Salut

Departament de Salut

Salut ampliarà el finançament dels dispositius de monitoratge continu de glucosa a tots els menors de 18 anys amb diabetis tipus 1

query_builder   13 novembre 2018 14:27

event_note Nota de premsa

Salut ampliarà el finançament dels dispositius de monitoratge continu de glucosa a tots els menors de 18 anys amb diabetis tipus 1

  • Des de juliol, Catalunya està desplegant, d’acord amb els experts clínics, l’accés al monitoratge continu de glucosa a tots els menors de 7 anys, gestants i portadors de bomba d’insulina amb hipoglucèmies de repetició i/o inadvertides
  • Catalunya fa un pas més i serà pionera a tot l’Estat en garantir l’accés d’aquesta tecnologia a tots els menors de 18 anys amb diabetis tipus 1
  • Aquests dispositius permeten mesurar la glucosa de forma contínua les 24 hores del dia i per tant milloren el control de la diabetis
El Departament de Salut, a través del Servei Català de la Salut (CatSalut), ampliarà el finançament dels dispositius de monitoratge continu de glucosa a tots els menors d’entre 0 i 18 anys amb diabetis tipus 1 a partir del desembre. Cal destacar que Catalunya és pionera a tot l’Estat en garantir, de forma protocol·litzada, l’accés d’aquesta tecnologia a tots els menors de 18 anys, incloent-hi el col·lectiu d’entre 0 i 3 anys.
 
D’aquesta manera, d’una banda, el Departament continua desplegant el Protocol d’accés al monitoratge continu de glucosa a través de la implementació de la seva fase 2, que inclou els pacients amb diabetis tipus 1 d’entre 7 i 18 anys amb hipoglucèmia de repetició i/o inadvertida amb tractament de múltiples dosis d’insulina.
 
D’altra banda, el Departament de Salut adopta la recent resolució del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social i finançarà, a través d’un estudi de monitorització, els sensors tipus flash per als pacients d’entre 4 i 17 anys amb diabetis tipus 1.
 
El Protocol català prioritza la població de risc
 
El Protocol d’accés al monitoratge continu de glucosa, instrument pioner a tot l’Estat, es va aprovar a principis del 2018 i està consensuat entre el Catsalut i experts clínics de diferents serveis d’endocrinologia de Catalunya prioritzant els col·lectius amb més risc.
 
A partir del juliol del 2018, es va començar a desplegar la fase 1 del Protocol que inclou els menors de 7 anys que per la seva immaduresa no expressen bé els símptomes de la hipoglucèmia; les dones amb diabetis tipus 1 que es queden embarassades i que necessiten un control més estricte per elles i pel fetus, i els pacients que, portant bomba d’insulina, presenten hipoglucèmies de forma inadvertida i/o repetida.
 
El CatSalut és conscient de la importància dels dispositius de monitoratge continu de glucosa i dels beneficis que poden aportar en el control de la diabetis. En aquest sentit, i ateses els diferents sensors que hi ha actualment al mercat, es va decidir que el sensor més apropiat per a cada pacient l’ha de decidir l’equip mèdic segons les seves característiques clíniques i les seves preferències. D’aquesta manera, el CatSalut incorpora en la seva cartera de serveis, no només el monitoratge flash, sinó tots els sensors disponibles en el moment actual.
 
Per tal d’optimitzar el seu funcionament i maximitzar els resultats en salut derivats del seu ús, cal realitzar un procés de formació en el maneig del sensor amb l’equip d’endocrinologia. Per aquesta raó, la prescripció del sensor es farà en la consulta ordinària, de manera progressiva i esglaonada en els centres sanitaris del SISCAT.
 
Com funciona el monitoratge continu de glucosa?
El monitoratge continu de glucosa és una tecnologia que permet mesurar la glucosa de forma contínua en el teixit intersticial i no en sang. Hi ha dues modalitats de monitoratge continu de glucosa a temps real:
 
·         El sistema en temps real (real-time), que es compon d’un sensor amb un filament inserit sota la pell i un transmissor que envia el senyal a un receptor per informar de la lectura. Permeten la configuració d’alarmes de límits de glucosa (alta o baixa) i requereixen de calibratge mitjançant controls de glucèmia capil·lar.
 
·         El sistema flash que dona una lectura contínua sempre que el pacient apropi el receptor al sensor. No disposa d’alarmes i no cal el calibratge amb glucèmies capil·lars.
 
Què és la diabetis?
 
La diabetis mellitus és un trastorn general del metabolisme que es manifesta per una elevació anormal dels nivells de glucosa a la sang. Aquesta anomalia pot ser deguda a una producció insuficient d’insulina o bé a un mal aprofitament d’aquesta hormona per part de l’organisme. Hi ha dos tipus principals de diabetis:
 
·         La diabetis de tipus 1 es coneix també com a diabetis juvenil, ja que acostuma a aparèixer en persones de menys de 30 anys. Es caracteritza per una destrucció progressiva de les cèl·lules productores d’insulina —cèl·lules beta del pàncrees— que fa necessària l’administració immediata d’insulina per normalitzar els nivells de glucosa a la sang. Per aquest motiu també s’anomena diabetis insulinodependent.
 
·         La diabetis de tipus 2 acostuma a aparèixer a l’edat adulta. En aquest cas es manté la capacitat de la cèl·lula beta de produir insulina, però aquesta capacitat no és prou efectiva. Al començament, es pot controlar amb una alimentació adequada, exercici i medicació per via oral. Amb els anys pot ser que també calgui administrar insulina.
 
També hi ha altres tipus de diabetis com la gestacional, que és la hiperglucèmia que pot aparèixer durant l’embaràs en dones que prèviament no tenien diabetis. Aquesta situació apareix, aproximadament, en el 10% de les dones embarassades.
 
Coincidint demà amb la comemmoració del Dia Mundial de la Diabetis, Salut vol recordar que és fonamental que els professionals i les persones que la pateixen facin un bon seguiment de la malaltia, ja que és important evitar o retardar les complicacions de la diabetis que poden aparèixer a llarg termini, com són la discapacitat visual, l’alteració en el funcionament renal o els problemes de salut cardiovasculars.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia