El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha presidit aquesta tarda a la sala d’actes del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública la presentació del número 44 de la revista Idees, ‘Els processos constituents al món’, editada pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC), adscrit al Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.
Bosch ha iniciat la intervenció recordant que la presentació es podia fer gràcies a la implicació del conseller Raül Romeva que va ser el promotor del cicle de debats sobre processos constituents al món. El conseller ha destacat que “el procés català segurament incorporarà elements d’altres processos i és bo que sigui així perquè som aquí per aprendre el que han fet altres països”. Bosch ha posat com exemple el cas escocès ja que “ens pot permetre estudiar com relacionar-nos amb la Unió Europea i refermar el nostre europeisme”. Tot i així, ha afegit que “cada país ha de tenir el seu procés i el català s’ha d’adaptar a les necessitats socials i econòmiques de Catalunya”.
La revista presentada aquest vespre “no amaga els possibles riscos que pot comportar una reforma constitucional profunda perquè arribar a acords és dificultós”, ha dit Bosch. El conseller ha remarcat que “parlar de procés constituent català comporta reconèixer que només sortirem de la crisi actual amb una resposta col·lectiva, participada, democràtica, deliberativa en la qual tots els ciutadans s’hi sentin implicats”.
Després de la intervenció del conseller, el director del CETC, Pere Almeda, ha moderat el debat sobre processos constituents al món i experiències de democràcia deliberativa. Hi ha intervingut Jaume López, professor de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra i coordinador del cicle de debats sobre els processos constituents al món; Gemma Ubasart, doctora en Ciències Polítiques i professora de la Universitat de Girona; i Yanina Welp, directora regional per Amèrica Llatina del Centre for Democracy Studies Aarau de la Universitat de Zuric i participant en el cicle de debats sobre els processos constituents al món amb la ponència ‘El procés constituent a Equador’.
La presentació de la revista Idees forma part del cicle de debats ‘Processos constituents al món’ organitzat la passada legislatura pel Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, a través de la Secretaria de Transparència i Govern Obert i el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, i té com a objectiu estudiar i debatre les principals experiències de democràcia participativa en processos constituents que s’han donat els últims anys arreu del món.
A l’acte hi ha assistit Mercè Salvat, secretària general del Departament; Natàlia Mas, secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea; i Jordi Foz, secretari de Transparència i Govern Obert. També s’ha comptat amb la presència del cònsol honorari de la República de Croàcia, Juli Bàrcena, i el president del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent, Lluís Llach.