Salut

Campanya salut

Salut apel·la a la responsabilitat de tota la societat en prevenir sobre els riscos del consum d'alcohol

query_builder   12 novembre 2018 13:13

event_note Nota de premsa

Salut apel·la a la responsabilitat de tota la societat en prevenir sobre els riscos del consum d'alcohol

  • Interpel·la tothom amb una campanya per prevenir i sensibilitzar sobre els riscos del consum d’una substància que causa 3 milions de morts al món
  • A Catalunya, 1 de cada 5 joves entre 14 i 18 anys s’ha emborratxat en els últims 30 dies, i un 10% de les persones entre 15 i 64 anys beu cada dia
  • Durant el 2017, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va atendre 18.139 persones per intoxicacions d’alcohol, unes 50 cada dia de mitjana
Una imatge del vídeo promocional de la campanya de testimonis.
Les administracions, els municipis, els organitzadors de festes, els productors de begudes alcohòliques, els cossos de seguretat, els comerciants, els centres educatius, els professionals de la salut, els mitjans de comunicació, les amistats i un mateix. Tothom té un paper molt important en la prevenció i sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol. Aquest és el principal missatge que l’Agència de Salut Pública de Catalunya, a través de la Sub-direcció General de Drogodependències, vol transmetre en la nova campanya que ha dissenyat en el marc de la V Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d’Alcohol, que s’inicia avui.
 
La campanya, que té com a lema ‘L’alcohol és responsabilitat de tothom’, apel·la a la responsabilitat que té tota la societat envers l’alcohol i els danys que ocasiona, per a un mateix i per a terceres persones, i tant a nivell de salut, com social i econòmic. Consta de dos materials gràfics (pòster i díptic) i de material audiovisual amb testimonis de diferents representants de la societat on, des de la vessant personal o professional, expliquen quina responsabilitat tenen en relació amb l’alcohol.
 
La campanya és el punt de partida de la iniciativa ‘Jo m’hi adhereixo’ que, durant el proper any, vol aconseguir el màxim nombre d’adhesions per part d’entitats i persones. Ja ho han fet personalitats com els periodistes Mònica Terribas i Jordi Basté, el futbolista Sergi Roberto, la xef i divulgadora en nutrició i salut Ada Parellada, el cap de la unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, el grup musical Roba Estesa, i la mateixa consellera de Salut, Alba Vergés.
 
Un problema molt important de salut pública
El consum d’alcohol és un problema molt important de salut pública, que al món va causar la mort de 3 milions de persones al 2016, ja fos per accidents o per malalties digestives, cardiovasculars, infeccioses i càncer.
 
A Catalunya és una beguda àmpliament consumida. El 9,8% de les persones entre 15 i 64 anys (16% en homes i 3,5% en dones) beuen alcohol cada dia i només un 9,1% (7% en homes i 11% en dones) es declara abstemi. A més, gairebé el 6% de la població en aquesta franja d’edat (7,3% en homes; 4,6% en dones) afirma haver-se emborratxat alguna vegada en els últims 30 dies i el 15% (19,8% en homes; 10,3% en dones) ha fet almenys un episodi de binge drinking[1] en l’últim mes.
 
Entre les persones joves (14-18 anys) aquestes formes de consum estan més esteses. El 21,1% (19,5% en homes; 22,8% en dones) s’ha emborratxat, especialment durant el cap de setmana, i el 27,4% (28,2% homes; 15,9% dones) ha fet almenys un episodi de binge drinking durant l’últim mes. A més, en aquests episodis de consum intensiu d’alcohol, sovint es consumeixen també altres substàncies, especialment el cànnabis.
 
A més, al llarg de 2017, el 83% de les urgències relacionades amb el consum de substàncies ateses pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) van ser per intoxicacions d’alcohol. Van ser 18.139 persones, l’equivalent a 50 persones al dia de mitjana, i representen el 2,36% del total de les emergències mèdiques.
 
Per últim, l’alcohol és la substància amb més demandes de tractament –per part de 5.952 persones, un 43,39% del total- en els Centres d’Atenció i Seguiment a les drogodependències (CAS) i també la que causa més danys a tercers.
 
Nous projectes d’actuació
Catalunya és pionera en implementar programes per la prevenció del consum d’alcohol i dels problemes associats. I enguany, com a exemple d’intervencions concretes que s’emmarquen en el treball col·laboratiu entre diferents sectors implicats, la Sub-direcció General de Drogodependències ha presentat dues actuacions.
 
En primer lloc, un programa per a prevenir els problemes relacionats amb aquest consum en persones ateses als hospitals de Catalunya. Un element clau del programa és la disposició d’un manual que recopila estratègies de detecció precoç i d’intervenció breu, així com el maneig de la síndrome d’abstinència.
 
En segon lloc, el projecte pilot Si ets menor, sense alcohol, impulsat conjuntament amb Mossos d’Esquadra per a reforçar el coneixement i compliment de la normativa de venda i dispensació de begudes alcohòliques a menors d’edat entre els comerços de proximitat. En aquest cas, es treballa amb el venedor per a afavorir el seu compromís en construir d’entorns saludables, reduint l’accessibilitat dels menors a l’alcohol.
 
A banda, i pel que fa a la responsabilitat que un mateix té respecte a la seva pròpia salut i la del seu entorn, s’ha millorat la calculadora ‘Veus el que beus? que permet autoavaluar el propi consum diari i setmanal d’alcohol, i rebre consells personalitzats en funció del gènere, l’edat i la condició de salut.
 
Programes d’intervenció en tots els àmbits
Com cada any, la Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d’Alcohol vol mobilitzar tots els actors clau del territori per realitzar accions de sensibilització i prevenció comunitària per a la ciutadania. Així, es posa a disposició dels professionals materials divulgatius i educatius, així com eines i recursos per donar suport a aquestes accions.
 
Destaca la participació de l’atenció primària en la IX edició de la Setmana del cribratge d’alcohol als CAP’s, en què fins a 80 equips d’atenció primària organitzen activitats comunitàries, com taules informatives, sessions a entitats, etc. De fet, fa més de 20 anys que l’atenció primària va prendre plena responsabilitat en la prevenció dels problemes d’alcohol amb l’impuls del programa Beveu Menys. Aquest, però és un dels molts programes d’actuació sobre alcohol i salut, com ara Embaràs sense alcohol i Alcohol i violència, entre d’altres. En l’àmbit laboral existeix el programa A la Feina, Alcohol 0.0, mentre que en el de l’oci nocturn hi ha Nits de Qualitat i Rumba a tu son. En l’àmbit de la família destaca el programa Connecta amb els teus fills i, en l’àmbit de l’escola, el programa Salut i Escola.
Per últim, el Canal droguesdona visibilitat a les accions comunicatives de la campanya i mostra les activitats organitzades arreu de Catalunya o difoses a les xarxes amb les etiquetes #alcohol i #responsabilitatdetothom


[1] Es tracta de la ingesta elevada de begudes alcohòliques -5 o més en el cas dels homes, i 4 o més en el cas de les dones- en una mateixa ocasió de consum, en un període de dues hores

2  

Imatges

Díptic

Díptic 128

Foto roda premsa

Foto roda premsa 42

2  

Fitxers adjunts

Cartell

Cartell
PDF | 10776

Presentació

Presentació
PDF | 6417

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia