Territori

Imatge de l'acte

163 organitzacions, adherides al Programa d'acords voluntaris per a la reducció de CO2

query_builder   6 novembre 2018 20:14

event_note Nota de premsa

163 organitzacions, adherides al Programa d'acords voluntaris per a la reducció de CO2

  • Les 35 organitzacions que s’hi han adherit el darrer any han rebut el certificat que expedeix el Departament de Territori i Sostenibilitat
 
  • La certificació reconeix el compromís voluntari d’aquestes empreses i entitats amb la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle
Imatge de l'acte
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i la Directora General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, han lliurat aquest dimarts els certificats d’Acords Voluntaris a les últimes 35 organitzacions que s’han adherit a aquest programa de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) que promou la Generalitat. Els Acords Voluntaris són un segell de qualitat que poden obtenir empreses, organitzacions i institucions de Catalunya que acreditin un compromís ferm per a la reducció d’aquests gasos, responsables del canvi climàtic. A través d’aquest programa, els organismes es comprometen voluntàriament a elaborar cada any un inventari d’emissions i a plantejar i implantar mesures per reduir-les.
 
El conseller ha volgut “agrair el compromís de les empreses per la complicitat en aquesta voluntat del Govern d’implicar al màxim la societat catalana en la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, actuant com a líders, encapçalant aquesta idea amb entusiasme i rigor, de manera efectiva, ajudant a fer un país millor”. En matèria de lluita contra el canvi climàtic, Calvet ha fet una defensa aferrissada de la  Llei del canvi climàtic, “una Llei moderna i avançada, pionera, valenta, per fixar uns objectius de reducció ambiciosos i aplicant una fiscalitat que, bo i ser conscients que no serà fàcil, contribuirà a donar l’empenta definitiva en aquest repte comú que és la lluita contra els efectes del canvi climàtic”.
 
Compromís amb la reducció d’emissions
 

El Programa d’acords voluntaris va néixer a mitjans del 2010 amb l’objectiu que les organitzacions disposessin d’un marc on poder mostrar el seu compromís amb la reducció d’emissions de GEH.  En vuit anys se n’hi han adherit 163, la majoria de les quals han optat per accions encaminades a la reducció del consum energètic, amb la disminució de costos que comporta.

La majoria, empreses privades

Evolució organitzacions adherides
 
La tipologia de les organitzacions adherides és molt variada. L’empresa privada és la més representada, amb un 71%. Les entitats de l’administració pública representen el 13%, les organitzacions sense ànim de lucre conformen el 10% i un 6% són altres tipus d’organització, com els consorcis.
 
Des d’un punt de vista sectorial, la posició més destacada l’ocupen les consultories i enginyeries, especialment les dedicades a qüestions ambientals, juntament amb la indústria. De la indústria, els principals sectors representats són l’alimentari, el metal·lúrgic i el paperer. Altres sectors compromesos amb els Acords Voluntaris són l’administració pública, les organitzacions de logística i les entitats amb finalitats socials i d’educació i salut.
 
Sectors
%
Consultories i enginyeries
19%
Indústria
19%
Empreses de logística i transport de viatgers
12%
Serveis i subministres
12%
Entitats amb finalitats socials
7%
Educació i Salut
7%
Entitats de l’administració Pública
6%
Comerç, restauració i allotjaments
6%
Nàutic-portuari
4%
Construcció
2%
Esport
2%
Altres: esdeveniments, serveis financers i tecnologia
4%
 
 
A nivell territorial, la distribució comarcal és la següent:
 
Comarca
% distribució
Alt Empordà
0,6%
Alt Penedès
4,3%
Anoia
1,2%
Bages
1,8%
Baix Camp
1,2%
Baix Ebre
0,6%
Baix Empordà
1,2%
Baix Llobregat
4,9%
Barcelonès
42,9%
Garraf
0,6%
Gironès
4,9%
La Garrotxa
3,1%
 
Comarca
% distribució
Les Garrigues
0,6%
Maresme
1,2%
Noguera
0,6%
Osona
3,1%
Pallars Jussà
1,2%
Segrià
5,5%
Selva
1,8%
Tarragonès
3,1%
Terra Alta
0,6%
Urgell
1,8%
Vallès Occidental
7,4%
Vallès oriental
2,5%
Altres comunitats: València i Lugo
3,1%
 


Les organitzacions que han rebut aquest dimarts el certificat són:
 

·         Lokimica, SA - Delegació de Catalunya
·         ESTEVE
·         Grupo de Ingeniería y Arquitectura Cañas y Asociados, SLP
·         Grup Transports Tarragona, SA
·         Núñez y Navarro
·         Ecoinstitut, SCCL
·         Cellnex Telecom
·         Hotel Barcelona Catedral
·         Green Building Management, SL
·         SOREA, SAU. Servei d'abastament d'aigua potable de Sant Cugat del Vallès
·         Fundació Bancària Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona "La Caixa"
·         SOREA, SAU. Servei d'abastament d'aigua potable i clavegueram de Deltebre.
·         Aquambiente - Delegació Reus
·         Aigües de Sant Pere de Ribes, SA
·         "Mutua Universal Mugenat (Centres Barcelona-Rosselló, Cornellà del Llobregat,
·         Sant Feliu del Llobregat, Martorell i Terrassa)"
·         Mancomunitat de Recursos Hídrics de Salou i Vila-Seca
·         Centres de Barcelona d'ACSA Obras e Infraestructuras, SAU
·         Mohn, SL
·         Oliveras, SL
·         Universitat de Barcelona
·         Ecoparc del Mediterrani, SA
·         Autobuses Alcala 2010, SL
·         Castromil, SA
·         Empresa Monforte, SA
·         La Hispano Igualadina, SL
·         Vigo Barcelona, SA
·         Nostrum: fàbrica, logística i botigues pròpies
·         Transports Ciutat Comtal, SA. Serveis amb base a Barcelona
·         Osonament
·         UTE Conservació Rondes Barcelona
·         Transportes Urbanos y Servicios Generales, SAL (TUSGSAL)
·         Aigua de Rigat, SA
·         Empresa Aigües i Serveis de Cervera i Segarra, SL (EASCS)
·         Servei d'àpats (Alimentart)
·         Grup mh

Posicionament estratègic
 
El Programa d’acords voluntaris va dirigit a qualsevol organització amb capacitat de reduir les emissions de GEH. Per a les que s’hi adhereixen suposa un clar posicionament estratègic de futur en termes ambientals i de canvi climàtic, aconseguint:
 
·         Afavorir la competitivitat. Reduint la dependència dels recursos fòssils i, per tant, la vulnerabilitat per l’increment del seu preu.
·         Un estalvi econòmic. Disminuint la factura energètica.
·         Valor afegit. Aportant un valor addicional als serveis, productes o projectes al funcionament de l’organització.
·         Millorar la gestió ambiental. Implicant proveïdors i clients en les accions de reducció d’emissions.
 

El programa es duu a terme en tres passos: adhesió, avaluació i actuació. La majoria de les mesures posades en marxa per les organitzacions tenen com a rerefons la reducció de consums energètics, eix focal del Programa d’acords voluntaris, si bé la manera d’aconseguir aquest objectiu és diferent.


Millores en el consum
 
Des de l’inici del programa, al juliol del 2010, les organitzacions han posat en marxa més de 1.650 actuacions, de les quals més de 1.000 ja estan implementades. D’aquestes, un 7% estan relacionades amb la reducció del consum de combustibles fòssils en instal·lacions fixes pròpies, com ara la introducció d’energies renovables, l’eficiència, o el monitoratge. Un 18% es basen en la mobilitat tant dels vehicles de la flota pròpia com del transport extern, amb mesures com el canvi de flotes, la conducció eficient, el transport públic o prioritzar modes de transport menys emissors.
 
Però el volum més important és que està relacionat amb la racionalització del consum elèctric, que representa un 50% de les actuacions. Per disminuir el consum s’han implementat millores com fer més eficient la il·luminació i la climatització, realitzar monitoratges del consum, o instal·lar regulacions automàtiques.
 
Un 16% de les organitzacions duen a terme actuacions de sensibilització, tant entre els seus treballadors com per als clients. Un 9% de les mesures implementades van adreçades a reduir altres emissions com les derivades del consum d’aigua, de la gestió de residus o de les fuites de gasos fluorats.
 
La suma de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle dels inventaris que han reportat les organitzacions l’any 2017 va representar el 3% de les emissions difuses de Catalunya. El total de les emissions comunicades corresponen a 1.023.088 tones de CO2.
 
Cada mesura, un 4% de reducció de CO2
 
Algunes organitzacions estan reportant majors emissions que l’any anterior globalment però, gràcies a la implementació de mesures, estan reduint les seves emissions de GEH de manera unitària; sigui per botiga o oficina, per quantitat de producte acabat, per quilòmetres recorreguts d’autobús o camió, o per servei prestat.
 
En termes generals, la implementació d’una mesura en el marc del Programa d’acords voluntaris permet una reducció d’emissions de GEH de prop del 4%. Si les analitzem per tipologia, les que disminueixen els consums energètics de les instal·lacions –com un canvi de caldera de calefacció o d’aigua calenta sanitària, o en equips industrials- provoquen una reducció d’emissions de GEH de gairebé un 17%. Les mesures relatives a rebaixar els consums de la flota pròpia de transport les redueixen un 1,3%, i les adreçades a minvar el consum elèctric, un 2% de mitjana.

1  

Imatges

Imatge de l'acte

Imatge de l'acte 133