Direcció General de Comunicació

Smart City

L'aposta del Govern per situar Catalunya com a país referent en l'impuls de les smart cities, a l'Smart City Expo World Congress 2018

query_builder   12 novembre 2018 10:14

event_note Nota de premsa

L'aposta del Govern per situar Catalunya com a país referent en l'impuls de les smart cities, a l'Smart City Expo World Congress 2018

  • 20 empreses i centres tecnològics catalans participaran amb el suport de la Generalitat a la vuitena edició de la fira més important del sector a escala internacional, que se celebra del 13 al 15 de novembre a Fira de Barcelona Gran Via
  •  Govern i Comissió Europea signaran en el marc del congrés un acord per impulsar les estratègies smart de les ciutats catalanes a través d’una plataforma promoguda per les institucions europees
  • La Generalitat organitza un any més un Brokerage Event en el marc del congrés, amb més de 1.300 reunions agendades entre empreses catalanes i internacionals
La ferma aposta del Govern català per fer de Catalunya un territori cohesionat on les ciutats intel·ligents actuïn com a eix vertebrador d’una nació digital de referència serà present un any més a l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), que celebrarà la seva vuitena edició del 13 al 15 de novembre a Fira de Barcelona Gran Via, a l’Hospitalet de Llobregat.
 
L’SCEWC és la fira i congrés més important del sector de les smart cities a escala internacional, on els sectors públic i privat es reuneixen per presentar i discutir les millors idees i solucions per a les ciutats intel·ligents. Des del seu inici, l’any 2011, l’SCEWC ha experimentat un gran creixement, fins arribar als més de 844 expositors i més de 700 ciutats participants de més de 120 països d’aquest 2018, en què està prevista l’assistència de més de 20.000 visitants.
 
Des de la seva primera edició, la Generalitat ha participat a l’SCEWC per donar visibilitat a l’objectiu de fer de Catalunya un referent mundial en l’àmbit de les smart cities, promoure a escala local i internacional l’estratègia SmartCatalonia, i facilitar les oportunitats de negoci i internacionalització de les petites i mitjanes empreses catalanes del sector.
 
L’estand Smart Catalonia de la Generalitat
 
Liderat pels departaments de Polítiques Digitals i Administració Pública, Territori i Sostenibilitat, i Empresa i Coneixement -a través d’ACCIÓ-, l’estand Smart Catalonia de la Generalitat al SCEWC 2018 repeteix la ubicació dels dos anys anteriors i també l’espai d’exposició: 420 metres quadrats que acullen els estands individuals de les 20 empreses i centres tecnològics catalans que participen a la fira amb el suport de la Generalitat.
 
Les empreses són Bismart; BusUp; Doxa; Etecnic; Fama Systems; iquadrat; IREC; Mass Factory; Parkunload; Plataforma Civiciti; Sensing Control; Shotl; The Social Coin; Tinkerers; Ubiquat i Unlimited Eng; i els centres tecnològics, CTTC (amb Tecnio), Eurecat, i2CAT i Leitat. Com a novetat, en aquesta edició l’estand de la Generalitat tindrà just al costat el Brokerage Event i també integrarà un estand de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) d’uns 50m2
 
Totes les empreses i centres de l’estand Smart Catalonia estan incloses al catàleg que ha editat la Generalitat, que també recull les empreses catalanes presents a l’estand de l’Ajuntament de Barcelona, així com les ubicades a l’estand de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
 
L’estand Smart Catalonia disposarà de plafons informatius sobre els cinc eixos prioritaris del Govern en matèria de polítiques digitals, l’estratègia SmartCatalonia i altres projectes i iniciatives de la Generalitat en aquest àmbit, i d’un espai de demostracions i zona de conferències que al llarg dels tres dies de fira i congrés acollirà activitats i presentacions proposades pels tres departaments implicats.
 
Brokerage Event
 
Durant el congrés, ACCIÓ –l’agència per la competitivitat de l’empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- organitza com a node a Catalunya de la xarxa Europe Enterprise Network (EEN) de la Comissió Europea un Brokerage Event.
 
Consisteix en l’organització d’entrevistes bilaterals de 20 minuts entre empreses/centres tecnològics catalans amb altres empreses o entitats de tot el món que assisteixen al congrés (també entre empreses estrangeres). Són reunions pre-agendades abans de l’esdeveniment amb l’objectiu de facilitar que les empreses catalanes accedeixin a contactes internacionals, trobin possibles socis per desenvolupar projectes innovadors i arribin a acords de cooperació internacional. Per a l’edició d’aquest 2018 s’han agendat més de 1.300 reunions amb la participació de 400 empreses provinents de 37 països, un 20% de les quals seran catalanes.
 
Presentacions, activitats i agenda internacional
 
Al llarg dels tres dies de fira i congrés, la Generalitat mantindrà una activitat frenètica, amb presentacions, participacions en conferències i taules rodones, reunions internacionals i altres.
 
En aquest sentit, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, signarà en el marc del congrés un acord amb la Comissió Europea per impulsar les estratègies smart de les ciutats catalanes a través d’una plataforma impulsada per les institucions europees i mantindrà diverses reunions internacionals d’alt nivell, a més de participar en la taula inaugural ‘Cities to live in’ i en el fòrum ‘Digital Future Society’, entre d’altres. El departament signarà també un acord de col·laboració amb l’organització internacional Leading Cities per apropar aquesta xarxa als municipis catalans, i participarà activament en altres esdeveniments destacats del congrés, com ara el ‘5G City Event’.
 
Per la seva banda, en el marc del congrés, el Departament d’Empresa i Coneixement, a través d’ACCIÓ, organitzarà trobades amb una trentena de delegacions internacionals procedents de països com Argentina, Corea del sud, Holanda, l’Índia, Rússia, Xile o Tailàndia.
 
A més, donant continuïtat a la iniciativa Smart Country Tour de les dues edicions anteriors, la Generalitat torna a organitzar dues visites guiades en català per diversos expositors internacionals de la fira sobre les temàtiques de Mobility, Urban Environment i Digital Transformation. L’objectiu d’aquests tours, adreçats a alcaldes, regidors i tècnics que executin o vulguin executar projectes d'innovació tecnològica en l'entorn smart city, és mostrar com les tecnologies intel·ligents poden ajudar a transformar els municipis de Catalunya i donar a conèixer casos d’èxit reals i solucions disponibles al mercat per a la resolució de reptes.
 
Altres presentacions liderades pel Departament de Polítiques Digitals que es faran a l’estand SmartCatalonia són la presentació dels projectes guanyadors del concurs d’innovació oberta SmartCAT Challenge, el lliurament dels premis del Rail Map Challenge (la hackató organitzada conjuntament amb l’ATM el passat mes d’octubre), i la presentació de l’Observatori de les oportunitats de les tecnologies disruptives per als ens locals de l’AOC.
 
També a l’estand Smart Catalonia, el Departament de Territori i Sostenibilitat oferirà presentacions a càrrec de l’Institut Català del Sòl, l’Institut Cartogràfic de Catalunya, i la Secretaria d’Habitat Urbà i Territori sobre models de processos participatius en temes urbanístics, l’ús de dades cartogràfiques o l’Agenda Urbana de Catalunya. Al mateix estand hi haurà informació dels projectes que actualment estan preparant tots aquests organismes.
 
D’altra banda, el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra,  participarà en el Thematic Program Multilevel Governance: Shared Responsabilities and Decision Making, que tindrà lloc la tarda del 13 de novembre, en el marc del Congrés de l’SCEWC 2018. Al matí també serà present en el dialogue Governance, Decentralization and Resilience en el marc de la Barcelona Resilience Week.   
 
També cal destacar que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) participa en l’Smart Mobility World Congress, que té lloc els mateixos dies i espai que l’SCEWC, amb un estand i també amb diverses ponències en el programa del Congrés, amb la intervenció de Ricard Font, president d’FGC, i Carles Casas,  responsable de Planificació Estratègica i Prospectiva d’FGC
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia