• El conseller de Territori i Sostenibilitat destaca que gràcies a aquest acord es podrà recuperar “una qüestió de vital importància per a nosaltres: el reallotjament obligatori dels grans tenidors cap a les famílies que estan en risc de ser desnonades”
  • Calvet avança que, quan l’Estat retiri els recursos, la Generalitat també tindrà capacitat per actuar en dos fronts més: la mediació i l’expropiació temporal dels habitatges de grans tenidors que faci més de dos anys que estan buits
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha confirmat aquesta tarda un acord amb l’Estat perquè retiri els recursos a dues lleis de l’habitatge catalanes. Concretament la 24/2015, de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, i la 4/2016, de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial. “Ambdues lleis estaven recorregudes pel Govern del PP i teníem el compromís de l’actual Govern del PSOE de retirar els recursos i fer-les plenament operatives”, ha manifestat. “Aquest conjunt de competències que recuperem ens permetran actuar de manera immediata i efectiva per disposar de millors instruments en política d’habitatge i actuar en situacions de risc d’exclusió social”, ha dit.
 
Calvet ha detallat que al llarg de les properes setmanes, “segurament la primera quinzena de novembre, hi haurà un acord formal de la subcomissió bilateral, que es publicarà tant al Butlletí Oficial de l’Estat com al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, i s’elevarà al consell de Ministres perquè aprovi el desistiment dels recurs de l’Estat”, ha exposat.
 
Això permetrà, d’una banda, recuperar la mediació entre els grans tenidors i les famílies afectades per processos de desnonament. “Una mediació que és voluntària i que podrem desplegar amb tota la seva capacitat”, ha manifestat Calvet.
 
Un segon aspecte, que Calvet ha titllat de molt important per a la Generalitat, és el reallotjament obligatori dels grans tenidors cap a les famílies que estan en risc de ser desnonades. “Aquest reallotjament té un escull, que és el preu, però en tot cas l’acord a què hem arribat és desenvolupar, mitjançant normativa, de quin ha de ser el lloguer social. Nosaltres considerem que s’ha de referir als mòduls de la protecció oficial i a la situació economicofinancera de les persones o famílies directament afectades”, ha dit.
 
I el tercer, “la capacitat per expropiar temporalment els habitatges de grans tenidors que faci més de dos anys que estan buits”, ha explicat el conseller. “En cap cas estem parlant d’habitatges privats sinó, insisteixo, de grans tenidors”, ha puntualitzat.
 
L’acord, però, no és total perquè l'Estat manté encara recurs sobre tres articles. El titular de Territori i Sostenibilitat ha lamentat “que no sigui una retirada de recurs total, com era el compromís de l’Estat, però en tot cas hem primat tenir capacitat d’actuar en tres fronts que considerem molt importants”.
 
En aquest sentit, Calvet ha estat molt clar: “No tocarem ni una coma de les nostres lleis, i més quan una ha estat fruït d’una Iniciativa Legislativa Popular que s’ha votat per unanimitat al Parlament de Catalunya”. Per tant, “esperarem a què el Tribunal Constitucional ens doni la raó”. “No es tracta d’una qüestió de sobirania sinó de justícia social”, ha afegit.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 97