·        El cap del Govern ha inaugurat aquest matí l’obrador d’aquesta empresa social, ubicada al Prat de Llobregat, que centra la seva activitat en la lluita contra el malbaratament alimentari i dona suport a persones en risc d’exclusió social
 
·        Quim Torra ha anat també a la seu de la Fundació Catalana de l’Esplai, on s’ha reunit amb els seus responsables
 
·        Al Prat, el president ha visitat Rob Surgical, on s’ha interessat pel projecte Bitrack System, un nou robot per a cirurgia  mínimament invasiva desenvolupat per l’empresa catalana
 
 
Inauguració obrador Espigoladors
El president visitant la cuina de l'obrador de l'empresa Espigoladors. Autor: Rubén Moreno

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha inaugurat aquest matí l’obrador de l’empresa social Espigoladors, al municipi del Prat de Llobregat. Segons ha explicat el cap del Govern, aquesta empresa, que centra la seva activitat en la lluita contra el malbaratament alimentari i dona suport a persones en risc d’exclusió social, “és un projecte innovador, que posa en valor la pagesia” ” i “té cura que tothom tingui oportunitats per tirant endavant”.
 
Pel cap de l’Executiu, aquesta empresa “connecta amb els corrents profunds del país i d’aquesta idea tan republicana de contenció i de responsabilitat”. I en aquesta línia ha agraït els responsables de la Fundació la tasca que fa en favor dels més vulnerables, i ha insistit que “aquests dies que hem vist reivindicacions legítimes, hem de ser capaços de donar resposta a aquests problemes”, perquè, ha afegit, “malgrat les dificultats pressupostàries, qualsevol català ha de poder tirar endavant el seu projecte de vida, amb els recursos suficients, perquè aquest país els té”.
 
Quim Torra ha visitat les instal·lacions de l’obrador acompanyat de la presidenta de la Fundació Espigoladors, Mireia Barba, i de la tinenta d’alcalde de l’Àrea de Promoció Econòmica, Comerç i Ocupació del Prat de Llobregat,  Mireia Mayordomo,  entre altres autoritats.
 
La Fundació Espigoladors és una empresa social que treballa per l’aprofitament alimentari. L’activitat que els dona nom i que esdevé el punt departida de tot el seu projecte é s l’activitat d’espigolar. Aquesta pràctica consisteix en la recollida, en conveni amb pagesos i pageses locals i persones voluntàries, de fruites i verdures que són descartades del circuit comercial per excedents de producció, per un descens de les vendes o per qüestions estètiques.
 
La major part d’aquesta recollida, un 95%, es canalitza directament a entitats socials i punts de distribució d’aliments que fomenten una alimentació saludable per a persones en situació vulnerable. La part restant, un 5%, és transformada en conserves 100% naturals i artesanals que elaboren a l’obrador sota la marca “es im-perfect®”. L’obrador genera també oportunitats laborals que permeten la contractació de persones en situació de vulnerabilitat, principalment del barri de sant Cosme i del Prat de Llobregat.
 
 
Visita a la Fundació Catalana de l’Esplai
 
Prèviament a l’acte inaugural de l’obrador, el president ha fet una visita a la seu de la Fundació Catalana de l’Esplai, al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat. Quim Torra s’ha reunit amb el president de l’entitat, Josep Gassó, i d’altres membres de l’equip directiu, i ha fet un recorregut per les instal·lacions d’aquest centre.
 
La Fundació Catalana de l’Esplai es una iniciativa sense afany de lucre que, des de fa més de 45 anys, treballa a favor dels infants, els joves, les famílies i el Tercer Sector des dels àmbits educatiu, social i mediambiental. L’any passat Fundesplai, la marca amb què es presenten la Fundació i les entitats que aplega, van atendre 249.427 persones.
 
 
Empresa Rob Surgical
 
El president ha finalitzat la seva estada al Prat amb la visita a l’empresa Rob Surgical, una spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), creada l’any 2012, que es dedica al disseny i desenvolupament de nous sistemes robòtics per a la cirurgia mínimament invasiva.
 
Aquesta empresa ha creat el nou robot Bitrack System per a cirurgia mínimament invasiva, que ha estat  ja validat tècnicament amb la col·laboració de cirurgians del Clínic i de la Vall d’Hebron, i que es preveu que entri al mercat a principis del 2021. El nou sistema pretén ser l’alternativa al sistema Da Vinci, provinent dels EUA, i que té el 98% de la quota del mercat a Catalunya. Actualment, l’empresa ha obert una roda d’inversió per cobrir l’última fase del projecte.
 
En el decurs de la seva visita, el president, acompanyat del director general de Recerca, Joan Gómez, ha assistit a la simulació de com el Sistema Bitrack realitzava una cirurgia nefrectomia amb el doctor Lluís Peri, especialista en urologia de l’Hospital Clínic de Barcelona.
 
L'equip fundador de l’empresa està format pel doctor Josep Amat; la doctora Alícia Casals, el doctor  Manel Frigola i l'emprenedor Jaume Amat. Rob Surgical és membre de CataloniaBio & HealthTech, associació formada per més de 160 empreses de l'àmbit de les ciències de la vida i la salut.
 
 
 
 
 
 

5  

Imatges

Empresa Espigoladors (1)

Empresa Espigoladors (1) 1132

Empresa Espigoladors (2)

Empresa Espigoladors (2) 837

Empresa Rob Surgical (1)

Empresa Rob Surgical (1) 680

Rob Surgical (2)

Rob Surgical (2) 892

Fundació Catalana de l'Esplai

Fundació Catalana de l'Esplai 570