Salut

_

Iniciativa pionera a Girona per implicar els homes en la lluita contra la mutilació genital femenina

query_builder   10 novembre 2018 16:00

event_note Nota de premsa

Iniciativa pionera a Girona per implicar els homes en la lluita contra la mutilació genital femenina

  • La formació és pionera a l’Estat Espanyol i consisteix en apoderar referents masculins per sensibilitzar als homes de les comunitats practicants. Aquest projecte ja s’està portant a terme a Bèlgica, Països Baixos i el Regne Unit
  • A Girona ha estat impulsat per les taules de prevenció locals, l’entitat Jokkeerendam i la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania
_
El grup de treball de prevenció de la mutilació genital femenina (MGF) de les comarques gironines continua treballant per eradicar aquesta pràctica. Dissabte 29 de setembre es va iniciar un curs de formació per a homes de comunitats practicants que acabaran sensibilitzant a d’altres homes d’aquestes comunitats, el qual està dirigit per l’entitat Jokkere Endam conjuntament amb professionals del Grup de Treball provincial i de les taules de prevenció locals i ha rebut el finançament de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania El curs s’ha fet en sis sessions i s’ha acabat avui 10 de novembre.
 
Aquest projecte va començar en una recerca activa per trobar homes de comunitats que practiquen l’MGF i que es va portar a terme a través de professionals que treballen en les 20 taules locals de prevenció d’aquesta pràctica que hi ha arreu de les comarques gironines. Es van escollir 12 homes que estan en contra d’aquesta pràctica, els quals han fet un curs de formació de 24 horeson s’han tractattemes com els drets humans, la igualtat entre dones i homes, l’educació emocional, la salut, els drets sexuals, la conducció de grups, el treball comunitari... Ara, un cop acabada aquesta formació, es començarà a dur a terme una campanya per sensibilitzar a comunitats practicants de MGF a través d’activitats que es realitzaran arreu de les comarques gironines impartides pels homes formats inicialment. A tot l’Estat espanyol no es coneix un projecte d’aquestes característiques com el que s’ha iniciat a Girona.
 
La idea de dirigir el curs a homes, i que siguins aquests els sensibilitzadors de les seves comunitats parteix de l’experiència que hi ha a Bèlgica, amb l’associació GAMS.GAMS Belgium, és una organització sense ànim de lucre que lluita contra l’MGF des de fa més de 20 anys i que lidera l’Associació Men Speak Out,  conjuntament amb Forward (Regne Unit), Himilo Foundation (Països Baixos) i the Institute of Tropical Medicine Antwerp (Bèlgica). Aquesta associació està involucrant a homes per intentar acabar amb l’MGF i qualsevol altre violència contra la dona, a més de promoure la igualtat de gènere. Un dels seus lemes és que aquest també és un problema d’homes. Han format a diferents homes que per parelles n’estan sensibilitzant a d’altres, és a dir, mitjançant la metodologia peer to peer (d’igual a igual). Les taules de prevenció locals de Girona han pres l’experiència de GAMS Belgium com a model a seguir al territori. I és per aquest motiu que el dia 6 d’octubre es va fer una sessió dins el curs de formació.
 
Després de sis setmanes, el curs s’ha donat avui per tancat, en un acte en el qual s’ha comptat amb la participació del Secretari General de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, i el Secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Joan Guix.
 
Després de fer un dinar de treball, també s’ha realitzat un taller complementari,  a càrrec de tres dones senegaleses pertanyents a diferents entitats socials que han aportat la perspectiva local del fenomen, és a dir, han explicat com afronten la MGF des de Senegal.
 
Les taules provincials de prevenció de la MGF
El grup de treball provincial de prevenció de l’MGF de les comarques gironines està format per professionals de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència i la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; del Servei de Promoció a Girona de l’Agència de Salut Pública de Catalunya; del Departament d’Ensenyament; de Mossos d’Esquadra; de l’Institut Català de les Dones; de la Subdelegació del Govern; del món local (Ajuntaments, Consells Comarcals i Diputació) i del Col·legi d’Advocats de Girona; els quals treballen transversalment amb les i els professionals de les 20 taules locals que hi ha arreu de la província de Girona (3 a l’Alt Empordà, 4 al Baix Empordà, 6 al Gironès, 4 a la Selva, 1 a la Garrotxa, 1 al Pla de l’Estany i 1 al Ripollès). Aquestes 20 taules està conformades per diferents perfils professionals (metges, treballadors/es socials, mossos d’esquadra, infermeres, llevadores, professorat, tècnics de ciutadania o gènere...) que treballen coordinadament i interactuen amb les comunitats practicants per prevenir l’MGF.
 
Aquest treball s’emmarca en el Pla Interdepartamental Intersectorial de Salut Pública (PINSAP), en el Pla de Migracions i Ciutadania i va en la línia del que es promou des de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, on un dels objectius de desenvolupament sostenible és la igualtat de gènere i apoderar totes les dones i nenes, i una de les fites per aconseguir-ho és eliminar totes les formes de violència contra les dones i nenes, com el matrimoni infantil, precoç i forçat, així com la mutilació genital femenina.
 

1  

Imatges

Foto curs

Foto curs 452