• La secretària d’Infància, Adolescència i Joventut ha presidit la reunió amb representants de la demarcació de Giron, després de reunir-se la setamana passada amb la taula de la Catalunya central
 

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies impulsa la creació de taules de treball arreu del territori per a abordar la situació dels joves i adolescents migrats sense referents familiars que arriben a Catalunya. L’objectiu d’aquestes trobades és millorar la coordinació, l’acollida i l’atenció dels menors davant la crisi migratòria que s’ha accentuat en els darrers anys. El Departament considera que aquesta és una situació d’emergència i un repte de país que cal tractar amb la complicitat de tots els actors socials i institucionals.
 
La setmana passada es va reunir a Manresa la taula de les comarques centrals i aquest matí la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, ha presidit la trobada de les comarques gironines. Durant les properes setmanes se celebraran reunions a Barcelona, Tarragona, Terres de l’Ebre i Lleida.
 
Les taules territorials estan formades per representants dels consells comarcals, representants dels ajuntaments de municipis de més de 20.000 habitants de la zona, així com dels departaments de Treball, Afers Socials i Famílies, Justícia, Interior, Salut i Ensenyament i la delegació del Govern de la Generalitat.
 
Oliva ha remarcat la necessitat de comptar amb la complicitat del món local, “només amb una bona coordinació de tots els agents implicats, podrem fer una bona acollida d’aquests joves. El territori hi té un paper clau, perquè és on podem treballar els aspectes de fons de la seva integració social i laboral com l’escolarització, l’aprenentage de llengües i l’alfabetització, la coneixença de l’entorn, la participació en la xarxa social i comunitària o les activitats de lleure”.
 
La titular d’Infància, Adolescència i Joventut ha insistit que la majoria d’aquests nois ”han vingut a Catalunya per quedar-se i dur a terme seu projecte de vida aquí. Com a país tenim el deure d’acollir-los i la voluntat de fer-ho de la millor manera possible. Això ho aconseguirem primer de tot fent una bona gestió de l’emergència que suposa el gran nombre d’arribades, però també i sobretot amb un territori obert, que els aculli i els garanteixi oportunitats per tirar endavant per tal que puguin acabar esdevenint ciutadans del país”. En aquest sentit, Oliva ha destacat que és prioritari generar fluxos d’informació, compartir bones pràctiques i la coordinació interdepartamental i interterritorial.
 
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha posat en funcionament recursos en una trentena de municipis arreu del país per atendre els més de 4.000 joves i adolescents sense referents familiars que han arribat a Catalunya entre 2017 i 2018. A les comarques de Girona s’han habilitat més de 180 places adreçades als adolescents sense referents familiars, entre centres de primera acollida, pisos de 16 a 21 anys, centres d’emergència, centres d’acolliment i places en Itineraris de protecció individualitzats (IPI) i en Servei d'Acompanyament Especialitzat a Joves Tutelats i Extutelats (SAEJ).
 
“La voluntat és descentralitzar i fer una distribució territorialitzada d’aquests nois que en faciliti l’atenció i la inclusió”, ha assegurat la secretària, “el nostre és un model que fuig dels macro-equipaments i aposta per recursos de menys places per oferir una atenció més personalitzada, de la mà del tercer sector social i el món local”. És per això que Oliva ha fet una crida als ajuntaments i consells comarcals per cercar espais i poder-los habilitar com a recursos d’acollida.