Direcció General de Comunicació

Dia Mundial del Donant de Sang

El Govern fomenta la donació de sang entre els joves amb motiu del Dia Mundial del Donant de Sang

query_builder   23 març 2010 14:23

event_note Nota de premsa

El Govern fomenta la donació de sang entre els joves amb motiu del Dia Mundial del Donant de Sang

   
  • La celebració es farà el proper 14 de juny a Barcelona
  • La capital catalana va ser escollida seu del Dia Mundial en reconeixement als mèrits del model català de donació de sang
  • Coincidint amb l’Any Internacional de la Joventut, la celebració d’enguany se centrarà en sensibilitzar els joves sobre la necessitat de donar sang, amb el lema “Nova sang per al món”
  • El Govern ha aprovat avui la creació del comitè que organitzarà les activitats relacionades amb el Dia Mundial, que s’allargaran durant tot l’any
 
El Govern ha aprovat avui la constitució del comitè d’Honor i del comitè organitzador del Dia Mundial del Donant de Sang, que se celebrarà el 14 de juny a Barcelona. El comitè d’Honor estarà presidit per la reina Sofia i el vicepresident serà el president de la Generalitat. Com a vocals hi participaran l’alcalde de Barcelona, el president de la Diputació de Barcelona, la consellera de Salut, la ministra de Sanitat i representants de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, de la Federació Internacional d’Organitzacions de Donants de Sang, de l’Organització Mundial de la Salut i de la Societat Internacional de Transfusió Sanguínia.
 
El comitè organitzador estarà presidit pel president o la presidenta de la Federació Espanyola de Donants de Sang, i la vicepresidència recaurà en el president o la presidenta de la Federació Catalana de Donants de Sang. Com a vocals hi participaran representants del Govern, del Banc de Sang i Teixits i de la Creu Roja.
 
Foment de la donació de sang entre els joves
 
Coincidint amb l’Any Internacional de la Joventut, la celebració del Dia Mundial del Donant de Sang es focalitzarà en el foment de la donació entre els joves, sota el lema “Nova sang per al món”.
 
La celebració no es limitarà a un sol dia, sinó que en el decurs de tot l’any s’organitzaran arreu de Catalunya un seguit d’actes per difondre la donació de sang entre els joves, ja que l’aportació altruista i regular del voluntariat jove en la donació de sang és un eix estratègic que permet garantir les necessitats de transfusions de sang de manera segura en el sistema sanitari ara i en el futur.
.
Així, es faran activitats de divulgació a les escoles i a les universitats, amb el projecte educatiu “Cicle de sang”, i s’organitzarà una exposició per difondre els serveis del Banc de Sang i Teixits.
 
A Internet, està disponible el magazine digital www.barcelonatesang.org, des del qual s’ha engegat una campanya perquè la imatge d'una tireta blava, que s'ha dissenyat a Barcelona, sigui el nou símbol internacional de la donació de sang. També es promourà la donació entre els joves a través de les xarxes socials, amb la iniciativa DONANTS 2.0.
 
La campanya compta amb l’adhesió de nombrosos col·lectius (corporacions empresarials, entitats del tercer sector, entitats municipals i mitjans de comunicació) i persones rellevants de la societat civil. L’àmbit de l’esport també estarà present a través de l’adhesió dels jugadors del Barça, que han rodat un espot per donar exemple i animar tota la ciutadania i especialment,el col·lectiu de joves, a fer-se donants de sang.
 
Barcelona, capital mundial de la donació de sant
 
Barcelona va ser escollida el passat 24 d’abril seu del Dia Mundial del Donant de Sang en reconeixement als mèrits del model català de donació de sang. Aquesta celebració va néixer l’any 2003 promoguda per l’Organització Mundial de la Salut, la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, la Federació Internacional d’Organitzacions de Donants de Sang i la Societat Internacional de Transfusió de Sang, per tal de facilitar de manera conjunta la celebració d’aquest esdeveniment arreu del món.
 
Des de la primera celebració, l’any 2004 Johannesburg, les ciutats que han estat distingides com a seus mundials d’aquest esdeveniment han estat: Londres (Regne Unit), Bangkok (Tailàndia), Ottawa (Canadà), Dubai (Unió dels Emirats Àrabs) i Melbourne (Austràlia).
 
Registre de donacions 2009
 
L’any 2009, el Banc de Sang i Teixits va recaptar un total de 282.381 donacions de sang (i 11.614 donacions de plasma) a Catalunya, de les quals 188.186 (66,64%) van ser en equips mòbils i 94.195 (33,35%) en centres fixos.
 
D’altra banda, l’índex de donació, que mesura la relació entre les donacions i el nombre d’habitants, ha estat de 39,33 donacions per mil habitants i any. Cal tenir en compte que la població ha crescut en 111.342 habitants (un 1,51%).
 
Campanyes amb equips mòbils
 
L’any 2009 s’han realitzat 5.685 campanyes de donació de sang amb equips mòbils, amb què s’han visitat610 municipis de Catalunya (el 64,4% del total).
 
En termes de població, s’ha acostat la possibilitat de donar sang amb el desplaçament d’una unitat mòbil al 98,24% de la població total de Catalunya.
 
L’índex mitjà de donacions obtingudes en les campanyes d’equips mòbils ha estat de 36,0 donacions per sessió,* la qual cosa suposa un increment del 3,9% respecte a l’any anterior.
 
Els donants per sexes
 
Si fem la distinció per sexe, el 48,22% dels donants han estat dones i el 51,77%, homes. Per edat, el grup més nombrós (50,63%) es concentra en el tram dels 36 als 55 anys. El segueixen els donants d’entre 26 i 35 (21,98%).
 
Les donacions per regió sanitària
 
Per regions sanitàries, la Regió Sanitària Girona ocupa el primer lloc amb un índex de 56,37 per 1.000 habitants i any; després se situa Lleida, amb un índex de 56,22 per 1.000 habitants i any i, en tercer lloc, Terres de l’Ebre amb un índex de 44,08 per 1.000 habitants i any.
 
Com en ocasions anteriors, cal comentar el cas particular de la Regió Sanitària Barcelona, que engloba les comarques de l’àrea metropolitana, i que ha registrat un total de 177.995 donacions de sang, que representen el 60,54% del total de Catalunya. Tanmateix, en termes relatius, l’índex de donació se situa en el 35,65 per 1.000 habitants i any.
 
Per municipis, el que ha registrat un índex de donació més elevat ha estat Pardines, al Ripollès, amb 377,36 donacions per mil habitants i any. El segueixen l’Argentera, al Baix Camp amb 305,97, i Sant Climent Sescebes, a l’Alt Empordà, amb 294,35.
 
 Nous donants de sang
 
Durant el 2009, 39.988 persones han donat sang per primera vegada a Catalunya. D’aquestes, 23.699 ho han fet en una col·lecta d’equip mòbil i 16.289 en un banc fix. Del total de nous donants, 14.215 (35,54%) pertanyen al tram d’edat dels 36 als 55 anys.
 
D’altra banda, el segment d’edat que més ha pujat respecte a l’any anterior és el de 18 a 25 anys: han estat uns 12.079 donants, que suposen un 30,20% del total de nous donants (increment del 2,4% respecte a 2008).
 
Molts dels nous donants pertanyen a la Regió Sanitària Barcelona (un 68,71%).
 
 
Més associacions de donants de sang
 
A dia d’avui, comptem amb 35 associacions de donants de sang a Catalunya. La darrera que s’ha constituït ha estat la del Bages el passat mes de gener.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia