• El cap de l’Executiu ha inaugurat aquest matí a l’Institut Guttmann la jornada “Activitat Física en l’Espina Bífida”
El president durant la inauguració. Autor: Jordi Bedmar
El president durant la inauguració. Autor: Jordi Bedmar
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest matí que “una societat que es vol democràtica i republicana ha de tenir cura i vetllar per les persones que més ho necessiten”. “Ningú pot quedar enrere en aquest país”, ha avisat, i ha recordat en aquest sentit que una de les primeres iniciatives que va prendre el Govern ha estat “començar a traçar el Pacte Nacional per a les persones amb discapacitat”. “Com a president he volgut que en la nostra acció de Govern quedés clar que totes les persones de qualsevol racó del nostre país han de tenir les mateixes oportunitats”, ha afirmat.
 
El cap de l’Executiu ha inaugurat aquest matí la jornada “Activitat Física en l’Espina Bífida”, organitzades per l’Institut Guttmann i l’Associació Catalana d’Espina Bífida i Hidrocefàlia (ACAEBH), i que debaten els beneficis de la pràctica esportiva en les persones que pateixen aquesta malformació congènita. “Era important per mi ser aquí per donar tot el suport, com a president i com a Govern, a l’Associació i a totes les persones que vetllen per les persones que pateixen algun tipus de discapacitat”, ha dit, perquè “és un dels objectius prioritaris del Govern i espero estar a l’alçada”. El president ha demanat “màxima exigència” de la societat “amb totes les administracions públiques”, perquè, “res del que fem no té sentit si no és perquè les persones puguin tirar endavant els seus somnis i projectes de vida amb total independència i autonomia”.
 
En aquest sentit el cap del Govern ha volgut fer un agraïment públic a tots els professionals sanitaris, a l’Institut Guttmann i a l’Associació Catalana d’Espina Bífida i Hidrocefàlia, de la qual forma part. “Recordo molts moments a l’associació, fins i tot dins la junta directiva, un grup de gent sempre disposada a tirar-la endavant malgrat les dificultats; hem hagut d’aprendre aquest camí de lluita, de tornar-ho a intentar, de reivindicació dels nostres drets”, ha rememorat Quim Torra.
 
A part del president també han intervingut la secretària de la junta directiva de l’ACAEBH, Elisabet Maldonado, i el director gerent de la Fundació de l’Institut Guttmann, Josep Maria Ramírez. Posteriorment doctora Ampar Cuxart, especialista en medicina física i rehabilitació, ha pronunciat una conferència i s’ha celebrat la taula rodona “Els beneficis de l’activitat física a l’Espina Bífida”, moderada per la treballadora social de l’ACAEBH Anaïs Sánchez i amb la participació de professionals d’aquest àmbit i persones afectades per aquesta malformació.
 
L'espina bífida és una malformació congènita que es produeix durant el primer mes de gestació i que pot causar discapacitats físiques i intel·lectuals. L’Associació, que forma part del consell social de l’Institut Guttmann, ofereix atenció social i laboral a les persones afectades i als seus familiars. Des de 1965 se n’han diagnosticat més de 9.000 casos a Catalunya.