Salut

Professionals del SEM treballant amb el nou programari

Un nou programari del SEM permet enviar la informació del pacient a l'hospital abans que hi arribi l'ambulància

query_builder   15 novembre 2018 14:33

event_note Nota de premsa

Un nou programari del SEM permet enviar la informació del pacient a l'hospital abans que hi arribi l'ambulància

  • L’Estació Clínica d’Emergències (ECE) envia les constants vitals dels pacients crítics als hospitals abans que hi arribi l’ambulància, cosa que els permet preparar-se
  • Amb aquesta nova eina tecnològica, els informes assistencials del SEM es fan en format digital sobre tauletes tàctils, de manera que són més minuciosos, complets i segurs
  • L’informe digital del SEM queda desat a la història clínica, i pot ser consultat tant pels metges i infermers del sistema de salut com pel propi pacient, a través de La Meva Salut
Professionals del SEM treballant amb el nou aplicatiu
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) posa en marxa una nova eina tecnològica a les seves ambulàncies. Es tracta de l’Estació Clínica d’Emergències (ECE), un programari incorporat en tauletes tàctils, amb les quals s’omple el full assistencial en format electrònic; és a dir, s’hi especifica què li passa al pacient, quines són les seves constants vitals, quines lesions ha sofert, quina medicació se li ha administrat, etc.
 
En els casos de pacients crítics o de codis d’emergència (ictus o infart), els professionals del SEM poden enviar l’informe telemàticament a l’hospital de destí, abans que hi arribi l’ambulància. Aquesta comunicació de dades clíniques és especialment útil quan el temps de trasllat és llarg, ja que permet que els metges i infermers de l’hospital tinguin coneixement de les condicions en què es troba el pacient que és a punt d’arribar, i puguin accedir a la seva història clínica i començar a treballar el cas.
 
La incorporació d’aquest nou programari no només permet digitalitzar l’informe assistencial i evitar el paper, sinó que reverteix en una millora en la seguretat del pacient; la informació que conté l’informe és més detallada i completa, ja que l’ECE incorpora alertes per als infermers o metges del SEM, amb indicacions per a l’exploració del pacient, segons les constants que presenta, i en algunes patologies definides.
 
Així mateix, les dades de l’informe del SEM són més confidencials, ja que queden desades a la història clínica compartida de Catalunya (HC3). D’aquesta manera, la informació que ha elaborat el SEM pot ser consultada en tot moment tant pels professionals del sistema sanitari públic (equips d’atenció primària, xarxa hospitalària, 061 CatSalut Respon) com pels pacients, a través de l’espai digital de consulta, personal i intransferible La Meva Salut (lamevasalut.gencat.cat).
 
ECE, eina de futur
En els propers mesos, en els casos d’ictus, des de l’ECE es podrà fer una videoconferència a tres bandes, connectant els tècnics en emergències sanitàries (TES) del SEM que atenen el pacient amb el neuròleg de guàrdia de l’ictus i el 061 CatSalut Respon, que coordina i activa el codi ICTUS. D’aquesta manera, es reduirà el temps transcorregut entre la detecció de l’ictus i l’inici del tractament, i es podrà decidir el destí hospitalari més adient, segons la gravetat que presenti l’afectat.
 
En properes versions, es preveu ampliar les funcionalitats de l’ECE; per exemple, es podria consultar l’HC3 del pacient des de la mateixa ambulància, gestionar l’estoc de material sanitari usat en cada atenció, accedir a les guies clíniques d’actuació del SEM o connectar amb la recepta electrònica, cosa que permetria saber la medicació que està prenent el malalt i actualitzar-la, si cal, des de l’ambulància.
 
En els propers anys, l’ECE esdevindrà una eina de gestió integral de l’emergència per part del SEM, fet que revertirà en una millora en la qualitat assistencial, i potenciarà la recerca i el control de qualitat de l’atenció al malalt.
 
Durant els darrers mesos, aquesta eina s’ha anat desplegant progressivament a les regions sanitàries de Barcelona ciutat, l’Àrea Metropolitana Nord i Sud, les comarques de Girona i, des del passat 7 de novembre, la Catalunya Central. Això vol dir el 72% de les unitats del SEM, que han generat uns 450.000 informes assistencials digitals. Es preveu que a principis de l’any vinent l’ECA s’incorpori a les ambulàncies de Lleida, l’Alt Pirineu, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, amb la qual cosa arribarà a la totalitat del territori català.

1  

Imatges

Foto 1: Professionals del SEM treballant amb el nou programari

Foto 1: Professionals del SEM treballant amb el nou programari 6341

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia