• La cambra comunitària ha proclamat avui ‘La dona de la muntanya’ guanyadora de la dotzena edició d’aquest important guardó, que també tenia com a finalistes ‘Styx’ i ‘Druga strana svega’ (‘The Other Side of Everything’)
  • Les Jornades LUX de Cinema a la Filmoteca, organitzades en col·laboració amb l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, seran gratuïtes i se celebraran els dies 15, 22 i 29 de novembre a les 20.00 hores a la Sala Chomón
Cartell
La dona de la muntanya, una coproducció d’Islàndia, França i Ucraïna, ha guanyat el dotzè Premi LUX de cinema que concedeix el Parlament Europeu. El president Tajani, que ha anunciat la cinta guardonada davant del ple, ha felicitat els tres finalistes i ha destacat la dificultat que ha suposat escollir la guanyadora: “Les tres nominades són extraordinàries, tant per l’originalitat com per la importància dels temes que tracten”, ha manifestat.
 
Les pel·lícules finalistes se centren en assumptes clau per al futur d’Europa: els riscos associats al nacionalisme extrem, la urgència de prendre mesures per protegir el medi ambient i la necessitat de donar una resposta coherent al desafiament migratori. Malgrat les diferències de gènere i de temàtica, els tres films tenen un punt important en comú: expliquen històries de dones fortes decidides a canviar la seva situació.
 
La dona de la muntanya (Kona fer í stríð), dirigida per l’islandès Benedikt Erlingsson, és una pel·lícula política, una saga feminista i una faula sobre una professora de música que du una doble vida com a apassionada activista sobre el medi ambient. Les seves conviccions polítiques trontollen després que la seva sol·licitud per adoptar un nen sigui finalment acceptada. El film guanyador del premi LUX es podrà veure en la tercera de les sessions gratuïtes que acull la Filmoteca, el dijous 29 de novembre.
 
Des del 2007 el Parlament Europeu atorga cada any el Premi LUX de cinema a pel·lícules que, a través de les seves històries, contribueixen al debat públic europeu, tractant assumptes com la solidaritat, la crisi econòmica, la immigració, la justícia, les llibertats públiques o els drets fonamentals. Des de 2012 la Filmoteca de Catalunya acull les Jornades LUX de Cinema amb la col·laboració de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona.
 
Les pel·lícules guardonades en anteriors edicions han estat: Auf der anderen Seite, de Fatih Akin (2007); Le silence de Lorna, de Pierre i Jean Luc Dardenne (2008); Welcome, de Philippe Lioret (2009); Die Fremde, de Feo Aladag (2010); Les nieges du Kilimandjaro, de Robert Guédiguian (2011); Io sono Li, d’Andrea Segre (2012); The Broken Circle Breakdown, de Felix van Groeningen (2013); Ida, de Pawel Pawlikowski (2014); Mustang, de Deniz Gamze Ergüven (2015); Toni Erdmann, de Maren Ade (2016) i Sameblod, d’Amanda Kernell (2017).
 
 
Sessions de les finalistes dels premis LUX de cinema 2018 a la Filmoteca:
                                                                                                                                 
 
Styx
Wolfgang Fischer, 2018. Int.: Susanne Wolff, Gedion Oduor Wekesa. Àustria-Alemanya. VOSE. 94’. Projecció en DCP.
Les vacances en veler d’una metgessa que posa l’embarcació rumb a l’illa tropical de l’Ascensió es carreguen de tensió quan, després d’una tempesta, el plaer de navegar s’interromp amb l’aparició d’un vaixell d’emigrants subsaharians que necessiten ser salvats. Una història simple però summament dramàtica que retrata l’actitud inoperant d’Europa envers la situació dels refugiats. La magnífica fotografia, el muntatge i l’ús hàbil del so de l’oceà i del vent per realçar la tensió esdevenen eines fonamentals en aquesta història essencialment emocional.
Dijous 15 de novembre a les 20.00 h
Presentació a càrrec de Sergi Barrera i Alba Villarmea.
 
Druga strana svega The Other Side of Everything
Mila Turajlic, 2017. Sèrbia. VOSE. 104’. Projecció en DCP.
Una porta tancada que divideix en dos l’apartament que la mare del cineasta serbi Mila Turajlic té a Belgrad és el punt de partida per narrar la història de la seva família, al mateix temps que funciona com a símbol de la història política de Iugoslàvia i Sèrbia. Un document valuós que, tot equilibrant fets, idees i emocions, uneix a la perfecció l’experiència personal amb la política i la història.
Dijous 22 de novembre a les 20.00 h
 
Kona fer í stríð La mujer de la montaña
Benedikt Erlingsson, 2018. Int.: Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson. Ucraïna-Islàndia-França. VOSE. 101’. Projecció en DCP.
Per tal de protegir les impol·lutes terres altes islandeses, una dona declara la guerra a una indústria local d’alumini al mateix temps que tracta d’adoptar una filla. El director de De caballos y hombres fa una crida per salvar la natura de la depredació capitalista amb aquesta barreja de drama, comèdia, acció i música que el cineasta defineix com “una feel-good movie sobre el canvi climàtic”.
Dijous 29 de novembre a les 20.00 h
 
Les tres sessions són gratuïtes. Aforament limitat. Cal recollir l’entrada a la taquilla el mateix dia de la projecció.
 
 

5  

Imatges

Kona Fer í stríö

Kona Fer í stríö 163

Kona Fer í stríö 2

Kona Fer í stríö 2 119

Druna strana svega 2

Druna strana svega 2 470

Styx

Styx 326

Styx  2

Styx 2 104