortalitat.

L’any 2017 es van diagnosticar a Catalunya 4.516 casos de càncer de mama. És el tumor més freqüent en les dones, ja que representa el 28% de tots els tumors malignes. D'aquests, un 22,6% van ser diagnosticats en dones majors de 74 anys. S’estima que a l’any 2025 es diagnosticaran uns 4.877, dels quals un 23,7% seran dones majors de 74 anys. Aquest augment dels casos en dones de més edat s’explica, majoritàriament, per l'augment a la població de dones de més de 74 anys.
 
La supervivència als 5 anys de les dones diagnosticades de càncer de mama és del 86,5% en el darrer període analitzat a Catalunya. Una supervivència similar a la dels països europeus amb millor supervivència.
 
Una mortalitat que segueix baixant
Malgrat aquestes bones xifres de supervivència, el càncer de mama va causar la mort a 979 dones l’any 2017 (982 a l’any 2016). És important remarcar, però, que la mortalitat per aquest tumor disminueix un 2,6% cada any com a conseqüència de dos factors: les millores en els tractaments i en l'organització de l'atenció sanitària, i la  participació al programa de detecció precoç d'aquest tumor, implantat a Catalunya des de fa anys.
 
En aquest sentit, durant l'any 2017 es van convidar més de 420.000 dones al Programa de detecció precoç; com en els darrers anys, un 66% hi va participar, el que va permetre detectar més de 1.200 tumors, bona part dels quals en fases inicials, quan la probabilitat de curació és superior.
 
A més d'aquests dos factors -la detecció precoç i les millores en els tractaments-, el Departament de Salut ofereix a les dones el Circuit de diagnòstic ràpid que facilita, davant la sospita d'un càncer de mama,  un diagnòstic i un inici de tractament ràpids, sempre respectant els temps necessaris per a les proves diagnòstiques cada vegada més complexes. També, a les Unitats de consell genètic s'atén a les dones i famílies amb un risc més alt de patir aquest tumor per oferir-les el seguiment més adequat al seu risc.
 
Mesures fonamentals per a prevenir-lo
La prevenció és un altre element bàsic per reduir l’impacte del càncer. Malgrat que no es coneixen les causes exactes del càncer de mama, el Codi Europeu contra el càncer (http://cancer.gencat.cat/ca/ciutadans/prevencio/codi_europeu/index.html) recull un seguit de recomanacions per disminuir el risc de tenir un càncer de mama: mantenir un pes saludable i evitar la obesitat -especialment després de la menopausa-, practicar activitat física regularment, reduir el consum d'alcohol i practicar la lactància materna.
 
De fet, atesa la bona supervivència general d'aquest tumor, s'ha demostrat el benefici de mantenir un pes saludable i de practicar activitat física regularment fins i tot després d'haver-ne patit un.