Cultura

Lacuesta

El Centre Pompidou de París acull una exposició retrospectiva d'Isaki Lacuesta, amb obres coproduïdes pel Departament de Cultura, el Bòlit de Girona i l'IRL

query_builder   22 novembre 2018 12:10

event_note Nota de premsa

El Centre Pompidou de París acull una exposició retrospectiva d'Isaki Lacuesta, amb obres coproduïdes pel Departament de Cultura, el Bòlit de Girona i l'IRL

  • “Les imatges eco” i “Les pel·lícules dobles” són les dues instal·lacions que el cineasta gironí ha fet per a la mostra de París, i que al gener arribaran a Catalunya
  • Es podran veure al Bòlit de Girona i a Arts Santa Mònica, on s’exhibiran a partir de maig de 2019
Isaki Lacuesta
El Centre Pompidou de París inaugurarà demà, divendres 23 de novembre, l’exposició “Cineastes en correspondència”, que inclou retrospectives de les creacions cinematogràfiques del cineasta gironí Isaki Lacuesta i de la directora de cinema japonesa, Naomi Kawase. La retrospectiva de Lacuesta, que s’obrirà al públic el 26 de novembre, inclou dues instal·lacions realitzades pel cineasta que estan coproduïdes pel Departament de Cultura, el Bòlit de Girona i l’Institut Ramon Llull.
 
A l’acte d’inauguració de l’exposició hi assistiran la directora general de Cooperació Cultural del Departament de Cultura, Maria Àngels Ponsa; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la directora de l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé, el delegat de l’Oficina de Paris de l’Institut Ramon Llull, Raül David Martínez, i la directora del Bòlit, Carme Sais.
 
“Correspondències fílmiques” es podrà visitar fins al 6 de gener, com a part del Festival d'Automne i Japonismes 2018. Aquest projecte té dues parts: per una banda, hi haurà una exposició en forma d’instal·lació, on cada cineasta farà una proposta artística audiovisual en diverses sales del centre. Isaki Lacuesta hi projectarà algunes seqüències fílmiques; Kawase, per la seva banda, farà per a l’ocasió algunes instal·lacions de vídeo.
 
La presència de Kawase i Lacuesta al Centre Pompidou es complementa amb una retrospectiva cinematogràfica de cada realitzador. Cada setmana es projecten diferents pel·lícules, entre les quals trobem Cravan vs cravan (2002), Microscopías (2003), Marte en la tierra (2007), del cineasta gironí. Isaki Lacuesta participa en aquesta exposició amb col·laboració de l'Institut Ramon Llull, el Bòlit de Girona i el CCCB.
 
La part dedicada al realitzador català de “Cineastes en correspondència” s’inaugura el dilluns 26 de novembre. La inauguració del dia 26 al Pompidou comptarà amb la presència de Lacuesta, qui farà una visita guiada a la instal·lació i obrirà la seva retrospectiva amb la projecció del film Entre dos aguas, obra guanyadora de la Concha de Oro en el darrer Festival de San Sebastián.
 
A la mostra del Pompidou s’exhibiran fins a 30 de les pel·lícules de Lacuesta; un autoretrat que, amb el títol On ets?, passarà a formar part de la col·lecció del centre, i dues instal·lacions, “Les pel·lícules dobles” i “Les imatges eco”, coproduïdes amb el Bòlit, el Departament de Cultura i l’Institut Ramon Llull.
 
L’exposició que acull el Centre Pompidou de París, “Cineastes en correspondència”, parteix de la mostra “Totes les cartes. Correspondències fílmiques”, que es va dur a terme l’any 2011 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). El 2008, convidat pel CCCB, Isaki Lacuesta va proposar dialogar amb Naomi Kawase, a través d’un intercanvi de sis cartes i un epíleg que va tenir una durada d'un any, entre agost de 2008 i juliol de 2009. L’any 2011 el CCCB va presentar “Correspondències fílmiques”, una exposició que reuneix l'intercanvi de cartes filmades entre sis parelles de cineastes, entre les quals alguns catalans.
 
El Centre Pompidou ha anat programant, des del 2012, diverses parts del contingut de l’exposició del CCCB, sempre amb programa amb tres blocs d’activitat al voltant de les parelles cinematogràfiques: projeccions de l’intercanvi artístic entre els dos cineastes al voltant del doblet cinematogràfic, la projecció d’obres dels dos directors i instal·lacions artístiques. Així es va fer, l’any 2012, amb Jonas Mekas i Jose Luis Guerín; el 2013, amb Albert Serra i Lisandro Alonso, i el 2014, amb Jaime Rosales i Wang Bing. 
 
Lacuesta al Bòlit i a Arts Santa Mònica
“Les imatges eco” serà també el títol amb el qual es presentarà l’exposició que el Bòlit dedicarà al cineasta gironí del 25 de gener al 28 d’abril de 2019. Es tracta d’una trilogia d’obres, una per a cadascun dels espais del Bòlit, fruit de diferents col·laboracions amb altres creadors.
 
Dues de les produccions, “Les imatges eco” i “Les pel·lícules dobles” són coproduccions amb el Centre Pompidou amb motiu de la seva retrospectiva i una tercera està feta específicament pel Bòlit i es troba encara en fase de producció. El projecte compta, també, amb la col·laboració de l’Arts Santa Mònica, on s’exhibirà a partir del mes de maig de 2019.
 
S’ha previst un programa d’activitats vinculades a la mostra, que es desplegarà durant l’any 2019 a diferents equipaments del territori, com són l’Auditori de Girona, el Centre Cultural la Mercè de Girona, Cinema Truffaut de Girona, Museu del Cinema, Centre d’Art Fabra i Coats de Barcelona, la Filmoteca de Catalunya i el Festival Loop Barcelona.
 
També està prevista l’edició del llibre Isaki Lacuesta, cineasta, amb l’editorial Mare & Martin, fruit de la col·laboració entre el Centre Pompidou; Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona i Centre d’Art Fabra i Coats de Barcelona, que es presentarà aquesta mateixa setmana. D’altra banda, al març de 2019, s’editarà un catàleg de l’exposició “Les imatges eco”, amb textos d’Enrique Vila-Matas, Ingrid Guardiola, Agustín Fernández Mallo i Silvye Prats, coeditat entre l’Arts Santa Mònica i Bòlit Centre d’Art Contemporani. Girona .
 
Isaki Lacuesta
La revista Cahiers du cinema el va qualificar de «model de cineasta del segle XXI» per la seva habilitat per treballar en tots els camps fronterers del cinema amb la mateixa lucidesa, qualitat i talent. Estudia Comunicació Audiovisual a la Universitat Autònoma de Barcelona i es gradua en la primera edició del Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra. El seu primer llargmetratge documental, Cravan vs Cravan (2002), rep guardons en diversos festivals internacionals i la crítica espanyola el destaca com la millor òpera prima de l'any amb el Premi Sant Jordi RNE. També va ser un dels artistes protagonistes del pavelló català de al Biennal de Venècia amb Aftermath 2016. Enguany ha guanyat la Concha de Oro a la millor pel·lícula amb Entre dos aguas.
 
Naomi Kawase
El Premi Carrosse d’Or, atorgat a Cannes per la Societat de Directors Francesos el 2009, consagra Naomi Kawase com la directora amb més capacitat per explorar els intersticis del món íntim. Aquest premi a la seva carrera s'afegeix a tots els reconeixements internacionals obtinguts des que es va graduar per l'Escola de Fotografia d'Osaka el 1989. Les seves primeres pel·lícules documentals, Ni tsutsumarete (Als seus braços, 1992) i Katatsumori (Cargol, 1994), se centren respectivament en la cerca del pare que l'havia abandonat quan era nena i en el retrat de la tieta àvia amb qui la cineasta va conviure, de qui filma els rituals de vida i de vellesa.
 
Podeu consultar el programa complet de Cineastes en correspondència, exposició i retrospectiva d’Isaki Lacuesta i Naomi Kawase aquí.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia