Servei Català de Trànsit

Presentació Dispositiu Trànsit Pont Desembre

L'SCT demana precaució i prudència aquest pont marcat per l'inici de la mobilitat hivernal i de les compres de Nadal

query_builder   5 desembre 2018 12:55

event_note Nota de premsa

L'SCT demana precaució i prudència aquest pont marcat per l'inici de la mobilitat hivernal i de les compres de Nadal

Imatge de la roda de premsa Presentació Dispositiu Pont Desembre
Enguany, 177 persones han perdut la vida a les carreteres catalanes en 151 sinistres viaris mortals*
 
Els Mossos d’Esquadra potenciaran els controls de conductes de risc a la xarxa viària. Establiran 1.022 controls tant en vies de màxima mobilitat com en vies secundàries
 
L’AP-7, A-2, A-7, A-27, N-340 i N-240 podran registrar retencions la tarda de dimecres per diverses marxes lentes convocades pel sector del transport
 
L’SCT recordar que el factor humà és present en la majoria dels accidents  i per això demana a tots els ciutadans que siguin  part activa  en la solució en la reducció de la sinistralitat
 
La C-16, la C-17, la C-14 i els accessos a Andorra podran concentrar els problemes viaris més importants
 
L’SCT demana que no utilitzem el mòbil durant la conducció, que no correm i recorda que l’alcohol i les drogues són molt perillosos a l’hora de conduir
 
Els conductors han de tenir en compte adaptar la conducció a les condicions adverses provocades per les inclemències meteorològiques, habituals en aquesta època de l’any
 
 
*Dades provisionals fins el 4 desembre 2018. Malauradament, hem de lamentar la mort, a primera hora d’aquest matí, d’un altre motorista (el segon en menys de 24 hores) en una col·lisió amb un turisme a la B-24 a Cervelló en direcció Barcelona.


El director de l’SCT, Juli Gendrau, acompanyat per l’intendent, Vicenç Gasulla, sots cap de la Comissaria General de Mobilitat, han presentat aquest matí en roda de premsa el dispositiu especial de trànsit previst amb motiu de l’augment de la mobilitat per aquest pont de desembre.
 
L’SCT apel·la que tant els conductors com acompanyants siguin part activa en la prevenció d’accidents de trànsit evitant conductes de risc al volant.
 
Gendrau ha explicat que ens trobem davant una situació de mobilitat preNadal i que són diversos els factors que podrien condicionar la mobilitat d’aquestes dies per carretera. Entre aquests, els esdeveniments que se celebren a Vic i a Espinelves que poden afectar la normalitat a la C-17 i C-25, respectivament, i les marxes lentes previstes, sobretot a Tarragona, per manifestacions del sector dels transportistes. Per aquest motiu, el director ha fet: “una crida a la prudència i a la precaució per tal de reduir la sinistralitat”.
 
L’intendent Gasulla ha recordat que “estem davant la tercera operació de trànsit més important” i que per aquest motiu, el dispositiu del cos dels Mossos d’Esquadra es divideix en dues parts, la primera: “un operatiu específic  en les hores de màxima mobilitat per garantir la seguretat viària i una ràpida reacció en cas de que es produeixi una incidència” i la segona: “un operatiu específic entre els dies festius amb accions de vigilància i control dels comportaments de risc”.
 
 
  •  Uns 470.000vehicles sortiran de l’Àrea Metropolitana
El Servei Català de Trànsit (SCT), en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, posarà en marxa aquest dimecres 5 de desembre, a partir de les 15.00 h de la tarda, el dispositiu especial de trànsit amb motiu del pont de les festivitats de la Constitució i la Immaculada. Aquest dispositiu estarà vigent fins a les 00.00 h de diumenge 9 de desembre.
 
La previsió indica que prop de 470.000 vehicles sortiran de l’Àrea Metropolitana de Barcelona durant aquest pont. La sortida principal es produirà entre les 15.00 h de dimecres 5 i les 15.00 h de dijous 6 de desembre. Pel que fa a la tornada, es preveu que 250.000 vehicles tornin a  l’àrea de Barcelona entre les 12.00 h i les 00.00 h de diumenge 9 de desembre.
 
En l’inici del pont, es preveu que les principals afectacions viàries de sortida es produeixin la tarda de dimecres 5 i el matí de dijous 6, en funció també de la meteorologia. El dijous 6 al matí pot ser especialment complicat per ser el primer dia del Mercat Medieval de Vic. Al matí, la C-17 pot presentar aturades destacables, atès que aquell dia també se celebra la Fira de l’Avet d’Espinelves.
 
L’SCT preveu que els eixos amb més complicacions viàries siguin aquells que accedeixen cap a les zones d’esquí i poblacions de muntanya: C-16, C-17, C-14, i C-25 per accedir a Espinelves, les entrades a Andorra (N-145 i N-260), així com l’autovia A-2.
 
 
  •  Inici de la mobilitat hivernal i de les compres de Nadal       
 Aquest període festiu té unes característiques pròpies que influeixen en la mobilitat d’aquests dies:
 
  • Longitud del pont.  És un dels ponts  més llargs de l’any atès que hi ha dos dies festius: el de la Constitució i el de la Immaculada. Aquest any, aquests festius cauen en dijous i dissabte, respectivament, circumstància que suposarà que molts ciutadans gaudeixin de quatre dies de festa.
  •  Inici de la mobilitat hivernal. Tot i que ens trobem encara a la tardor, és el primer pont amb una mobilitat pròpiament d’hivern, en el qual les vies més conflictives són les que accedeixen a les pistes d’esquí i a les zones de muntanya. Aquest any, però, algunes estacions d’esquí ja han obert les instal·lacions gràcies a les nevades del mes de novembre.
  • Inici de les compres nadalenques. És el tret de sortida de les compres de Nadal, fet que suposarà un augment de la mobilitat al voltant dels centres comercials, molts dels quals obren els dies festius. També registraran trànsit molt intens les localitats on s’organitzen fires tradicionals, com la Fira de l’Avet d’Espinelves (de l’1 al 9 de desembre) i el Mercat Medieval de Vic (del 6 al 9 de desembre).
 
  • Previsió de vies més conflictives
Sortida
Via
Tram
C-16
Berga - Cercs – boca sud del Túnel del Cadí
C-14
Organyà – Adrall
C-25
Espinelves
C-17
Granollers – Canovelles –Tagamanent – Vic
N-260
La Seu d’Urgell – Ribera d’Urgellet
C-28
Naut Aran
N-145
La Seu d’Urgell – Andorra
 
Retorn
Via
Tram
A-2
El Bruc
C-14
Oliana – Organyà
N-230
Pont de Suert
N-260
Adrall i Ripoll
C-16
Túnel del Cadí – Berga
C-17
Ripoll – Vic – Granollers
C-55
Castellgalí
 
D’altra banda, la mobilitat de la tarda de dimecres 5 es pot veure també condicionada per les manifestacions previstes pel sector del transport, motivades per  les restriccions a la circulació a l’N-340 i l’N-240. Entre les 16.00 h i les 19.00 h, coincidint amb l’operació sortida d’aquest cap de setmana llarg, hi ha previstes diverses marxes lentes a Tarragona i a Lleida, que poden afectar vies com l’AP-7, A-2, A-7, A-27, N-340 i N-240.
 
 
  • Dies i horaris més conflictius
Els dies i les franges horàries que poden registrar més mobilitat i possibles problemes de circulació durant el pont de la Constitució i la Immaculada són els següents:
  • Sortida
    • Dimecres 5: de 17.00 a 21.00 hores
    • Dijous 6: de 09.30 a 14.30 hores
    • Divendres 7:  de 17.00 a 21.00 hores (C-17 fires de Vic i Espinelves i N-145 cap a Andorra)
    • Dissabte 8: de 10.00 a 15.30 hores
  • Retorn
    • Diumenge 9: d’11.30 a 21.30 hores
 
 
  • 1.022 controls per vetllar per a la seguretat  
Des del dimecres 5 de desembre fins al diumenge 9, un total de 1.620 agents dels Mossos d’Esquadra vetllaran per garantir la seguretat viària i la mobilitat a la xarxa viària de Catalunya.
 
Els agents dels Mossos d’Esquadra s’encarregaran de la vigilància i regulació del trànsit, actuant en les incidències que hi pugui haver i que afectin la mobilitat, prevenint accidents i infraccions mitjançant la seva presència continuada a la xarxa viària catalana.
 
S’establiran tant en les vies de màxima mobilitat, com en vies secundàries i allà on es preveu més circulació, un total de 1.022 controls:
 
·          284 controls d’alcoholèmia i drogues
·          249 controls de distraccions
·          208 controls de seguretat passiva
·            46 controls de PREMOT (motocicletes)
·          141 controls de velocitat
·            94 controls en relació als transports
 
  • Efectius del Servei Català de Trànsit 
Per a la gestió i el control de la mobilitat durant aquest pont, el Servei Català de Trànsit compta amb l’equip tècnic del CIVICAT*. Els Equips Mòbils d’Informació Viària (EMIV) es distribuiran per les vies més conflictives (A-2, C-14, C-16, C-17, N-145 i N-260), i els mitjans aeris de què disposa l’SCT, un avió bimotor, que reforcen el seguiment de dispositius i el control i la vigilància del trànsit.
 
*S'adjunta document complet en PDF

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa Dispositiu Pont desembre

Nota de premsa Dispositiu Pont desembre
PDF | 432

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia