Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Miniatura

Actes i jornades organitzades pels grups Leader aquest mes de novembre

query_builder   7 novembre 2018 14:40

event_note Nota de premsa

Actes i jornades organitzades pels grups Leader aquest mes de novembre

FOTO WEB
 
 
Els grups Leader organitzen i participen aquest mes en diferents actes, jornades, visites i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial
  
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya va seleccionar 11 Grups d'Acció Local (GAL) per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020.
 
Així, dels actes programats destaca, entre altres, que el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques organitza, del 12 al 15 de novembre, una visita dirigida als grups Leader que participen en el projecte de cooperació europeu CoLabora, centrat en la creació i dinamització d’una xarxa d’espais de coworking rurals. Aquesta visita permetrà conèixer diversos espais de coworking d’arreu del territori vinculats als grups GAL catalans com són Zona Líquida, l'Espai Kowo, La Magrana, i Núria Social.
 
I el 23 de novembre tindrà lloc, a Aguilar de Segarra, la Jornada Repoblem el territori!, organitzada pel Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya i l’Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). Es tracta d’una jornada de treball orientada a generar noves estratègies locals per a atreure població a les zones rurals basades en experiències d’èxit. La primera part de la jornada servirà per a conèixer les dades objectives sobre el despoblament del món rural, a més d’alguns exemples inspiradors. Posteriorment, hi haurà un espai de reflexió per a proposar accions concretes que facilitin l’arribada de població a les zones rurals.
 
Val a dir també que la jornada comptarà amb la participació de Mireia Font, gerent del Consorci, que presentarà el projecte Odisseu, i Jesús Fierrro, que serà un dels encarregats de la cloenda de la sessió.
 
Aquestes són les actuacions previstes per a aquest mes de novembre:
 
Jornades Gastronòmiques a l’Escola d’Hoteleria de Lleida
Data i lloc: 5, 12 i 19 de novembre. Escola d’Hoteleria de Lleida. Lleida.
Horari: de 10:00h a 12:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
En el marc del projecte ‘Gustum’ es proposa als alumnes de l’Escola d’Hoteleria de Lleida 4 jornades gastronòmiques, en què 4 xefs de referència de 4 comarques (Urgell, Pla d’Urgell, Garrigues i Segrià) promocionaran el producte local dels seus territoris elaborant plats amb producte de proximitat.
 
Ramaderia silvopastoril. Una oportunitat per al món rural i els espais naturals
Data i lloc: 6 de novembre. Ajuntament d’Almatret. Almatret.
Horari: de 10:00h a 13:15h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
En aquesta jornada, oberta a tothom i inclosa dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del Departament, s’abordarà aquelles variables a tenir en compte per a emprendre projectes relacionats amb la silvopastura. Es posarà en pràctica els coneixements adquirits realitzant una visita a l’espai natural dels Tossals d’Almatret, on s’analitzarà la viabilitat d’uns terrenys, de propietat municipal, per tal d’emprendre un projecte de ramaderia silvopastoril.
 
La Cúpula Gustum a les escoles catalanes
Dates i llocs:
·         7 de novembre. Espai Cultural dels Canals d’Urgell. Mollerussa.
·         9 de novembre. Juneda.
·         11 de novembre. Fira de la Conserva de Bellpuig
·         12 de novembre. Espai Municipal Les Faixes. Moià.
·         13 de novembre. Casal de la Gent Gran. Berga.
·         14 de novembre. Sala Polivalent Municipal. Prats de Lluçanès.
·         15 de novembre. Pavelló de l’Escola Sant Jordi. Navàs.
·         16 de novembre. Sant Miquel de Fluvià
·         oberta a tothom.
Horari: de 9:00h a 17:00h.
Organitza: Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, amb la col·laboració de l’Associació Leader de Ponent.
Activitat educativa impulsada en el marc del projecte de cooperació ‘Gustum’, i adreçada a les escoles del territori. L’objectiu és treballar amb els alumnes la vinculació dels productes agroalimentaris locals amb el paisatge, l’economia, la cultura, i les tradicions del territori, etcètera.
 
Innovem a través dels productes de les dones rurals a la Catalunya Central
Data i lloc: 7 de novembre. Fundació Alícia. Sant Benet del Bages.
Horari: de 9:30h a 16:00h.
Col·labora: Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central
Jornada d’elaboració i transformació de productes provinents de l’agricultura i ramaderia de la Catalunya Central, tot utilitzant la cuina com a eina de transformació i de creació de coneixement.
Aquesta és una jornada del PATT dirigida a dones rurals, productores, comercialitzadores, i elaboradores de productes alimentaris.
 
Visita grups Leader del projecte de cooperació europeu CoLabora
Data i lloc: 12 al 15 de novembre.
Organitza: Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques
Com ja s’ha esmentat, es tracta d’una visita dirigida als grups Leader que participen en el projecte de cooperació europeu ‘CoLabora’, centrat en la creació i dinamització d’una xarxa d’espais de coworking rurals. Permetrà conèixer diversos espais de coworking d’arreu del territori vinculats als grups GAL catalans com són Zona Líquida, l'Espai Kowo (Amposta, 14 de novembre), La Magrana i Núria Social (Olot, 15 de novembre).
 
Primers auxilis en cavalls: signes de salut i malaltia en èquids
Data i lloc: 12 de novembre. Poni Club Girona. Sant Gregori.
Horari: de 9:00h a 14:00h
Organitza: Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya (ADRINOC)
Aquesta jornada també, del PATT, va adreçada a professionals i amants dels cavalls que volen tenir unes nocions bàsiques en primers auxilis en cas d’urgència. La primera part de la jornada permetrà identificar els passos a seguir en urgències veterinàries, la farmaciola necessària, i les primeres accions a fer en cas de còlics i ferides fins a l’arribada del veterinari. La segona tindrà una part més pràctica, basant-se en administració de medicaments, embenats i detecció de signes de salut i malaltia.
 
Reunió de validadors de la Wikipedra i l’App Pedra Seca
Data i lloc: 13 de novembre. Manresa.
Horari: de 16:00h a 18:00h.
Organitza: ADRINOC
Reunió de coordinació entre els diferents validadors de les tipologies constructives de la Wikipedra i l’App Pedra Seca per tal de consensuar els criteris vàlids per a cadascuna de les diferents tipologies: barraques i cabanes, construccions per a emmagatzemar aigua, forns, murs i conjunts de murs, i altres construccions.
Aquesta reunió tècnica va adreçada als experts validadors de les diferents tipologies constructives de pedra seca.
 
Trobada d’intercanvi amb el grup letó Zied zeme
Data i lloc: 13 de novembre. Celler Clos Pons. L’Albagés.
Horari: de 17:00h a 21:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Després de signar un conveni de col·laboració per a intercanviar experiències amb el grup GAL de Letònia Zied zeme, molt interessat en el projecte ‘Gustum’, i aprofitant que participa en una jornada del projecte Cowocat_Rural, tindrà lloc una reunió amb ells per a conèixer-se i intercanviar coneixements. També hi participen GALs de Grècia, Lituània, i Portugal.
 
Estratègia de marca turística a l’Urgell
Data i lloc: 14 de novembre. Llotja de Bellpuig. Bellpuig.
Horari: de 9:30h a 14:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
L’objectiu d’aquesta jornada del PATT, oberta a tothom, és crear sinèrgies entre les empreses que desenvolupen activitats turístiques complementàries, establint vincles comercials que generin negoci i imatge d’unitat territorial. Es tracta alhora de cohesionar la comarca de l’Urgell sota una marca turística, millorar i incrementar el seu atractiu turístic, i fomentar l’activitat econòmica entorn del potencial turístic, entre altres.
L’acte comptarà amb la presència de l’alcalde de Bellpuig i president del Consell Comarcal de l’Urgell, Salvador Bonjoch.
 
Trobada Govern Obert - programa CivicHub
Data i lloc: 16 - 18 de novembre. Núria Social. Olot.
Horari: divendres de 16:00h a19:00h, dissabte de 9:00h a 19:00h, i diumenge de 9:00h a 15:00h.
Col·labora: ADRINOC.
En el marc del programa d’emprenedoria especialitzada CivicHub (programa d’innovació cívica, governança descentralitzada, i participació ciutadana co- organitzat per Pandorahub, Ouishare i Chapter #2), figura un cap de setmana dedicat als equips de govern, polítics i equips tècnics per a conèixer estratègies en Open Government.
Una formació participativa, àgil i intensa per a l’anàlisi de reptes, ideació i solució, compartint i cocreant experiències, pràctiques, i metodologies de Govern Obert.
Aquesta trobada va adreçada a persones vinculades a l’administració o a projectes públics que tinguin interès en les temàtiques de participació, transparència i rendició de comptes pels municipis, amb eines i tecnologies accessibles i àgils per a la població.
 
Jornada tècnica: Noves oportunitats de logística i distribució
Data i lloc: 19 de novembre. Port comercial de Tarragona i Makro Cash & Carry. Tarragona.
Horari: de 8:30h a 15:00h.
Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp
Visita de tipus tècnic a dos elements claus de la logística i de la distribució de productes agroalimentaris a Tarragona: el Port comercial de Tarragona i l’establiment Makro Cash & Carry.
Jornada adreçada a beneficiaris d’ajuts Leader i professionals del sector agroalimentari del territori.
 
Networking Arrela’t Alt Urgell
20 de novembre. CETAP. La Seu d’Urgell.
Organitza: Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya
Jornada en la qual es presentarà el projecte de cooperació Leader Cowocat_Rural, així com altres iniciatives impulsades al territori com l’aplicació per mòbil Qfem. La jornada comptarà amb la presència d’Albert Bosch, esportista, escriptor i emprenedor, encarregat d’impartir la ponència principal.
 
Jornada: Repoblem el territori!
23 de novembre. Aguilar de Segarra.
Organitza: Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya
Com ja s’ha explicat, es tracta d’una jornada de treball orientada a generar noves estratègies locals per a atreure població a les zones rurals basades en experiències d’èxit.
 
Iniciació a l’Exportació per a Empreses del Món Rural
Data i lloc: 26 de novembre. Smart Centre. Santa Bàrbara.
Horari: de 17:00h a 20:00h.
Organitza: Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià
Jornada de formació sobre la iniciació a l’exportació de petites empreses de les àrees rurals. Jornada  del PATT adreçada a PIMES de les comarques del Baix Ebre i Montsià.
 
Introducció a la Responsabilitat Social Empresarial
Data i lloc: 27 de novembre. Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer. Figueres.
Horari: 10:00h a 13:00h.
La Responsabilitat Social Empresarial (RSE), en un context com l’actual marcat per unes condicions dels mercats cada cop més globalitzats, es presenta com una via per a assegurar la supervivència i la competitivitat de les organitzacions. Aquestes, a través d’una millor gestió, poden augmentar la seva competitivitat i maximitzar els seus impactes positius en els àmbits econòmic, social, i ambiental. Es tracta d’una aposta per la transparència, els valors socials, i la sostenibilitat.
Aquesta jornada també del PATT, adreçada a persones emprenedores i empreses del territori, té com a objectiu avançar en el coneixement dels conceptes claus per a la integració de la RSE en la gestió de les organitzacions.
 
Segell propi. Com publicitar-nos sota el mateix paraigües
Data i lloc: 27 de novembre. Consell Comarcal de la Noguera. Balaguer.
Horari: de 9:00h a 14:00h.
Organitza: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord
Jornada impulsada dins del PATT, i adreçada a PIMES i empresaris/àries del territori.
 
Finançament per a petites empreses
Data i lloc: 28 de novembre. Consell Comarcal de la Noguera. Balaguer.
Horari: de 9:00h a 14:00h.
Organitza: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord
Jornada impulsada també en el marc del PATT, i adreçada a PIMES i empresaris/àries del territori.
 
Design Thinking. Desenvolupament de productes, serveis i models de negoci disruptius en l'àmbit rural
Data i lloc: 29 de novembre. Bell-lloc d’Urgell.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Jornada del PATT per a aprendre la manera d'innovar amb èxit en l'àmbit rural gràcies al Design Thinking, la disciplina que empra la sensibilitat i els mètodes dels dissenyadors per a convertir les propostes en oportunitats reals de mercat, d'alt valor per als clients.
 
Jornada Pirinnowa’tt - Energia i territori: Mecanismes innovadors de finançament de projectes d’estalvi i eficiència energètica
Data i lloc: 29 de novembre. CETAP. La Seu d’Urgell.
Organitza: Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya
Jornada per a conèixer mecanismes que permetin finançar un projecte d’estalvi i eficiència energètica. Durant la sessió tindrà lloc una taula d’experiències innovadores que comptarà, entre d’altres, amb la participació de Pep Puig, del projecte ‘Viure de l’Aire’.
 
 
Per a més informació:
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 101

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia