Cultura

Arrenca FilmoXarxa, la iniciativa que portarà la Filmoteca a tot el territori

query_builder   26 novembre 2018 11:11

event_note Nota de premsa

Arrenca FilmoXarxa, la iniciativa que portarà la Filmoteca a tot el territori

  • El nou projecte, impulsat per la Filmoteca de Catalunya amb la col·laboració de la Federació Catalana de Cineclubs, potencia la difusió del cinema català i europeu
  • FilmoXarxa, que ja compta amb 20 cineclubs adherits, farà la primera sessió dijous 29 de novembre a La Seu d’Urgell, amb la projecció de ‘Le grand soir’ (‘La gran nit’)
FOTO
FilmoXarxa és una nova iniciativa de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) que, sota el lideratge de la Filmoteca de Catalunya i amb la complicitat de la Federació Catalana de Cineclubs, la Direcció General de Política Lingüística i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, pretén donar compliment a l’article 24 de la Llei del Cinema (Llei 20/20, del 7 de juliol de 2010) que encarrega a l’ICEC la creació d’una xarxa concertada de pantalles cinematogràfiques.
 
L’objectiu de FilmoXarxa és triple: potenciar i difondre el cinema català i europeu, incrementar l’oferta cinematogràfica en llengua catalana a les pantalles del país i fomentar la cultura cinematogràfica entre la ciutadania.
 
Els títols que, en exclusiva, formen part del catàleg de FilmoXarxa han estat triats per una Comissió amb representació de tots els estaments implicats en el projecte, i responen als criteris establerts per la Llei del Cinema per a l’exhibició en aquesta xarxa de sales d’arreu del territori: són films inèdits a Catalunya, provinents de distribuïdores independents o bé títols europeus i internacionals que es consideren d’interès cultural o artístic i que no tenen distribució comercial a Catalunya. A aquest paquet, d’un total d’una quinzena de títols renovables cada dos anys, s’hi afegeixen els Bàsics del Cinema Català restaurats per la Filmoteca de Catalunya i també diversos documentals proposats per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Tots els films es projectaran a les pantalles adherides al projecte en versió original subtitulada en català i en format digital.
 
En la seva primera fase, formaran part de la FilmoXarxa els cineclubs adherits a la Federació Catalana de Cineclubs –que també s’encarregarà de la contractació dels títols, la logística de les còpies i la gestió diària del projecte–, però més endavant la iniciativa s’obrirà a altres entitats públiques o privades que acreditin la seva vinculació amb una sala d’exhibició homologada per la Llei del Cinema. FilmoXarxa, a més, assumirà l’antiga estructura de Filmoteca a comarques, que queda integrada dins aquesta nova iniciativa.
 
Entre els films escollits per conformar l’oferta de la primera temporada de la FilmoXarxa hi ha produccions daneses, angleses, eslovenes i poloneses, a més de coproduccions entre diversos països de la Unió Europa. Tots els títols són de producció recent, i han estat presentats a festivals prestigiosos. Combinen ficció i documental, i ens parlen del passat i del futur. Entre d’altres, estan disponibles els films del suec Ruben Östlund Play (2010), la guanyadora del premi LUX del Parlament Europeu de l’any passat Sameblod (Sang sami) (2016), d’Amanda Kernell, Le fils de Joseph (El fill de Josep) (2016), d’Eugène Green o Razredni sovraznik (L’enemic de la classe) (2013), de Rok Bicek, guardonada amb set premis de l’Acadèmia Eslovena, incloent-hi el de millor film, i amb el Premi Lux del Parlament Europeu.
 
Fins ara s’han adherit un total de vint cineclubs de tot Catalunya:
-       Cineclub Geganters de Tavertet
-       Associació dels Amics del Cinema de La Vall de Ribes de Ribes de Freser
-       Cineclub Manresa
-       Cineclub Diòptria de Figueres
-       Cineclub Valls/IEV
-       Cineclub Xiscnèfils de Cerdanyola del Vallès
-       Cineclub Bigues i Riells
-       Cineclub Sabadell
-       Cineclub de l’Associació Cultural de Granollers
-       Associació Cineclub Adler de Lloret de Mar
-       Cineclub La Seu d’Urgell
-       Club Cinema Castellar Vallès
-       Cineclub La Ràpita, de Sant Carles de la Ràpita
-       Cineclub La Garriga
-       Patronat de La Catequística-Cineclub Figueres
-       Cineclub Patronat Social Premianenc de Premià de Mar
-       Associació Cultural Cineclub Olot
-       Cineclub de la Comarca del Moianès de Castellterçol
-       Cineclub Vic
-       Cineclub Altafulla
 
Primeres sessions de FilmoXarxa:
 
Le grand soir La gran nit
Benoît Delépine, Gustave Kervern, 2012. França
Dijous 29 de novembre de 2018 / 22.00 h
Cineclub de La Seu d’Urgell
Cinemes Guiu. Sala 2
Drabet Homicidi
Per Fly, 2005. Suècia-Noruega-Gran Bretanya-Dinamarca
Dijous 13 de desembre de 2018 / 22.00 h
Cineclub de La Seu d’Urgell
Cinemes Guiu. Sala 2
Vida en sombras
Llorenç Llobet Gràcia, 1948. Catalunya
Dijous 20 de desembre de 2018 / 20.00 i 22.30 h
Cineclub de Sabadell
Cinema Imperial
Essential Killing
Jerzy Skolimowski, 2010. Polònia
Dijous 17 de gener de 2019 / 18.30 h
Cineclub Manresa
Auditori La Plana de l’Om
Taste of Cement Gust de ciment
Ziad Kalthoum, 2017. Alemanya-Líban-Síria-Qatar-Emirats Àrabs Units
Diumenge 27 de gener de 2019 / 18.30 h
Cineclub Manresa
Auditori La Plana de l’Om
 
 
 
 
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia