FOTO
La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha comparegut aquesta tarda a petició pròpia al Parlament de Catalunya per defensar la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes.
 
La consellera ha afirmat que “sempre ha fet de la transparència la seva màxima divisa” i ha dit que la seva gestió com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes ha estat “sempre ajustada, no només als procediments administratius que marca la llei, sinó fins i tot, a protocols de control i transparència que no eren obligatoris”.
 
La consellera ha afirmat amb total contundència que les informacions aparegudes en diversos mitjans són “falses” i ha dit que només pretenen posar en qüestió “la meva honorabilitat, la professionalitat i el rigor amb la que he desenvolupat la meva tasca com a servidora pública” i “desacreditar el prestigi i la projecció històrica de la Institució de les Lletres Catalanes”. “Els que tenim responsabilitat de govern hem d’estar sotmesos a tots els escrutinis i mecanismes de control, hem de desenvolupar la nostra acció política i hem de gestionar el recursos que ens són confiats amb absoluta transparència, però no s’hi val, quan aquests mecanismes funcionen, recórrer a la fabulació, a la suposició infundada o directament a la mentida per intentar contradir els fets. No tot s’hi val”, ha afegit amb rotunditat.
 
La consellera ha destacat que, a dia d’avui, no té cap notificació oficial, ni a títol personal ni institucional, en relació a cap irregularitat administrativa. “Totes les accions que s’hi han dut a terme s’han ajustat sempre a tots els procediments i exigències administratives i, per tant, en cap moment vaig témer que res que la policia judicial pogués requerir o endur-se, pogués comprometre la institució ni la meva persona com la seva màxima responsable durant 5 anys”. En aquest sentit, la consellera ha detallat que, tot i no ser obligatori sinó recomanant com a bona praxis, en tots els encàrrecs de fins a 18.000 euros que es van fer, es va demanar tres pressupostos diferents.
 
La consellera ha recordat que va rebre l’encàrrec del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, de “transformar una institució històrica, creada en plena Guerra Civil, i que tenia una manera de funcionar molt ancorada al segle XX, en una institució moderna, dinàmica, amb presència arreu del territori, però també amb una forta arquitectura digital, amb una presència a les xarxes, que aleshores era pràcticament inexistent”. “Tots els projectes, també els digitals, es van portar amb la màxima escrupolositat administrativa” i, ha reblat, tota aquesta informació és pública i es pot trobar al Portal de la Transparència.
 
 
Per últim, Borràs ha dit que se sent “orgullosa” de la feina i el compromís de tots els treballadors de la Institució de Lletres Catalanes, i ha subratllat el seu compromís i implicació al capdavant de la direcció —en 5 anys va fer 642 conferències arreu del territori—­ “per portar a terme la màxima normalitat possible en un moment de crisi severa”.