• El conseller de Territori i Sostenibilitat demana una reunió amb l’alcaldessa de Barcelona per debatre un aspecte de la proposta de l’Ajuntament que els serveis jurídics i tècnics de la Generalitat veuen “jurídicament inviable”
  • Aquest punt fa referència a la temporalitat de les reserves i, per a Calvet, tal i com està plantejat “pot provocar litigis costos que acabarien invalidant totalment la mesura”
TES
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha assegurat avui que la Subcomissió d’urbanisme de Barcelona només aprovarà definitivament la modificació del Pla General Metropolità (PGM), que impulsa l’Ajuntament per destinar el 30% del sostre de les noves promocions residencials o de grans rehabilitacions a habitatge amb protecció oficial, quan el text sigui “impecable tècnicament i jurídicament”. Calvet ha explicat que tal i com està redactat actualment té “febleses jurídiques” que cal corregir “perquè sinó podríem entrar en litigis costosos que acabarien pagant els ciutadans i que també acabarien invalidant totalment la mesura”.
 
Calvet, acompanyat del secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, ha assegurat “compartir amb l’Ajuntament de Barcelona l’objectiu d’incrementar el parc de pisos amb protecció oficial. Però qualsevol mesura que aprovem en aquest sentit ha de ser impecable”. “És la nostra responsabilitat”, ha recordat. En aquest sentit, “des del moment en què vam conèixer la proposta del consistori barceloní vam expressar els dubtes jurídics, tècnics i econòmics que teníem i això és el que hem estat treballant conjuntament en les reunions que hem anant tenint amb lel consistori”, ha exposat. “Per tant, l’Ajuntament coneixia la nostra postura i ens ha sobtat quan just abans que s’hagués de celebrar la Subcomissió, l’Ajuntament hagi demanat suspendre-la”.
 
El titular de Territori i Sostenibilitat ha explicat que les competències d’aquest òrgan col·legiat són les d’aprovar qualsevol expedient que elevin els ajuntaments “i comprovar si s’avé a la legalitat; no és un mer tràmit, no és posar un segell, sinó que es debat i s’aprova tal i com marca la legalitat urbanística i com passa amb tots els expedients urbanístics que ens arriben de tot Catalunya”. Per tant, “la nostra responsabilitat és assegurar que s’acompleixen els requisits i, si una proposa és jurídicament inviable, no la podem aprovar”, ha reiterat.
 
Eliminar un aspecte que amb “mancances”
 
En aquest cas, l’aspecte sobre el qual han alertat els serveis jurídics i tècnics de la Subcomissió fa referència a la temporalitat de les reserves. Per a Calvet, la proposta de l’Ajuntament de Barcelona preveu una reserva del 20% per a habitatge protegit per a les transmissions efectuades l’1 de gener i el 30 de juny de 2016. “Nosaltres això no ho podem aprovar perquè l’article 17 de la Llei del dret a l’habitatge diu que les reserves han de ser viables, no diu que modifiquem el percentatge per fer viable la reserva, que és molt diferent”. “El 20% té una mancança jurídica i, per tant, el que diem és: eliminem-ho. No entenem perquè l’Ajuntament s’agafa a aquesta excusa”, ha manifestat.
 
El conseller també ha exposat que la Generalitat va rebre la documentació el 17 d’octubre, més de dues setmanes després de l’aprovació per part del ple municipal, i que es va avançar la data de la Subcomissió, prevista inicialment per al 5 de desembre, per avui, 21 de novembre. “No hi ha hagut cap retard de la Subcomissió, al contrari”, ha reblat.
 
Calvet s’ha mostrat esperançat a arribar a un acord amb l’Ajuntament les pròximes setmanes per poder aprovar aquesta mesura a la pròxima Subcomissió. “Donem les màximes facilitats però exigim que sigui impecable”, ha remarcat i ha volgut deixar clar: “Som un govern seriós i gestionem amb responsabilitat; ni amb rebaixes ni amb pressions”. “L’única pressió que acceptem és la dels ciutadans quan ens demanen que exercim amb rigor i responsabi8litat les nostres funcions”, ha puntualitzat.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 379