• El Consell de la Mancomunitat Cultural serà un òrgan de cooperació entre el Departament de Cultura i les diputacions que inclou diferents disciplines dins l’àmbit cultural tant d’arts escèniques, arts visuals, música, museus o biblioteques
  • L’anunci s’ha fet en el marc del 6è Fòrum del Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals (SPEEM), que enguany se centra en el lligam entre cultura i educació
FOTO
El Departament de Cultura i les quatre diputacions han anunciat avui, en el marc del 6è Fòrum de Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals (SPEEM), la voluntat de constituir el Consell de la Mancomunitat Cultural. L’anunci l’ha fet la directora general de Cooperació Cultural, Àngels Ponsa, que ha excusat l’absència de la consellera de Cultura, Laura Borràs, a la inauguració.
 
Aquest espai anual de trobada, participació i debat dels responsables i programadors dels teatres i auditoris públics d’arreu del territori, ha tingut lloc enguany a l’Arts Santa Mònica de Barcelona, amb la presència del diputat Delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Oriol Lladó; el responsable de la Àrea de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; la vicepresidenta primera de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol i el diputat delegat del Servei d’Assistència al Ciutadà de la Diputació de Tarragona, Joan Olivella.
 
Tots han posat en valor la importància de treballar plegats entre administracions —diputacions, ajuntaments i Generalitat—, “amb mentalitat de mancomunitat cultural”, per tal crear programes “potents” arreu del territori, compartir experiències, incentivar la participació, i impulsar i fer créixer projectes culturals que esdevinguin projectes de país.
 
La directora general de Cooperació Cultural, Àngels Ponsa, ha dit que “ja tenim un camí important recorregut, de cooperació i treball en comú”, com el Programa.cat, un exemple de mancomunitat cultural, i ha afegit que s’ha de seguir en aquesta línia de treball. “El Consell de la Mancomunitat Cultural ha de servir per trencar murs i barreres, inèrcies, dins de la mateixa administració, seguir cooperant i fer grans els projectes culturals entre tots”.
 
La directora general ha avançat que la voluntat és que aquest Consell “comenci a caminar” el primer trimestre de l’any 2019, i que es presentarà en un acte al Palau de la Generalitat, a final de febrer, amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, la consellera de Cultura, Laura Borràs, i els quatre presidents de les Diputacions i els regidors de cultura dels ajuntaments de tot Catalunya.
 
La directora general i els representants de les diputacions han valorat positivament també que aquest 6e Fòrum SPEEM posi la mirada en el lligam estratègic entre cultura i educació i, han exposat la importància d’incloure les arts escèniques i la música a l’àmbit escolar. En aquest sentit, el Fòrum ha comptat enguany amb representants del Departament d’Ensenyament, i amb l’assistència d’un centenar de programadors municipals d’arreu de Catalunya.
 
Mancomunitat Cultural
 
Les funcions del Consell de la Mancomunitat Cultural es basen en l’intercanvi d’informació referent a les polítiques culturals que afectin la relació entre el Departament  de Cultura i les diputacions.
 
Està previst elaborar un pla de cooperació que inclogui els projectes, programes i les corresponents línies d’actuació en polítiques culturals, es farà seguiment i avaluació del pla i s’establiran criteris de coordinació entre les actuacions en polítiques culturals.
 
A més, es crearan i impulsaran grups de treball tècnics, de caràcter específic, per a l’estudi i anàlisi de les diferents línies d’actuació en l’àmbit de la política cultural i s’estudiarà i analitzarà prèviament els projectes que impulsi el Departament de Cultura.
 
Com a exemples d’èxit del treball entre el Departament de Cultura i les quatre diputacions, destaca el Programa.cat, que es va iniciar l’any 2014 amb la Diputació de Barcelona, i els convenis de col·laboració amb els municipis integrats al Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya (SPEEM) com a equipaments locals multifuncionals. L’any 2017, la Diputació de Girona es va unir a aquesta iniciativa i, finalment, aquest any 2018, ho han fet les diputacions de Lleida (a través de l'Institut d'Estudis Ilerdencs) i Tarragona.
 
Les arts escèniques i la música a l’àmbit escolar
 
Els Departaments de Cultura i d’Ensenyament estan treballant per crear un programa específic d’arts escèniques i música a l’àmbit escolar a partir del curs 2019-20 per tal de donar suport a les polítiques educatives i culturals municipals.
 
Aquest programa té com a principals objectius incentivar les programacions i els projectes d’arts escèniques i música en horari lectiu per tal de formar espectadors, educar en la sensibilitat artística i crear nous espais a les arts en viu.
Les principals línies d’intervenció del programa són la difusió d’un model i de les bones pràctiques, el finançament a través d’una línia de suport i la formació a docents i programadors per tal de promoure els programes d’arts escèniques i música a l’àmbit escolar.
 
Per tal d’il·lustrar projectes i propostes que incorporen de les arts escèniques i la música en horari escolar, al Fòrum s’exposen 10 exemples de bones pràctiques com són: el programa “Ara Art” del Departament d’Ensenyament;  “Anem al teatre” de la Diputació de Barcelona; el “programa d’arts escèniques i música escolar” de l’Ajuntament de Palamós; el projecte “Tàndem” del Teatre Nacional de Catalunya; el Projecte “Planters” de ConArte Internacional; el Projecte “Tots dansen” del Mercat de les Flors; Projecte “Creaciència” de la Companyia de dansa Lantana; el Projecte “Cantània” de l’Auditori de Barcelona; el Projecte “A tempo” de la Fundació Citat Invisible i el Projecte “Pedagogia de l’espectacle” de la Fundació Torre del Palau.
 
 
Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals
 
El Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals (SPEEM) és una xarxa integrada per teatres i auditoris d’arreu de Catalunya creada amb l’objectiu de consolidar l’activitat cultural als municipis catalans i de distribuir-la homogèniament, per tal de garantir el dret de la ciutadania d’accedir en condicions d’igualtat a la cultura.
 
Actualment, hi ha integrades un total de 217 entitats a l’SPEEM, i, en relació a aquesta necessitat de contribuir a la millora dels equipaments, s’ha creat la Xarxa de cooperació territorial de Girona, la qual durant el 2018 realitza diferents trobades de coordinació de les programacions de les comarques gironines.
 
Aquest any, a més, s’ha impulsat la Xarxa de cooperació territorial de Lleida que ja ha acordat una sèrie d’actuacions per tal de coordinar informacions sobre la programació i el treball en xarxa. Pel que fa a la xarxa de cooperació territorial de Tarragona, es preveu la seva posada en marxa durant l’any 2019.
 
Finalment, altres línies de treball engegades en el marc de l’SPEEM 2018 són el desenvolupament del Pla d’accessibilitat de les arts escèniques i la promoció de les arts escèniques i la música en l’àmbit infantil i juvenil. 
 
 

3  

Imatges

Inauguració 6è Fòrum SPEEM

Inauguració 6è Fòrum SPEEM 7085

Inauguració 6è Fòrum SPEEM_2

Inauguració 6è Fòrum SPEEM_2 4773

Inauguració 6è Fòrum SPEEM_3

Inauguració 6è Fòrum SPEEM_3 6888