Direcció General de Comunicació

Govern

Els Premis Nacionals de Comunicació 2018 es concedeixen a La competència, el Canal 3/24, el fotoperiodista Tino Soriano, Núvol, Wallapop i Corisa Media Grup

query_builder   4 desembre 2018 14:46

event_note Nota de premsa

Els Premis Nacionals de Comunicació 2018 es concedeixen a La competència, el Canal 3/24, el fotoperiodista Tino Soriano, Núvol, Wallapop i Corisa Media Grup

  • El lliurament dels guardons tindrà lloc el proper 10 de desembre al Palau en un acte presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra
  • El jurat també ha decidit atorgar una menció honorífica a la periodista Pepi Rafel
El jurat de la XVII edició dels Premis Nacionals de Comunicació de la Generalitat de Catalunya ha decidit atorgar els guardons d’enguany al magazine La competència de RAC1, en la categoria de Radiodifusió; al Canal 3/24 en la categoria Televisió; al fotoperiodista Tino Soriano, en la categoria de Premsa; al diari Núvol, en la categoria de Mitjans d’arrel digital; a Wallapop, en la categoria de Publicitat; i a Corisa Media Grup, en la categoria de Comunicació de proximitat.
 
El jurat també ha atorgat una menció honorífica a la periodista Pepi Rafel, per la seva llarga trajectòria en el món de la comunicació local. 
 
Els Premis es van crear l'any 1999 amb motiu dels 75 anys del naixement de les primeres emissions regulars de ràdio a Catalunya. L'objectiu dels guardons és reconèixer les aportacions més rellevants en el camp de la comunicació a Catalunya o en llengua catalana, tant si han estat realitzades per professionals com per qualsevol entitat pública o privada durant l’any anterior. Aquests premis també reconeixen trajectòries professionals, institucionals o empresarials que hagi destacat en el seu conjunt.
 
El lliurament dels guardons tindrà lloc el proper dilluns 10 de desembre en un acte presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra, al Palau.
 
Guardonats d’enguany
 
En la categoria de Radiodifusió, el jurat ha premiat el magazine La competència de RAC1, un programa diari d’humor líder absolut en la seva franja horària des de fa més de 5 anys. N’ha valorat la “combinació de l’actualitat del dia i una mirada irònica i crítica, i conduït amb una agilitat i creativitat admirables” i el fet de presentar una “trajectòria sòlida al servei de la informació i l’actualitat, tot aportant diversitat a les formes de presentar-les al país”.
 
El Canal 3/24 ha estat premiat en la categoria de Televisió, per haver aconseguit, al llarg de 15 anys, ser un canal de referència informativa imprescindible, gràcies a la feina dels seus professionals i a un treball d’equip internacionalment reconegut i acreditat.
 
Pel que fa a la categoria de Premsa, el jurat ha reconegut Tino Soriano. Fotoperiodista de llarga trajectòria, col·labora habitualment en els magazines de la premsa de Barcelona, Madrid, França, els EUA, Alemanya i Itàlia. Ha obtingut nombrosos premis internacionals per la seva obra fotogràfica. Des de 2001, és també fotògraf de la National Geographic Society.
 
En la categoria de Mitjans d’arrel digital, el jurat ha premiat el diari Núvol per la seva “iniciativa de mirada àmplia i oberta sobre el panorama cultural de Catalunya”. Ha considerat que “es tracta d’una oferta de gran qualitat, que s’ha anat consolidant des del 2012, any del seu naixement” i que proposa una “esplèndida diversitat, que aborda tots els àmbits que no acostumen a ser presents als mitjans de comunicació”.
 
El jurat també ha reconegut Wallapop en la categoria de Publicitat. Es tracta d’una iniciativa catalana que ha transformat el sector publicitari dels classificats i ha esdevingut un dels mitjans digitals de publicitat de productes de segona mà de referència a Catalunya i al món. El jurat ha considerat que Wallapop “ha transformat un mercat, desbancant altres operadors globals i convertint la seva plataforma en un mitjà publicitari, generador de dades massives (big data) complexes, interessants per compartir, segmentar i comercialitzar”.
 
Corisa Media Grup ha estat el premiat de la categoria de Comunicació de proximitat. Es tracta d’una iniciativa multimèdia de la comarca del Ripollès fundada l’any 1989, exemple de comunicació de proximitat de qualitat, que integra les diferents branques de la comunicació: Ràdio Ripoll, Televisió del Ripollès, setmanari El Ripollès i portal elripollesdigital.cat. Des de 2010 convoquen, també, els premis Ripollès Líders/Ripollès de l’Any.
 
Finalment, el jurat ha decidit atorgar una menció d’honor a la periodista Pepi Rafel, per la seva llarga trajectòria en el món de la comunicació local i el seu esforç per preservar el patrimoni audiovisual de RTV El Clot – Sant Martí mitjançant la digitalització dels seus arxius.
 
Composició del jurat
 
El jurat dels Premis Nacionals de Comunicació de l’edició de 2018, ha estat format per la consellera de la Presidència, Elsa Artadi; el secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació, Antoni Molons; el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher; el secretari de Difusió i Atenció Ciutadana, Miquel Gamisans; la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet; la degana del Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya, Rosa Romà; la directora de Comunicació de la Diputació de Barcelona, Mònica Gallardo; el president de l’Associació Catalana de Ràdio, Robert Serentill; el president de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, Ramon Grau; la degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació – UAB, Maria José Recoder; el professor del Departament de Comunicació – UPF, Joan M. Corbella; el director general de Mitjans de Comunicació, Ignasi Genovès; i el COI de McCann Worldgroup Spain, Enric Jové.
 
Evolució dels Premis
 
Des que fa dinou anys, el president de la Generalitat va lliurar els primers premis de Radiodifusió, Televisió i Telecomunicacions, els guardons han anat experimentant alguns canvis, atenent la constant evolució del sector.
 
D’aquesta manera, l’any 2000 es va constituir el Premi Nacional d’Internet per la seva importància creixent, i en l’edició de 2008 es van atorgar per primer cop els premis corresponents a les categories de Premsa, Comunicació de proximitat i Publicitat. A partir de 2013 va desaparèixer la categoria de Telecomunicacions, i la d’Internet va passar a denominar-se de Mitjans d’arrel digital, per tal de centrar els premis en els continguts i els productors de continguts i separar-los dels de caràcter més tecnològic, que hi tenien difícil encaix.
 
Actualment els premis consten de sis categories: Radiodifusió, Televisió, Premsa, Mitjans d’arrel digital, Publicitat i Comunicació de proximitat.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia