Interior

Reunió Interior

Buch anuncia que Interior ultima un protocol per lluitar contra les violències sexuals i impulsa modificacions legislatives per poder sancionar amb més contundència

query_builder   23 novembre 2018 12:55

event_note Nota de premsa

Buch anuncia que Interior ultima un protocol per lluitar contra les violències sexuals i impulsa modificacions legislatives per poder sancionar amb més contundència

FOTO
  • El conseller ha explicat que l’objectiu del protocol és donar criteris operatius als professionals de la seguretat per establir les pautes d’actuació en entorns d’oci davant d’aquestes conductes
 
  • Aquesta modificació es durà a terme mitjançant la Llei d’acompanyament
 
  • El proper mes de gener es presentarà el protocol definitiu i s’explicaran els mecanismes per adherir-s’hi
 
 
El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha encapçalat aquest matí la darrera reunió del grup de treball creat el passat 17 de juliol per avançar en la lluita contra les agressions sexuals en entorns d’oci públics i privats. La trobada d’avui ha servit per exposar les conclusions de les sessions que s’han celebrat durant aquests cinc mesos.
 
A partir de la informació recopilada en aquestes trobades, el Departament d’Interior ha posat les bases d’un protocol d’actuació per fer front a aquesta xacra. Des del mes de juliol s’han celebrat 12 reunions del grup de treball i 11 reunions internes amb algun membre del grup o unitats del Departament.
 
El titular d’Interior ha explicat que “l’objectiu d’aquest protocol és fer constar que totes les violències sexuals cal erradicar-les i donar criteris operatius als professionals de la seguretat per establir les pautes d’actuació davant d’aquestes conductes infractores”.
 
Buch s’ha mostrat molt contundent i ha dit que “Catalunya no tolera les agressions sexuals, les perseguim, les castiguem i a partir d’ara seran penades amb imports majors”.
 
En aquest sentit, el conseller ha destacat que per reforçar aquest protocol,  des del Departament d’Interior es formularà una doble estratègia. En primer lloc, es proposarà modificar la Llei 11/2009 del 6 de juliol de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives per sancionar amb més contundència les violències sexuals. I, en segon lloc, també es vol augmentar la gravetat de les infraccions a través de la modificació normativa de la Llei orgància de seguretat ciutadana.  
 
“Cal fer un pas més i definir quines són les actuacions que poden ser objecte de denúncia i de multa per tal d’aconseguir que cap fet quedi impune”, ha dit Buch.
 
En aquesta línia, el protocol estableix que les conductes que s’han de considerar infracció administrativa són:
 
•         Exhibicionisme obscè davant de persones adultes
•         Masturbació en espais públics o oberts davant de persones adultes
•         Seguiment obscè
•         Injúria sexual
•         Fer fotos de parts íntimes
•         Acorrelament amb finalitat sexuals
•         Altres conductes que impliquin una vexació sexual
 
El document fa un pas endavant en la lluita contra totes aquelles conductes que suposen un atemptat contra la llibertat i la indemnitat sexual i concreta:
 
•         Les actuacions que han de realitzar els responsables dels establiments i el personal dels entorns de l’oci privat i els organitzadors d’activitat d’oci nocturn públic per tal de prevenir i atendre possibles violències sexuals
•         Les instruccions d’atenció a la persona afectada
•         L’actuació davant l’autor dels fets constitutius de violència sexual
•         Detall de l’actuació i funcions dels professionals de la seguretat tant pel que fa als controladors d’accés, als vigilants de seguretat i als membres de la policia de Catalunya (Md’E i PL)
•         Línies de formació per l’aplicació d’aquest protocol, formació que serà aplicable tant a policies, policia portuària, vigilants municipals, vigilants de seguretat, personal de control d’accés i personal dels establiments o esdeveniments, tècnics municipals que organitzin festes de concurrència massiva, etc., en definitiva, totes les persones que directa o indirectament poden prevenir o actuar davant les violències sexuals. Aquesta formació es durà aterme a través de cursos que impartirà el Departament d’Interior amb el suport de l’Institut Català de les Dones.
 
Grup de treball
Al grup de treball per lluitar contra les violències sexuals en entorns d’oci hi han participat més de mig centenar de persones a través de 27 òrgans, entitats públiques i privades i persones expertes, que han posat en comú les seves experiències i punts de vista sobre la problemàtica. Buch ha volgut agraïr la predisposició dels participants en aquests grups de treball “la rebuda ha estat molt satisfactòria per part dels agents implicats que han contribuït en l’elaboració del protocol amb els coneixements dels seus àmbits”.
 
El grup de treball l’han format entitats municipalistes, representants de policies locals, Mossos d’Esquadra, l’Institut Català de les Dones, el departament d’Interior, representants del Consell Nacional de les Dones, associacions de víctimes, experts i expertes en violència masclista, associacions representatives d’empreses de seguretat, associacions i federacions d’empresaris del sector de l’oci, representants d’empreses de controladors d’accés i altres persones expertes en el tema de la violència sexual.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia