Volem que el principal instrument europeu dedicat al creixement i l’ocupació tingui en compte els interessos dels catalans” explica la delegada del Govern davant la Unió Europea, Meritxell Serret. La Delegació del Govern davant la UE ha treballat les darreres setmanes amb els departaments de la Generalitat i els eurodiputats catalans perquè les negociacions que actualment hi ha al Parlament Europeu tinguin en compte la posició del Govern.
El conseller Maragall i la delegada Serret, amb el president del Comitè 
de les Regions després de signar el document #CohesionAlliance.
El conseller Maragall i la delegada Serret, amb el president del Comitè de les Regions després de signar el document #CohesionAlliance.
Hem enviat als eurodiputats catalans propostes d’esmenes per als nous reglaments amb l’objectiu d’assegurar l’equilibri territorial i la cohesió social, és a dir, perquè la futura política de Cohesió contribueixi a disminuir les desigualtats econòmiques i socials d’acord amb la realitat del país” detalla Serret.

Les esmenes plantejades han estat elaborades conjuntament amb el departaments de la Vicepresidència, Economia i Hisenda i el de Treball, Afers Socials i Famílies. El Govern vol incidir en el futur de la política de Cohesió que representa al voltant del 30% del total del pressupost de la UE, ara que el Parlament Europeu està discutint com ha de ser el nou marc financer plurianual de la UE per als anys 2021-2027.

Durant el període 2014-2020 Catalunya ha rebut gairebé 2.500 milions d’euros, sobretot del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i el Fons Social Europeu (FSE). És cabdal poder comptar amb aquests recursos durant el pròxim període, de manera adaptada a les especificitats de la nostra societat i territori, per seguir treballant per reduir desigualtats a Catalunya i invertir en activitats de valor afegit per al creixement econòmic”, valora la delegada.

El Fons Social Europeu finança actuacions de foment de l’ocupació, inclusió social, lluita contra la pobresa i igualtat, i inverteix també en educació i formació, mentre que el FEDER se centra en el foment de la competitivitat de l’economia. “La Comissió Europea, per exemple, ha destacat com un bon model l’Estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT) que fixa les prioritats de finançament d’aquest fons”. Segons Serret, la voluntat del Govern és “seguir treballant perquè aquests fons europeus tinguin un impacte positiu en la creació i distribució de riquesa a Catalunya”.

Durant les darreres setmanes, els eurodiputats catalans han rebut propostes des de la Delegació per als reglaments de la política de Cohesió en negociació, que inclouen no només el FEDER i el Fons Social Europeu, sinó també el Fons Marítim i de Pesca (FEMP), el programa de Cooperació Interregional (Interreg) i el Reglament de disposicions comunes a tots els Fons.

El Govern se suma a la iniciativa #CohesionAlliance

La setmana passada el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, va signar en nom del Govern el document #CohesionAlliance, que ja suma més de 8.000 adhesions d’institucions locals, regionals i estatals de tot Europa. Aquesta iniciativa que lidera el Comitè de les Regions, actualment presidit per Karl Heinz-Lambertz, vol assegurar que la política de Cohesió continuarà essent un dels pilars principals de la Unió Europea. Concretament reclama que el pressupost per al 2021-2027 inclogui una política de Cohesió forta, més efectiva, visible i a l’abast de totes les regions de la UE.
La delegada del Govern davant la UE, Meritxell Serret.
La delegada del Govern davant la UE, Meritxell Serret.

1  

Fitxers adjunts

Informació de Context – Posicionament del Govern de la Generalitat en relació a les propostes de reglament sobre la Política de Cohesió

Informació de Context – Posicionament del Govern de la Generalitat en relació a les propostes de reglament sobre la Política de Cohesió
PDF | 323